Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ


 

 

 

Η μοναχοκόρη του τελευταίου κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β' (γεν. 1859, † 1941 αυτοεξόριστος στην Ολλανδία) ήταν πριγκίπισσα Βικτώριας Λουίζα της Πρωσίας.

Η πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας παντρεύτηκε τον Δούκα του Μπραουνσβάιχ Ερνέστου Αυγούστου Γ', αρχηγού του Οίκου του Ανοβέρου.

 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ερνέστος Αύγουστος, δούκας του Μπράουνσβαϊκ και ,η πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα με τα πέντε παιδιά τους. Διακρίνεται η πριγκίπισσα Φρειδερίκη δεύτερη από δεξιά.




Απέκτησαν πέντε παιδιά, τέσσερις πρίγκιπες και μία πριγκίπισσα :

    Ερνέστος Άυγουστος Δ' (18 Μαρτίου 1914)Γεώργιος Γουλιέλμος (25 Μαρτίου 1915)
    Φρειδερίκη (18 Απριλίου 1917)
    Κρίστιαν Όσκαρ (1 Σεπτεμβρίου 1919)
    Βέλφ Χάινριχ (11 Μαρτίου 1923)

 



 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πριγκίπισσα Φρειδερίκη, βρέφος, στην αγκαλιά της μητέρας της,, Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας. Στη μέση όρθιος. ο πατέρας της, Ερνέστος Αυγούστος ΙΙΙ. Αριστερά ο παππούς της, Ερνέστος Αυγούστος ΙΙ. Δεξιά, όρθια, η γιαγιά της, πριγκίπισσα Θύρα της Δανίας και η κόρη της Θύρας, πριγκίπισσα Όλγα. Τα δύο αγοράκια είναι οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί της Φρειδερίκης, ο Ερνέστος Αυγούστος Δ΄και ο Γεώργιος Γουλιέλμος.





ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ

 

            Το τρίτο παιδί της οικογένειας της πριγκίπισσας Βικτώριας Λουίζας της Πρωσίας και του Δούκα του Μπραουνσβάιχ Ερνέστου Αυγούστου Γ' γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου  1917 στον μεσαιωνικό πύργο Μπλάνκεμπουργκ της Γερμανίας, και  ήταν η Φρειδερίκη (είναι 3η απόγονος  του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ) και το πλήρες όνομά της είναι : Frederica Louise Thyra Victoria Margaret Sophie Olga Cecily Isabelle Christina - Φρειδερίκη Λουίζα Θυρεσία Βικτώρια Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Σεσίλια Ισαβέλλα Χριστίνα, επιπλέον είχε τον τίτλο : Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της  Ιρλανδίας, Δούκισσα του Μπρούνσβικ και Λούνενμπεργκ.

 

            Παντρεύτηκε τον Παύλος Α΄ (Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 1901 - 6 Μαρτίου 1964  ) το τέταρτο παιδί των βασιλέων Κωνσταντίνου και Σοφίας.  
Έτσι η Πριγκίπισσα του Ανοβέρου Φρειδερίκη έγινε και βασίλισσα της Ελλάδος. Με τον γάμο αυτό γίνηκαν τρία παιδιά:

Τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας το 1938, Παλαιό Ψυχικό.
Τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β των Ελλήνων το 1940, Παλαιό Ψυχικό.
Τη Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος το 1942, Κέηπ Τάουν Νοτίας Αφρικής.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πριγκίπισσα Φρειδερίκη με τους γονείς της.


ΤΥΠΟΣ

 

            Ο Ευρωπαϊκός τύπος το 1962, ασχολήθηκε με την μοναδική κόρη του Γουλιέλμου Β, γερμανική εφημερίδα έφερε στην επιφάνεια δημοσίευμα που αποκάλυπταν ότι η μητέρα της βασίλισσας της Ελλάδος Φρειδερίκη, μεγάλη δούκισσα Βικτωρία Λουίζα ζούσε κάτω από συνθήκες ασυμβίβαστες με την αυτοκρατορική της καταγωγή.




 

            Το δημοσίευμα αυτό το πήρε η Ελληνική εφημερίδα «Αθηναϊκή» και κάνοντας δικό της ρεπορτάζ βρήκε την κόρη του τελευταίου Κάιζερ να ζει υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Της πήρε μάλιστα συνέντευξη και η γυναίκα αυτή εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ κατά της εστεμμένης κόρης της που την κατηγόρησε ότι από κοινού με τον γιό της διαχειρίζοντο τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία, ακόμα είπε ότι είχαν αποξενωθεί και την είχαν εγκαταλείψει σε πλήρη εξαθλίωση.




 

            Ο δημοσιογράφος είδε με τα μάτια του το μέρος που ζούσε η  πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας που δεν ήταν παρά ένα ενοικιασμένο μέτριο σπίτι στο Μπρούνσβικ, άκουσε την γυναίκα αυτή να λέει ότι «είχε εξαναγκαστεί σκληρά από τα παιδιά της να φύγει δια της βίας από τα ανάκτορά της και να ζει τώρα στην φτώχεια».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Βικτωρία-Λουΐζα, σε διακοπές στην Κέρκυρα, στο «Αχίλλειο» που τότε άνηκε στον πατέρα της. Φορά κερκυραϊκή φορεσιά, όπως θα φορέσουν μετά απ΄αυτήν η Φρειδερίκη, η Άννα-Μαρία, η Σοφία, η Ειρήνη και η Θεοδώρα.


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 
            Στην Ελλάδα τώρα όλη αυτή η έρευνα έγινε γνωστή στην αστυνομία και ευθύς μετά στο παλάτι, τέθηκε σε συναγερμό η κρατική μηχανή με στόχο να ματαιωθεί η ελληνική δημοσίευση (διότι τέτοιο δικαίωμα δεν είχαν στις δημοσιεύσεις της Ευρώπης).


 

            Ο Εισαγγελέας Αθηνών έδωσε διαταγή κατασχέσεως των φύλλων της «Αθηναϊκής» αμέσως μετά την εκτύπωση και προ της κυκλοφορίας. Ο εκδότης μηνύθηκε για «περιύβριση Αρχής», εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο Εισαγγελέας παρανόμησε διότι η σύζυγος του Βασιλιά δεν είναι αρχή, έγινε δίκη και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή και βαρύτατο πρόστιμο, επιπλέον του αφαιρέθηκε η άρση της ατέλειας του δημοσιογραφικού χάρτου για τέσσερις μήνες.

 

            Το δημοσίευμα δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα  αλλά η δικαστική αντιδικία δημοσιεύτηκε και εκ τούτης έμαθε ο Ελληνικός λαός τους λόγους της βασιλικής οργής. Αυτοί οι λόγοι φυσικά μεταφέρθηκαν στο τύπο όλου του κόσμου.

           

 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Την ημέρα της βάφτισης της Σοφίας.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Γιάννη Κάτρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...