Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Βρισκόμαστε τέσσερα μόλις χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, όλες οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, δεν υπάρχουν αεροδρόμια, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε μεγάλα τμήματα της χώρας, δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχουν λιμάνια, δεν υπάρχουν τουριστικές δημόσιες υπηρεσίες, δεν υπάρχει νομοθετικό καν πλαίσιο, απ εναντίας υπάρχει ένας πληθυσμός που πάνω από τους μισούς είναι άποροι  (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και επιπλέον υπάρχει ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας σε εξέλιξη. Και όμως ο Παύλος και η Φρειδερίκη (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται) δίνουν όλες τις προσπάθειες τους για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδος, με ποιο τρόπο; Μα με κρουαζιέρες………..
                                                          






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το επίσημο πορτραίτο των αρραβώνων του Παύλου και της Φρειδερίκης.




100 ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ


            Στις 21/8/1954 την επομένη της ελληνικής προσφυγής στον ΟΗΕ για το κυπριακό, έφυγε από την Μασσαλία το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Αγαμέμνων» με βασιλείς και πρίγκιπες που θα έπαιρναν μέρος σε μια κρουαζιέρα 11 ημερών, με οδηγούς τον Παύλο και την Φρειδερίκη, η κρουαζιέρα θα άρχιζε 23/8/1954 από την Κέρκυρα, γράφει το ΒΗΜΑ : «Το Αγαμέμνων έμεινε εκτός λιμένος και η αποβίβασις επραγματοποιήθη δια βενζινακάτων του πλοίου εις τον μικρόν όρμον του Αγίου Νικολάου, κρυμμένον κάτωθι των τειχών. Την πρώτην βενζινάκατον εκυβέρνα ο βασιλεύς Παύλος όρθιος, ηλιοψημένος, δίδων δια της χειρός καταλλήλους οδηγίας προς τους πηδαλιούχου. Ο βασιλεύς  έφερε γκρίζο πανταλόνι και γκρίζο υποκάμισον, ξεκούμπωτο εμπρός και με ανασηκωμένα τα μανίκια…..». Τώρα τι να πρωτοθαυμάσεις από αυτό το κείμενο τον βασιλέα που «εκυβέρνα» όρθιος και ηλιοψημένος αλλά την δουλειά την έκαναν οι πηδαλιούχοι! Ή το ντύσιμο του βασιλέως με το «ξεκούμπωτο υποκάμισο εμπρός» και με τα «ανασηκωμένα μανίκια»!

            Αυτά στην Κέρκυρα, την δεύτερη μέρα εκατό (παρακαλώ βασιλείς και πρίγκιπες….. οι περισσότεροι τέως) φτάνουν στην Ρόδο, από εδώ ο «Αγαμέμνων» πήρε προμήθειες 100 κουτιά χυμό ντομάτα, 200 οκάδες ντομάτα για σαλάτα, 200 οκάδες μοσχαράκι γάλακτος, 80 αστακούς και 40 οκάδες σαρδέλες. Όλα αυτά μαθαίνονται από τον τύπο  και λυσσούν στο εσωτερικό και καγχάζουν στο εξωτερικό  οι δημοσιογράφοι για την «μυθώδη» κρουαζιέρα που πληρώνει η θεόφτωχη Ελλάδα.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρωτοσέλιδο του τύπου της εποχής.



            Τα εύθικτα ανάκτορα κυκλοφορούν επίσημα ανακοίνωση, ότι δεν έχει ξοδευτεί ούτε  μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!!!!!! 

Τότε ποιος πλήρωσε; Ο Παύλος; Η βασιλική ανακοίνωση το διευκρινίζει, το ποσό καλύφτηκε από τις 10.000  λίρες που είχε αφήσει πριν από το θάνατο του ο Ευγενίδης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού……….. Μη γελάτε το σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού με τσάμπα φαγοπότι 11 ημερών των πρώην βασιλιάδων και πριγκίπων ήταν της Φρειδερίκης, προφανώς το κληροδότημα του Ανατολίτη Ευγενίδη δεν σκεπτόταν την ανάπτυξη του τουρισμού με αστακούς σε ξεπεσμένους ανακτορικούς λιγούρηδες, αλλά με την κατασκευή ενδεχομένως υποδομών αλλά οι κρατούντες, εστεμμένοι ή μη όταν βλέπουν χρήμα το βλέπουν σαν  πρόκληση    για προσωπική και οικογενειακή καλοπέραση και βρίσκουν τρόπους ενθυλάκωσης του………..







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δευτέρα 23 Αυγούστου, Κέρκυρα.





ΜΑΞΓΟΥΕΛ

            Νομίζεται ότι ήταν η μοναδική «προσπάθεια» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με τον τρόπο που το αντιλαμβανόταν η Φρειδερίκη, μεσούντος του κυπριακού αγώνα και ενώ οι τούρκοι ματώνουν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, το παλάτι οργανώνει  νέα κρουαζιέρα.

            Αρχές Σεπτεμβρίου 1954 αρχίζει νέα μεγάλη κρουαζιέρα 110 πριγκίπων και  ευγενών στα νησιά της Ελλάδος, η οργάνωση έχει ανατεθεί στην Αμερικανίδα κοσμικογράφο Μάξγουελ και την χρηματοδοτεί …. Ο Σ Νιάρχος!

            Η κρουαζιέρα «ανοίγει» με μεγάλο χορό στον φαληρικό ιππόδρομο παρούσης της «καλής κοινωνίας» της Αθήνας (δύο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδος και του τέως πρωθυπουργού της Γαλλίας Πολ Ρενώ) το βράδυ της 1/9/1954 και κρατά ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Ελλάδα με την  υποτιμημένη από τον Μαρκεζίνη δραχμή της 1 δολάριο = 30.000 δραχμές (προηγούμενη ισοτιμία 1 δολάριο = 15.000 δραχμές) είναι ένας τζάμπα παράδεισος για την ανερχόμενη οικονομικά Ευρώπη.






ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Αποβίβαση στην Κέρκυρα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΒΗΜΑ  24/8/1954

-          ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ταγματασφαλίτης φρουρεί απαγχονισμένο Έλληνα πατριώτη κατά την διάρκεια της κατοχής.



ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ
Αριθμ ΑΠ 195
ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Επί αποδείξει κοινοποίησις δια
Του Ταγ/χου Πεζ. Τσιτσεκλή Αντωνίου

ΔΙΑΤΑΓΗ


Ι. Κατόπιν της μη συμμορφώσεως σας προς τας επανειλημμένας διαταγάς της Εθνικής Κυβερνήσεως (ΕΚ) περί διαλύσεως των Ταγμάτων Ασφαλείας και προς πρόληψιν σοβαροτάτων συνεπειών εις βάρος υμών, των Αξ/κών και οπλιτών εξ ενεργειών, αι οποίαι θ απεσκόπουν εις την διασάλευσιν της τάξεως εντέλλομαι τα κάτωθι από τούδε προκειμένου ν αρχίση αμέσως η εκτέλεσις των διαταγών της ΕΚ και του Διοικητή των Συμμαχικών Στρατευμάτων Ελλάδος (ΣΣΕ) Στρατηγού ΣΚΟΜΠΙ (αρ 133/201/19-9-44 διαταγή).

1.      Ανακαλέσατε αμέσως τας Φρουράς εις οιονδήποτε σημείον της Πόλεως και αν ευρίσκονται, αναλαμβανομένων τούτων υπό της Χωροφυλακής συμφώνως ταις διαταγαίς του.

2.      Η δύναμις των Ταγμάτων Ασφαλείας θα συγκεντρωθή αμέσως εις τους εν ΓΟΥΔΙ Στρατώνας σας και θα παραμείνη εν αυστηρά επιφυλακή υπό προσωπικήν ευθύνην ημών και των Στελεχών εν αναμονή διαταγών μου.

ΙΙ. Θεωρώ περιττόν να τονίσω και ελπίζω να πρυτανεύση η λογική και ότι δεν θα ευρεθώ εις την ανάγκην να λάβω σκληρά μέτρα δια την εκτέλεσιν των διαταγών της ΕΚ και του Διοικητού των Συμμαχικών Δυνάμεων Ελλάδος  Στρατηγού ΣΚΟΜΠΙ.


Ωρα 21.30 Εν Αθήναις τη 11 Οκτωβρίου 1944
Ο Στρατιωτικός Διοικητής  ΤΣΥ
ΠΑΝ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


Παραλήπται
-          Δ/της Ταγμάτων Ασφαλείας.


Κοινοποίησις
-          Επιτελείον Γρ ΙΙΙ
-          Αρχηγείον Χωρ/κής




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εκπαίδευση Ταγμάτων Ασφαλείας από Γερμανούς της Βερμαχτ.



 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του ΓΕΣ


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : 
Το κτίσιμο της Αγίας Σοφίας είχε τελειώσει και ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός διέταξε τους τεχνίτες να προσθέσουν στον τρούλο, με γιγαντιαία χρυσά γράμματα, την ακόλουθη επιγραφή:
«Ο Ιουστινιανός αφιεροί τον ναόν τούτον τη δόξη του Θεού».


Ο ναός προς τιμή και δόξα  της Σοφίας του  Θεού στην Κωνσταντινούπολη άρχισε να κτίζεται το πρώτον  από τον Μ Κωνσταντίνο, όπως αναφέρει ο ιστορικός Γεώργιος Κωδινός και ήταν βασιλική, ολοκληρώθηκε δε μετά 36 χρόνια, την 15/2/360. Το 381 ανεγνώσθη εντός αυτού το σύμβολο της πίστεως. Επί βασιλείας του Αρκαδίου 404 μχ επυρπολήθηκε μέρος του ναού και μετά 11 εργασιών ο Θεοδόσιος Β επισκεύασε τον ναό τα εγκαίνια του οποίου έγιναν 10/10/415. Αυτός ο ναός διατηρήθηκε μέχρι το 532 οπότε ξέσπασε η «στάση του Νίκα», κατά την οποία κάηκε εκ νέου ο ναός. Η  Αυτοκράτειρα Θεοδώρα  επέβαλε στον Ιουστινιανό μετά την καταστολή της στάσεως την ανέγερση υπέρλαμπρου ναού πρωτοφανούς κάλλους στην θέση του πυρποληθέντος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
«…Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ΄άγια
Παπάδες, πάρτε τα ιερά και σεις, κεριά, σβηστείτε
Γιατί είναι θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά να’ ρθούν τρία καράβια:
τό’ να να πάρη το Σταυρό και τ’ άλλο το Ευαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο την άγια τράπεζά μας.
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.
-Σώπασε, κυρά Δέσποινα, και μην πολυδακρύζης,
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας είναι…».


Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ

            Η εκ νέου ανοικοδόμηση του ναού άρχισε   αμέσως χωρίς να γίνει προγραμματισμός της οικονομικής δαπάνης, στόχος ήταν η δημιουργία κτίσματος  που όμοιό του δεν θα υπήρχε άλλο στον Χριστιανικό κόσμο. Χρησιμοποιήθηκαν οι επιφανέστεροι αρχιτέκτονες καλλιτέχνες και τεχνίτες της Αυτοκρατορίας, όπως πολύ παραστατικά αφηγείται ο Προκόπιος στο έργο του «Περί κτισμάτων».
            100 αρχιτέκτονες και 10.000 τεχνικοί χωρισμένοι σε δύο ομάδες με επικεφαλής δύο σπουδαίους Μικρασιάτες αρχιτέκτονες – μηχανικούς τους:

                        ΑΝΘΕΜΙΟ από τις Τραλλείς
                        ΙΣΙΔΩΡΟ (ή ΙΣΙΟΔΩΡΟ) από την Μίλητο.
   
            Εν τω μεταξύ μέχρι να καταρτιστούν τα σχέδια και να γίνουν οι εργασίες υποδομής, σε απολλοτριωθέντα οικόπεδα η αγορά των οποίων στοίχισε πολλαπλάσια τιμή της πραγματικής τους λόγω κερδοσκοπίας των ιδιοκτητών   ο Ιουστινιανός διέταξε να συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες ΥΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΟΥΣ  ΠΕΤΡΑΣ και ειδικοί πλίνθοι, σπογγόλιθοι Ρόδου, αλάβαστρους και πορφυρίτας Αιγύπτου, πολύτιμους λίθους ( διαμάντια, χρυσό, μαργαριτάρια, άργυρο, μόλυβδο) επιλέγησαν μάρμαρα αρίστης ποιότητας όπως λευκόφαια από τη Προποντίδα, κυανόφλεβα του Βοσπόρου, λευκά της Αττικής  ερυθρικίτρινα της Λυδίας,  λευκοκίτρινα της Καρίας, χλοερά της Θεσσαλίας,  ροδόχρωμα της Φρυγίας, μελανόλευκα της Γαλατίας, υπόχρυσα της Καρύστου κλπ. Μεταφέρθηκαν στύλοι από τους σπουδαιότερους αρχαιοελληνικούς ναούς. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να προχωρήσει το έργο χρησιμοποιήθηκαν τεχνάσματα προκειμένου να παρακαμφτούν δυσκολίες πχ κατά την απαλλοτρίωση κάποιος ιδιοκτήτης οικοπέδου που λεγόταν Αντίοχος αν και ο Αυτοκράτωρ του πρόσφερε μεγάλο ποσό δεν πουλούσε  το ακίνητό του για την ανέγερση του ναού, ο Αντίοχος ήταν λάτρης των αγώνων στον Ιππόδρομο, όταν λοιπόν έγιναν αρματοδρομίες του απαγόρευσαν την είσοδο και εκείνος προκειμένου να τας παρακολουθήσει πούλησε το οικόπεδό του και παρακολούθησε την ιπποδρομία στο θεωρείο του Ιουστινιανού!






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κάτοψη της Αγία Σοφιάς.


 Στις 23/2/532 ετέθη ο θεμέλιος λίθος, έκτοτε και μέχρι το πέρας των εργασιών ο Ιουστινιανός καθημερινά παρίστατο στο εργοτάξιο και παρακινεί και έδιδε χρήματα στους οικοδόμους, αλλά και η Θεοδώρα με την ακολουθία της παρευρίσκετο σπαταλών χρυσά νομίσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άμιλλα μεταξύ των δύο ομάδων . Μετά από 5 χρόνια 10 μήνες και 4 ημέρες τελείωσε ο ναός. Την 27/12/537 ο Αυτοκράτωρ με ερυθρά στολή  αετοφόρα πέδιλα επί άρματος έφτασε στην Αγία Σοφία,  περπάτησε με σταυρό και τον Πατριάρχη Ευτύχιο μέχρι του χρυσού άμβωνος, ύψωσε τα χέρια στον ουρανό και είπε : «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντι με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολωμών».

Η ταχύτης ανεγέρσεως είναι καταπληκτική, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάρκου εκτίσθει σε 120 χρόνια!






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  «Ήταν ο καιρός που ο βασιλιάς στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγια Σοφιά. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάμει ένα, και ύστερα άλλο, και ύστερα άλλα σχέδια, πως να χτιστή η μεγάλη εκκλησιά. Κανένα όμως δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας όλο και σκεφτόταν τι νέο σχέδειο να φτιάση.


Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο βασιλιάς να πάρη το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει χάμω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μιά μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του βασιλιά. Βγάνει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς, όσοι έχουνε μελίσσια να τ’ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθή. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του τα μελλίσσια και τι βλέπει; Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησιά πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλόπρεπη, που δεν είχε την όμοια της σ’ ολόκληρη την Οικουμένη. Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια, μέσα κι’ έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος, οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Άγια Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ’ όλα της την εκκλησιά, και απάνω στην Άγια Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.

Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θάμαξε με το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπι και ο βασιλιάς και έγινε όλος χαρά. Το σχέδιο, που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγια Σοφιά!!!». θρακικός θρύλος.




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

- Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στοίχισε επίσημα 320 τόννους χρυσού, ανεπίσημα πολύ περισσότερα. Ο Άγγλος εκκλησιαστικός συγγραφέας υπολογίζει την δαπάνη σε 325.000.000 χρυσές δραχμές.
-  Ο θόλος ανέρχεται σε ύψος 54 μέτρων , διαμέτρου 31 μέτρων στηρίζεται επί 4 πεσσούς οι οποίοι απέχουν 30 μέτρα ο εις του άλλου.
-  Εις την φιάλη υπάρχει καρκινική επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ».
-  Υπήρχαν 3.000 πολυκάνδυλα από ασήμι χρυσωμένα. ( « χρονικό»  του Μανουήλ Μαλοξού ).
-  Η έκτασή της είναι περίπου 7.000 τμ
- Με τα οικοδομικά παραρτήματα χωρούν 25.000 άτομα.
-  Τον ναό υπηρετούσαν : 60 ιερείς + 100 διάκονοι + 40 διακόνισσες + 110 αναγνώστες + 25 ψάλτες ( Αγιοσοφίτες) + 100 πυλωροί = 525 κληρικοί
-  Για την συντήρηση ο Ιουστινιανός προσέφερε 365 κτήματα, ένα για κάθε μέρα του χρόνου.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
 (Δημοτικὸ τοῦ Πόντου)
Ἕναν πουλίν, καλὸν πουλὶν ἐβγαίν᾿ ἀπὸ τὴν Πόλιν,
οὐδὲ στ᾿ ἀμπέλια κόνεψεν οὐδὲ στὰ περιβόλιαν,
ἐπῆγεν καί-ν ἐκόνεψεν ἅ σου Ἠλί᾿ τὸν κάστρον.
Ἐσεῖξεν τ᾿ ἕναν τὸ φτερὸν σὸ αἷμα βουτεμένον,
ἐσεῖξεν τ᾿ ἄλλο τὸ φτερόν, χαρτὶν ἔχει γραμμένον,
Ἀτὸ κανεὶς κι ἀνέγνωσεν, οὐδ᾿ ὁ μητροπολίτης
ἕναν παιδίν, καλὸν παιδίν, ἔρχεται κι ἀναγνώθει.
Σίτ᾿ ἀναγνῶθ᾿ σίτε κλαίγει, σίτε κρούει τὴν καρδίαν.
«Ἀλὶ ἐμᾶς καὶ βάι ἐμᾶς, πάρθεν ἡ Ρωμανία!»
Μοιρολογοῦν τὰ ἐκκλησιάς, κλαῖγνε τὰ μοναστήρια
κι ὁ Γιάννες ὁ Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται,
-Μὴ κλαῖς, μὴ κλαῖς Ἅϊ-Γιάννε μου, καὶ δερνοκοπισκᾶσαι
-Ἡ Ρωμανία πέρασε, ἡ Ρωμανία ῾πάρθεν.
-Ἡ Ρωμανία κι ἂν πέρασεν, ἀνθεῖ καὶ φέρει κι ἄλλον.




ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

            Στις 7/5/558 μετά από ισχυρό σεισμό πολλών ημερών έπεσε ο τρούλος και συνέτριψε την Αγία Τράπεζα  και τον άμβωνα. Την αποκατάσταση των ζημιών ανέλαβε ο ανεψιός του Ισιδώρου που λεγόταν Ισίδωρος και αυτός που έκτισε τον θόλο ψηλότερο με αντίχεισμα, οι εργασίες τελείωσαν 24/12/563.


Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι μια καλά  και ανθεκτικά κτισμένη εκκλησία, την  14/9/1509 η Κων/λη συγκλονίζεται από τριήμερο σεισμό 109 τζαμιά έπεσαν, η του Θεού Σοφία τίποτα δεν έπαθε!

      Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι η εκκλησία των ρωμιών, πολλοί την ζήλεψαν πολλοί την φθόνησαν, σήμερα οι Έλληνες στην σκέψη της ριγούν, πολλά από τα λεηλατημένα της στολίδια κοσμούν τις πόλης της ανατολής και της δύσης, οι Έλληνες έγραψαν ποιήματα και τραγούδια που χιλιο-τραγούδησαν μετά δακρύων, συνέδεσαν στους  θρύλους  τους πόθους  και γαλουχήθηκαν γενιές με τον παπά που κρυμμένος περιμένει να τελειώσει την τελευταία λειτουργία.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : 
(Δημοτικό)
Στὴν Ἅγια-Σοφιὰ ἀγνάντια βλέπω τὰ εὐζωνάκια. (δίς)
Τὰ εὐζωνάκια τὰ καημένα στοὺς πολέμους μαυρισμένα.

Κλέφτικο χορὸ χορεύουν καὶ ἀντίπερα ἀγναντεύουν. (δίς)
Κι ἀγναντεύοντας τὴν Πόλη τραγουδοῦν καὶ λένε:

-Τοῦτοι εἶναι οἱ χρυσοὶ οἱ θόλοι, ἄχ! κατακαημένη Πόλη, (δίς)
νὰ ἡ μεγάλη Ἐκκλησιά μας, πάλι θὰ γενεῖ δικιά μας.

Στὴν κυρὰ τὴ Δέσποινά μας, πὲς νὰ μὴ λυπᾶται. (δίς)
Στὶς εἰκόνες νὰ μὴν κλαῖνε, τὰ εὐζωνάκια μας τὸ λένε.

Κι ὁ παπὰς ποὺ εἶναι κρυμμένος μέσα στὸ ἅγιο βῆμα, (δίς)
τὰ εὐζωνάκια δὲ θ᾿ ἀργήσει νὰ βγεῖ νὰ τὰ κοινωνήσει.

Καὶ σὲ λίγο βγαίνουν τ᾿ ἅγια μέσα ἀπὸ μυρτιὲς καὶ βάγια.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ


Η εισβολή στην Γερμανία σημαδεύτηκε από κλοπές δολοφονίες ανδρών όλων των ηλικιών και κυρίως από βιασμούς Γερμανίδων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φυσικά με ανάλογο τρόπο συμπεριφέρθηκαν και οι Αμερικανοί. «Οι στρατιώτες έφθασαν το σούρουπο. Εισέβαλαν στο σπίτι και προσπάθησαν να σύρουν τις δύο γυναίκες στον επάνω όροφο. Αλλά η Κάθριν και η 18χρονη κόρη της, Σάρλοτ ήταν σε θέση να δραπετεύσουν. Οι στρατιώτες όμως δεν το έβαλαν κάτω τόσο εύκολα. Άρχισαν να ψάχνουν όλα τα σπίτια της περιοχής και τελικά βρήκαν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τις δύο γυναίκες κρυμμένες στο ντουλάπι ενός γείτονα. Οι στρατιώτες τις τράβηξαν έξω και τις βίασαν. Το κορίτσι φώναζε για βοήθεια αλλά κανένας δεν έφτασε».


Οι κλινικές και οι γιατροί της Βιέννης ανάφεραν ότι βιάστηκαν 87.000 γυναίκες από σοβιετικούς στρατιώτες μέσα σε τρεις βδομάδες από την είσοδο του Κόκκινου στρατού στην Βιέννη. Στο Βερολίνο ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, οι περισσότερες βιάστηκαν από 2 μέχρι 7 Μαΐου, λίγο πριν την παράδοση της Γερμανίας.

Οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι του πραγματικού, διότι υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις επιθέσεων σε γυναίκες σε χωριά και κωμοπόλεις στον δρόμο προέλασης των σοβιετικών δυνάμεων.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Γερμανοί έχουν γράψει πολλά βιβλία, έχουν ζωγραφιστεί πίνακες και έχουν γίνει γλυπτά για το ζήτημα των βιασμών που ακολούθησαν την κατάληψη της Γερμανίας. Η Νίνα Χος σε σκηνή από την ταινία «Μια γυναίκα στο Βερολίνο» του Μαξ Φέρμπερμπεκ. Βασίζεται στο ημερολόγιο της γερμανίδας δημοσιογράφου Μάρτα Χίλερς, η οποία είχε βιασθεί επανειλημμένως από στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, όπως και χιλιάδες άλλες Γερμανίδες.


Η κατάσταση αυτή δεν ήταν άγνωστη στην ηγεσία του Κόκκινου στρατού, ο Μίλοβαν Τζίλας έθεσε το θέμα στον Στάλιν, την απάντηση του Στάλιν  την καταγράφει ο Τζίλας και είναι αποκαλυπτική: «Ο Τσίλας, που είναι και συγγραφέας, δεν γνωρίζει τι σημαίνει ανθρώπινη δοκιμασία και τι είναι η ανθρώπινη καρδιά;  Δεν μπορεί να καταλάβει έναν στρατιώτη που πέρασε μέσα από αίμα, την φωτιά και τον θάνατο, αν αυτός αστειευτεί με μια γυναίκα η αν αρπάξει μερικά μικροπράγματα;».

 

Αυτή η κυνική φράση του Στάλιν μεταφράστηκε στα εξής νούμερα :

Στη σοβιετική ζώνη το 1945-1946 γεννήθηκαν 200.000 «ρωσικά μωρά», στον αριθμό αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τον άγνωστο αριθμό των εκτρώσεων, εξαιτίας των οποίων πολλές γυναίκες πέθαναν. Πολλά βρέφη που επέζησαν προστέθηκαν στον αριθμό των ορφανών  και των αστέγων.

 

Στο Βερολίνο υπήρχαν 53.000 απροστάτευτα παιδιά. Το 1945 ο πληθυσμός της Βιέννης ζούσε με δελτίο τροφίμων που αντιστοιχούσε σε 800 θερμίδες ημερησίως.

 

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι στον Κόκκινο στρατό, δεν έπαιρνε κανείς άδεια, πολλοί σοβιετικοί πολεμούσαν συνεχώς για τρία συνεχή χρόνια, σε μια ατελείωτη σειρά μαχών και πορειών, πέρα δε τούτου άκουσαν ή είδαν πλήθος γερμανικών θηριωδιών, γνώριζαν την τύχη των σοβιετικών αιχμαλώτων και των αμάχων. Όταν λοιπόν οι σοβιετικοί έφτασαν στην Γερμανία αντίκρυσαν έναν άλλο κόσμο, η Γερμανία παρά τον πόλεμο εξακολουθούσε να ευημερεί, ο πληθυσμός της χώρας ελάχιστα είχαν αισθανθεί το κόστος του πολέμου, τουλάχιστον μέχρι τους τελευταίους μήνες των συγκρούσεων. Η ευημερία των Γερμανών στηρίχθηκε στην ερήμωση των κατεχόμενων κρατών, οι σοβιετικοί είδαν χορτάτο πληθυσμό, μια κραυγαλέα αντίθεση με την ερειπωμένη πατρίδα τους. Έτσι η περιουσία των Γερμανών και οι γυναίκες τους ήταν τα λάφυρά του Κόκκινου Στρατού, και αυτή την λογική την αποδέχτηκε σιωπηρά η ηγεσία της ΕΣΣΔ  και οι διοικητές του Κόκκινου στρατού συναίνεσαν να ξεσπάσουν την οργή τους στον άμαχο πληθυσμό

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Όργιο βιασμών διαδέχτηκαν την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στις τελευταίες ημέρες της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του στρατιωτικού ιστορικού Anthony Beevor.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ τόμος 1 και 4 του TONY JUDT  εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ  του Μαρκ Μαζοουερ εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΕΚΤΙΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΡΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΟΛΙΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΤΗΚΕ


Tο  Μάρτιο του 1945 οι σύμμαχοι διαπίστωσαν μια εξορμητική αναγέννηση της Γερμανικής αεροπορίας, υπήρξαν αναφορές εμφάνισης των Me 262 σε επιχειρήσεις με σχηματισμούς 36 αεροσκαφών, ο χειριστής μάλιστα Γκεοργκ Πέτερ Έντερ (με σειρά 155 στην σειρά των άσων της Λουφτβάβε) με 78 καταρρίψεις, είχε καταρρίψει 36 τετρακινητήρια βομβαρδιστικά και μάλιστα 12 απ αυτά τα έριξε με Me 262 με την 7η Πτέρυγα Δίωξης.



 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γκαίρινγκ στη φυλακή.

Αυτό το φαινόμενο δεν μπορούσαν να το ερμηνεύσουν οι Σύμμαχοι, όταν είχαν ήδη αδιαφιλονίκητη υπεροχή στον αέρα εδώ και πολλούς μήνες.

Στις 10 Μαΐου του 1945 (δύο μήνες μετά) ο Σπάατς και ο Βάντενμπεργκ συνάντησαν τον Ράιχσμάρσαλ Χέρμαν Γκαίριγκ στο γραφείο του στο Ρίτερσουλε, στο Αουγκσμπουργκ φορώντας δερμάτινες μπότες, γκρι μάλλινη στολή χωρίς παράσημα, μόνο επωμίδες, ένα μεγάλο αετό, ένα μικρό αγκυλωτό σταυρό και χιαστί στραταρχικές ράβδους. Έγινε τις πρώτες ώρες της αιχμαλωσίας του ο πιο κάτω διάλογος.


 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Messerschmitt Me 262 αεριωθούμενο .




Σπάατς: «Πιστεύεται πως τα αεριωθούμενα είχαν πραγματικά πιθανότητες να μας νικήσουν;».

Γκαίρινγκ : (με χαμόγελο) «Ναι, ακόμα είμαι πεπεισμένος, αν είχαμε τέσσερις με πέντε μήνες μπροστά μας. Τα υπόγεια εργοστάσιά μας ήταν όλα έτοιμα. Το εργοστάσιο στην Κάρλα είχε την ικανότητα να κατασκευάζει 1.000 με 1.200 αεριωθούμενα το μήνα. Οπότε, με 5 έως 6.000 τέτοια αεροπλάνα, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό!».

Βατενμπεργκ : «Θα μπορούσατε να εκπαιδεύσετε ικανό αριθμό πιλότων για τα αεριωθούμενα; Θα είχατε επαρκές πετρέλαιο;».

Γκαίρινγκ : «Ναι θα είχαμε  υπόγεια εργοστάσια και για πετρέλαιο. Βγάζαμε πιλότους σε πιο γρήγορο ρυθμό απ ότι αεροπλάνα.».

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Georg-Peter Schorsch Eder ένας από τους άσσους πιλότους  των Γερμανών.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ του David Irving

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ



 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
 

Πλούταρχος (“Περὶ τοῦ μὴ δεῖν δανείζεσθαι”)

 

     «Το δανείζεσθαι της εσχάτης αφροσύνης και μαλακίας εστίν»

 «Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»!

 

  Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του...

 

 «Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»,

 

«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων».

 

 Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»...

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πληρωμή οφειλών.



 Το κείμενο δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ. αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού.

 

 Σε ποιούς ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι; Σε δικούς τους αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους.

 

 «... κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξεριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει παραστατικά ο Πλούταρχος.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο δανεισμός σ όλες τις εποχές έχει να κάνει με την αφέλεια αυτών που δημιουργούν. χρέη και ανθρώπους που θέλουν να ωφεληθούν από την ανάγκη τους. Πίνακας «The Banker's Private Room Negotiating a Loan» του John Callcott Horsley. 1870




 Και τι προτείνει;

 

 «Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα...».

 

 Αλλά ο Πλούταρχος δεν κατακεραυνώνει μόνον τους πιστωτές.

 Δεν φταίει μόνον ο δανειστής.

 Ευθύνεται πρωστίστως ο δανειζόμενος με την άφρονα συμπεριφορά του και την επιθυμία του για πολυτέλεια και τριφυλή ζωή

 

 «Διότι χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε όχι το ψωμί και το κρασί μας, μα εξοχικές κατοικίες, δούλους, μουλάρια, ανάκλιντρα και τραπεζώματα... ».







  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους, και σαν άλλους Ταντάλους τους εμποδίζουν να γευτούν τους καρπούς του δικού τους τρύγου και θερισμού». «Ο αργυραμοιβός και η γυναίκα του», πίνακας του ολλανδού ζωγράφου Μαρίνους βαν Ρέιμερσβέλε, που χρονολογείται περίπου το 1540.  

 Κι αν ο Πλούταρχος κατακεραυνώνει έτσι τους συγχρόνους τους, τι

 θα έλεγε για... τα εορτοδάνεια και τα δάνεια για καλοκαιρινές διακοπές, που

 διαφημίζονταν από τις Τράπεζες μέχρι πρότινος βρίσκοντας φυσικά, πολλούς

 «αγοραστές». Και το αποτέλεσμα ποίο είναι;

 

 «Για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας ενώ έχουμε συνάψει δάνεια κολακεύουμ ανθρώπους που καταστρέφουν σπιτικά, γινόμαστε σωματοφύλακες τους, τους καλούμε σε γεύματα, τους προσφέρουμε δώρα και τους πληρώνουμε φόρους».

 

 «Ανθρωπος που μπλέκει μια φορά, μένει χρεώστης για

 πάντα και σαν το άλογο που του έχουν φορέσει χαλινάρι, δέχεται στη ράχη του

 τον έναν αναβάτη μετά τον άλλον».

 

 

 

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Αθήνα 9 Απριλίου 1942

Μακαριότατον Πατριάρχην Αλεξανδρείας
Κύριον Χριστοφορον
Αλεξάνδρειαν

 
 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, (1891-1949) υπήρξε κορυφαία εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας.   Διετέλεσε Αριεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (Ιούλιος 1922 - Μάιος 1949) Αντιβασιλέας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με το όνομα αυτό και ο 11ος από της ανακήρυξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.
 

Εκκλησία της Ελλάδος αγωνιζομένη υπέρ ανακουφίσεως ευσεβούς Ελληνικού Λαού εκ παντοίων υλικών στερήσεων παρούσης στιγμής ποιείται θερμήν έκκλησιν χριστιανικά και εθνικά αισθήματα Υμετέρας Θεοσώστου Μακαριότητος, παρακαλούσα όπως αναλάβει Αυτή πρωτοβουλίαν ενδεδειγμένων ενεργειών παρ Αιγυπτιώτη Ελληνισμώ και λοιπαίς αλλαχού ομογενείαις , ως και παντί ετέρω δυναμένω Ελλήνι , προς αγοράν και αποστολήν συντόμως και εν συνεχείαν τροφίμων ελληνικώ πληθυσμώ, στερουμένω μέσων συντηρήσεως περισσότερον άλλων λαών, συνεπεία ανεπάρκειας παραγωγής και εφοδιασμού χώρας.





Εκκλησία της Ελλάδος , διαδηλούσα ενεργόν συμμετοχήν αυτής εν πρώτη γραμμή και πάσαις δυνάμεσιν εις μέγα έργον υπέρ τέκνων αυτής , θέτει από τούδε Υμετέραν διάθεσιν
άπασαν περιουσίαν Ελληνικής Εκκλησίας ως και σύνολον κειμηλίων και ιερών σκευών ναών και μονών Επικράτειας, έτι δε σύμπας ο Ελληνικός Κλήρος παντός βαθμού τιμαλφή αυτού και πολύτιμα ιερά άμφια προς οιανδήποτε καθ Υμετέραν εκτίμησιν πρόσφορον εν προκειμένω χρήσιν.

Πρωτοβουλία Υμετέρας Μακαριότητος, μέλλουσα τύχει ως πιστεύομεν ομοθύμου υποστηρίξεως αύτοθι και πανταχού ομογενών, θέλει συμπληρώσει ενδελεχή φιλάνθρωπον υπέρ Ελληνικού Λαού δράσιν ΔΕΣ και λοιπών παραγόντων προς εξασφάλισιν στοιχειωδών όρων συντηρήσεως αυτού.

Αρχαί κατοχής παρέσχον ήδη ανεπιφύλακτον συναίνεσιν δι αποστολήν ενταύθα τροφίμων παντός είδους προς αποκλειστικήν διάθεσιν αυτών μεταξύ πάσχοντος πληθυσμού χώρας.
Ανάγκη πραγμάτων επιβάλλει τονίσωμεν Υμετέραν Μακαριότητα θερμήν παράκλησιν αδελφής Ελληνικής Εκκλησίας περί όσον ένεστι ταχεία , ευρείας και συνεχούς επισιτιστικής επικουρίας προς αυτήν.

Ευχαριστούντες; Επί τούτοις Υμετέρα Μακαριότητι και ασπαζόμενοι Αυτήν εν Χριστώ Αναστάντι, διατελούμεν αγαπητός εν Χριστώ αδελφός και όλως πρόθυμος

Ο Αθηνών Δαμασκηνός.
 
 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Δανιηλίδης γεννήθηκε στη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης στις 17 Ιανουαρίου 1876. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων το 1900. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1899. Υπηρέτησε ως Γραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (1900-1902). Το 1904 μετέβη στην Αλεξάνδρεια όπου το 1906 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελος. Στις 3 Αυγούστου 1908 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Αξώμης. Στις 30 Νοεμβρίου 1914 εξελέγη Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως. Στις 21 Ιουνίου 1939 εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Στις 16 Νοεμβρίου 1966 παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Εκοιμήθη στις 23 Ιουλίου 1967.

     




Η έκκληση αυτή διαβιβάστηκε τηλεγραφικά μέσω της Ιταλικής πρεσβείας………….

Σε αυτή την δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού που προσέφερε ΟΛΗ την περιουσία της εκκλησίας για την επιβίωση του πεινασμένου Ελληνικού λαού ήρθε η πιο κάτω απάντηση:

Αυτού Μακαριώτητα Κύριον Δαμασκηνόν
Αρχιεπίσκοπον Αθηνών

Υμετέρα έκκλησις ελήφθη. Θα καταβληθή πάσα προσπάθεια δια τον άμεσον και ικανοποιητικόν επισιτιστικόν ανεφοδιοασμόν του Ελληνικού Λαού.
Ελπίζομεν ότι θα δυνηθώμεν να υπερπηδήσωμεν τας δυσκολίας δια την προμήθειαν τροφίμων και την μεταφοράν αυτών.
Ουδεμία ανάγκη να διαθέσητε την περιουσίαν της Ελληνικής Εκκλησίας .
Ασπαζόμεθα αδελφικώς.

Πατριάρχης Χριστόφορος.


Έτσι δίνει την περιουσία της η Εκκλησία, εσείς ρε πολιτικά τρωκτικά θέλετε την τελευταία οικονομική εφεδρεία του λαού και του Έθνους για να την ενθηλακώσετε και να την αποθησαυρίσεται στις καταθέσεις σας στην Ελβετία.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Περί της παρθενίας της βασίλισσας Αμαλίας


Μια φήμη λίγο πολύ γνωστή, θέλει να ανακαλύπτει ο ιατροδικαστής κατά την νεκροτομή στο 1875 όταν πέθανε η πρώτη βασίλισσα της νεότερης Ελλάδος η Αμαλία ότι ήταν παρθένος. Άρα ο Άθωνας ήταν σεξουαλικά ανίκανος και έτσι εξηγείται η ατεκνία του ζεύγους.


 
 
Η Αμαλία όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν μια νέα κοπέλα, φανταχτερή, λίγο ξανθή και έκανε πολύ εντύπωση στους Έλληνες, γρήγορα όμως η λαιμαργία της την μετέτρεψε σε μια χοντρή γυναίκα. Ο Αμπού γράφει : «… η φύση την προίκισε με σημαντική όρεξη. Τη μισή μέρα την περνάει για ν αποχτήσει δυνάμεις και την άλλη μισή για να τις ξοδέψει». Στα 32 της ήταν μια άσκημη κυρία με ματιά κουνελιού, ξανθά βλέφαρα, με μέτρια μόρφωση, άγνοια ιστορίας, χωρίς κλίση στις τέχνες (ψευτόπαιζε πιάνο), περίφημη αμαζόνα, μια γυναίκα που έτρωγε έξη γεύματα την ημέρα, σε μια εποχή που πολλές Ελληνίδες δεν έτρωγαν κάθε μέρα φαί, ο χαρακτήρας της ήταν αγέρωχος, απότομος, είχε φιλοδοξίες, ήταν μνησίκακη, μυγιάγγιχτη και τσιγκούνα και της έλλειπε η φαντασία…. Της είχαν δώσει όχι κολακευτικά επίθετα «θορυβώδη ανοησία», «ύαινα», «αιμοσταγή βασίλισσα» κλπ

 

Η βασίλισσα αυτή όμως έζησε αν και έγγαμος το μαρτύριο της στέρησης σεξουαλικής ζωής. Πέθανε παρθένα.






 Είναι δε εντυπωσιακή η διατύπωση που χρησιμοποιούν οι τρεις συγγραφείς του βιβλίου «Το αίτιο ατεκνίας της βασίλισσας Αμαλίας»  :

 

«Η αποδοχή από την επιστήμη των μέσων του 19ου αιώνα ότι η βασίλισσα έπασχε από έλλειψη κάποιου οργάνου, δηλαδή ήταν στιγματισμένη, ήταν εντελώς απαγορευτική όχι μόνο ως διαγνωστική σκέψη, αλλά και ως κοινωνική συμπεριφορά».

 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η βασίλισσα ακολουθούσε την –παραδοσιακή για τα τότε δεδομένα- θεραπεία των σπόγγων με σκοπό την επίτευξη της διαστολής του κόλπου της, ακριβώς επειδή οι αυλικοί της ιατροί είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο κολεόσπασμος που τη βασάνιζε κατά τη σεξουαλική συνεύρεση ήταν αποτέλεσμα της κολπικής στενότητας.

 

Οι πληροφορίες αυτές αναδεικνύονται μέσω της αλληλογραφίας των ιατρών των ανακτόρων και των διπλωματών της εποχής (που ενδιαφέρονταν να αναφέρουν στους βασιλείς τους ως εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων για την πιθανότητα διαδοχής στον ελληνικό θρόνο), ενώ τονίζουν τη σημασία των 4 ανατομικών σχεδιαγραμμάτων του αυλικού ιατρού Νικολάου Κωστή. Τα σχεδιαγράμματα αυτά παρουσιάζουν τα όργανα της πυέλου της Αμαλίας και οι συγγραφείς αναρωτιούνται:

« Δεν είναι καθόλου λογικό να υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες ιατροί που παρακολουθούσαν το βασιλικό ζεύγος για το πρόβλημα ατεκνίας, ενώ γνώριζαν τη σεξουαλική ανικανότητα του Όθωνα να ασχολήθηκαν παρ όλα αυτά με την ανατομία της γυναικείας πυέλου;»

 

και τέλος το βιβλίο  καταλήγει: «…Περισσότερο όμως άτυχοι στάθηκαν, γιατί στις πιο κρυφές τους στιγμές, τις πιο ανθρώπινες, μακριά από αυλικά πρωτόκολλα και κυβερνητικές ευθύνες, ο Όθωνας και η Αμαλία δεν μπόρεσαν να χαρούν τον έρωτα».

  



Υπάρχουν τρεις πηγές που συνηγορούν με την παρθενία της Αμαλίας.

1.      Ο ιατρός που έκανε την νεκροψία στην σωρό της Αμαλίας διαπίστωσε ότι ήταν «άσπιλος κόρη», δεν εκδόθηκε πιστοποιητικό και κάποιοι την αμφισβήτησαν αυτή την πηγή, ο καθηγητής Ν Λούρος εξέδωσε ένα βιβλιαράκι το 1953 με τίτλο «Ανέκδοτα έγγραφα σχετικά με την ατεκνία των βασιλέων Όθωνος και Αμαλίας». Εκεί δημοσιεύει 10 έγγραφα (μεταφρασμένα από τα Γερμανικά) που του δώθηκαν από τον εγγονό του Ν Κωστή πρώτου καθηγητού Μαιευτικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και γιατρού της Αμαλίας. Ο Λούρος επισήμανε ότι:  «Από την άλλη πλευρά, σχετικά δηλαδή με το γεννητικό σύστημα της Αμαλίας, υπάρχει το αποστομωτικό πρωτόκολλο της νεκροψίας της, που βεβαιώνει ότι κατέβηκε στον τάφο παρθένα».

2.      Η έκθεση του πρέσβη της Αυστρίας φον Πρόκες Όστεν που την έστειλε στον Μέτερνιχ 21/2/1844 : «……… Αμέσως μετά την θλιβεράν Σεπτεμβριανήν ημέραν πιεσθείσα υπό του βασιλικού ιατρού  Δρ Ρέζερ, απεφάσισεν η Βασίλισσα να υποβληθή άπαξ έτι εις  εξέτασιν. Αυτή εγένετο υπό ικανωτάτης μαίας και βραδύτερον υπ αυτού του Δρ Ρέζερ, και ότι η μαία εδήλωσε και ο ιατρός δεν ήθελε να πιστεύσει, απεδείχθη ούτος, αφού και ο ίδιος επείσθη περί τούτου, ότι δηλαδή μετά επταετή γάμον η Βασίλισσα ήτο σχεδόν παρθένος. Αιτία τούτου ουδαμώς ήτο η αδυναμία του Βασιλέως, όστις είνε τουναντίον δυνατός άνδρας, αλλά οφείλεται εις δυσπλασίαν των μερών και την ύπαρξιν μιας εκδήλου τοπικής ευαισθησίας της βασιλίσσης, η οποία γίνεται αφορμή εκάστοτε σπασμού…» και αφού λέει και άλλα τέτοια ο Γερμανός ρίχνει την ευθύνη για το όλο ζήτημα στον Ελληνικό λαό, χαρείτε το: «….. Αλλά φαίνεται ότι κάποια κατάρα ευρίσκεται γενικώς μέσα εις αυτόν τον λαόν»! Σύγχρονοι επιστήμονες εξηγούν με βάση τις διαπιστώσεις του Δρ Ρέζερ ότι τα αίτια δεν οφείλονται στην Αμαλία που οι Αυστριακοί θέλησαν να της φορτώσουν την ατεκνία αλλά στο γεγονός όπως αναφέρει ο καθηγητής Λούρος «….θα έλεγε κανείς εξασφαλισμένο γεγονός, ότι τόσο ο Βασιλεύς Όθων, όσο και η Αμαλία παρουσίαζαν ψυχοσωματικές ανωμαλίες, που δεν τους επέτρεψαν ν αποχτήσουν διάδοχο.» (η Αμαλία ήταν επιληπτική, με νευρικές κρίσεις, υστερίες).

 
 



Ο θαυμαστής της Αμαλίας Ν Λιδωρίκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως : «…δεν ηγαπήθη η ατυχής ούτε από τους Έλληνας, αλλ ούτε και από τους Γερμανούς, εκτός των ιδικών της συγγενών και άλλων τινών εξαιρέσεων». Και αυτή την γυναίκα που δεν την συμπάθησε κανείς, μας την έφεραν να μας κυβερνήσει και αυτή δεν κουβάλησε προικιά σε κάσες μόλις ήλθε (έτρεξε ο κόσμος με την άφιξή της να δει τα θαυμάσια που κόμιζε από την Γερμανία) … αλλά στις κάσες που έφερε μαζί η Αμαλία ήταν Γερμανικό …. χώμα, για να φυτεύει τα λουλούδια της και ο κόσμος  είπε: «Ούτε το χώμα μας δεν τους αρέσει».

 
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ο ΟΘΩΝΑΣ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ

 

«Το αίτιο ατεκνίας της βασίλισσας Αμαλίας» των Λάζαρου Βλαδίμηρο (μαιευτήρα γυναικολόγο) , Αριστείδη Διαμαντή ( κυτταρολόγο) και Γεωργίου Ανδρούτσου (ουρολόγο)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...