Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


 

 

Η έναρξη λειτουργίας του παράνομου Ραδιοφωνικού Σταθμού (ΡΣ) «Ελεύθερη Ελλάδα» (δηλαδή του σταθμού του ΚΚΕ και του ΔΣΕ) άρχισε στις 16 Ιουλίου 1947 και πέρασε από διάφορα στάδια και ονομασία.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πέτρος Ρούσσος  (το πραγματικό του Πέτρος  Πολυχρονίδης).



Ο ΡΣ «Ελεύθερη Ελλάδα» εξηπηρετούσε τις προπαγανδιστικές ανάγκες του ΚΚΕ κατά τον Εμφύλιο των μαχομένων του ΔΣΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης των ανταρτών. Ο Ν Ζαχαριάδης για το παράνομο ΡΣ είπε: «Ο σταθμός κάνει καλό στον αγώνα μας».





Αρχικά εξέπεμπε από την Γιουγκοσλαβία, από το Βελιγράδι υπό την καθοδήγηση του μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ, Πέτρου Ρούσσου. Υπεύθυνη του ΡΣ ήταν η Ελένη Μακρή με ψευδώνυμο Αφροδίτη και μέλη ο Περικλής Καλοδίκης, ο Γιώργος Αγγουράκης ψευδώνυμο  Αλέκος Ψηλιρείτης, ο Απόστολος Σπήλιος και ο Τάκης Λειβαδάς εκφωνητές ήταν   ο Τάκης Λειβαδάς και η Γιάννα Καλοδίκη (γυναίκα του Περικλή).

Μετά την ρήξη Μόσχας Βελιγραδίου ο ΡΣ μετακόμισε στην Ρουμανία στο Βουκουρέστι. Συντάκτες τώρα είναι ο Δημήτρης ή Τάκης ή Δημητράκης Χατζής ( ο γνωστός συγγραφέας), ο Απόστολος Σπήλιος, ο Τάκης Λειβαδάς, η Μαριάνα Βεάκη ( σύζυγος του Γιάννη γιου του Αιμίλιου Βεάκη).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο γραμματέας του πολιτικού Συνασπισμού του ΕΑΜ, Μήτσος Παρτσαλίδης κρατώντας την εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα". Εκτός της εφημερίδας υπήρχε και Ραδιοφωνικός Σταθμός με αυτή την ονομασία.





Βέβαια μη περιμένει κανείς δημοσιογραφία αξιώσεων, ο στόχος ήταν η εμψύχωση των οπαδών του ΚΚΕ και όχι η ιστορική πραγματικότητα. Ενδεικτικά παραθέτουμε κείμενο που ακούστηκε από τον ΡΣ «Ελεύθερη Ελλάδα» για να πάρουμε μια ιδέα τι ακριβώς μετέδιδε.

 

13/8/1948 Αρ Δ 1027

Σουρουπώνοντας κατεβαίνουμε στα ριζά της Κόνιτσας. Στο δρόμο αρχίζει γρήγορο συστηματικό το σκάψιμο. Γεμίζουμε και φωτιά. Μια δυνατή έκρηξη στη σιγαλία της νύκτας τινάζει στον αέρα 75 μέτρα δρόμου.

Μα δεν έχει τελειώσει η αποστολή μας. Ο γκρεμισμένος δρόμος πρέπει να γίνει δόλωμα για νέο χτύπημα. Στήνουμε καραούλι πιο κάτω και περιμένουμε.

Ο εχθρός  την άλλη μέρα δεν το κουνάει. Έχουμε όμως υπομονή. Την δεύτερη μέρα ένας λόχος ξεκινάει να φτιάξει τον δρόμο. Σαν τους Γερμανούς παίρνουν για ασπίδα  γυναικόπαιδα.

Οι πρώτοι που φτάνουν στα χαλάσματα γίνονται αεροπλάνα από τις νάρκες μας. Οι άλλοι το βάζουν στα πόδια. Το μυδράλιό μας σκορπίζει τον θάνατο. 13 νεκροί και ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, 6 τραυματίες 2 αυτοκίνητα άχρηστα.

Μα το πανηγύρι δεν τελείωσε. Την Τρίτη μέρα  ξημερώνοντας ξανάρχονται. Το μπρεν και μυδράλια μας τους θερίζουν. Σκορπούν και φεύγουν.

Τρεις μέρες πανηγύρι, τρεις μέρες νηστεία για την φρουρά του Κεράσοβου και της Καστάνιανης.

Ελεύθερη Ήπειρος 24/7/ 1948







 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ που εξέπεμπε στα βραχέα, μέσα από τον οποίο γίνονταν οι κρίσιμες ανακοινώσεις, παρεχόταν πληροφόρηση, οργανωνόταν μ' έναν τρόπο και έτσι η αντίσταση. Κι ήταν σημαντικό εκείνα τα χρόνια να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει αντίσταση, υπάρχει Kόμμα, υπάρχει δύναμη που παλεύει.
Η «Φωνή της Αλήθειας» ακουγόταν 10 φορές το 24ωρο.

Από τον ΡΣ θα ανακοινωθεί στις 15/9/1949 το τέλος του Εμφυλίου.

Τα 1958 ο ΡΣ «Ελεύθερη Ελλάδα» θα αλλάξει όνομα και θα λέγεται πια «Η φωνή της αλήθειας» και θα συνεχίσει να μεταδίδει ειδήσεις του ΚΚΕ από το Βουκουρέστι  μέχρι τον Φεβρουάριο του 1968 που έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, μετά την διάσπαση η έδρα του μεταφέρεται στην Ανατολική Γερμανία απ όπου εκπέμπει μέχρι το 1974. Τα περισσότερα  κείμενα που ακούστηκαν από τον ΡΣ βρίσκονται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

 

1 σχόλιο:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...