Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ



 

Ο Φ Ένγκελς  από το 1887 προέβλεψε πως θα γινόταν ο Α ΠΠ, δηλαδή  27 ολόκληρα χρόνια όταν άλλοι έγραφαν ονειροφαντασίες για τον επερχόμενο πόλεμο.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels, Μπαρμέν 28/11/1920 Λονδίνο 5/8/1895).


«… Ένας παγκόσμιος πόλεμος πρωτόγνωρης έντασης και πρωτοφανούς έκτασης, αν το σύστημα του οποίου θα ξεπεράσει τον άλλο σε θέματα εξοπλισμού ωθείτο στα άκρα και απέδιδε καρπούς… Οκτώ με δέκα εκατομμύρια στρατιώτες θα αλληλοσφάζονταν και θα απογύμνωναν την Ευρώπη, λες και της επιτέθηκε σμήνος ακρίδων που δεν άφησε τίποτα πίσω του. Θα είναι λες και ο όλεθρος του Τριακονταετούς Πολέμου συμπτύχθηκε σε τρία – τέσσερα χρόνια και εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο.



 

Θα γνωρίσουμε λιμούς, επιδημίες, και γενική αποκτήνωση του στρατού όλων των εμπλεκομένων μερών, αλλά και του πλήθους, που όλα τους θα προκληθούν καθαρά και μόνον από την απελπισία. Απόλυτο χάος θα επικρατήσει στην βιομηχανία μας και τις εμπορικές μας δραστηριότητες, καταλήγοντας σε γενική χρεοκοπία.
 



 

Τα παλιά κράτη και η παραδοσιακή σοφία τους θα καταρρεύσουν  με τέτοιο τρόπο, ώστε τα στρέμματα θα κατρακυλήσουν στα χαντάκια κατά δεκάδες και κανείς δε θα είναι εκεί να τα μαζέψει.


 

Θα είναι εντελώς αδύνατο να προβλέψει κάποιος ποια θα είναι η κατάληξη μιας τέτοιας κατάστασης και ποιος θα βγει νικητής από αυτή την σύγκρουση.


 

Μόνο ένα αποτέλεσμα είναι σίγουρο: Η γενική εξάντληση και η δημιουργία των καταλλήλων προϋποθέσεων για την τελική νίκη της εργατικής τάξης».

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Φρειδερίκος Ένγελς και ο Κάρολος Μαρξ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Niall   Ferguson τόμος Ι εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...