Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η παράδοση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου από τους Τούρκους στους Βενετούς το 1500. Μικρογραφία από τον κώδικα του Κρητικού ζωγράφου Γεωργίου Κλόντζα. (Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, Βενετία).
Μετά τις δύο ναυμαχίες στο νησάκι Σαπιέντσα, οι Ενετοί είχαν μετατρέψει σαν ναυτική - στρατιωτική βάση τους την Ζάκυνθο για τις επιχειρήσεις τους κατά του Σουλτάνου Βαγιαζίτ.
 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' (1492-1503). Ο «ζωηρός» Πάπας ήταν επιρρεπής στην  λαγνεία. Τη νύχτα της Αποκριάς του 1501, οργάνωσε το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργιο που είχε δει ποτέ το Βατικανό. Δεν έμεινε ωστόσο μόνο στο περιστασιακό σεξ με ελαφρών ηθών γυναίκες, ήταν γνωστό ότι ο Ποντίφικας έπεφτε συχνά στο κρεβάτι με τις δυο του αδερφές.


Στις 10/8/1500 οι Τούρκοι κατέλαβαν την Μεθώνη και στην συνέχεια ο Κάρλο Κονταρίνι στις 15/8/1500 παρέδωσε την Πύλο και ακολούθησε και η παράδοση της Κορώνης. Ο Βαγιαζίτ έστειλε τον  Κάρλο Κονταρίνι να πείσει την παράδοση της Ναυπλίου, αυτός όμως εμψύχωσε τους στρατιώτες και περιέγραψε σαν άθλια την κατάσταση του τούρκικου στρατού. Έτσι οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχιστράτηγος των Ενετών Βενέδικτος  Πέζαρο στην Ζάκυνθο συγκέντρωσε τον στόλο του και στράτευσε Έλληνες ιππείς (stratiotti) και καταδίωξε τον τούρκικο στόλο, συνέλαβε δε 20 γαλέρες του Αχμέτ πασά, αποβίβασε τους Έλληνες στην Μ Ασία, όπου κατέστρεψαν ότι τούρκικο έβρισκαν, στην συνέχεια επιδόθηκαν σε λεηλασίες στο Αιγαίο και κατέλαβε την Πύλο.

Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ έπεισε τους Ισπανούς και το βασίλειο της Νάπολης να βοηθήσουν τους Ενετούς, έτσι σε ενίσχυση ήρθαν στην Ζάκυνθο 60 ισπανικές γαλέρες με τον Γονζάλβο  Κορδούβιο και από εκεί ξεκίνησε η επανάκτηση της Κεφαλλονιάς.

300 Τούρκοι της Κεφαλλονιάς μόλις είδαν τον ενωμένο στόλο των δυτικών να αγκυροβολεί στο νησάκι Βαρδιάνοι πήγαν στο φρούριο του Αγίου Γεωργίου και εκεί οχυρώθηκαν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Βαγιαζίτ Β' Διδυμότειχο, 3 Δεκεμβρίου 1447 - 26 Μαΐου 1512).Στον  Βενέδικτο Πεζάρο και τον Γολζάβο Κορδούβιο ήρθε ο Κεφαλλονίτης Γιαννούλης Πατρίκιος που του περιέγραψε την κατάσταση του φρουρίου του Αγίου Γεωργίου, τον πανικό των Τούρκων υπερασπιστών του και τις ελλείψεις σε τροφές και πολεμοφόδια.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες ο Βενέδικτο Πεζάρο περικύκλωσε το φρούριο με στρατό και κανόνια και προσπάθησε να το καταλάβει, αλλά οι Τούρκοι το υπερασπιζόντουσαν με πείσμα για πολλές μέρες, τα κανόνια δεν προξενούσαν καμιά ζημιά στους Τούρκους, απεναντίας με πέτρες και εμπρηστικές ύλες προξενούσαν εκείνοι ζημιές στους επιτιθέμενους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παλαιός Ενετικός Χάρτης (1547) της Κεφαλλονιάς.(Συλλογή Πέτρου Π.Αλιβιζάτου).Οι Ενετοί έφτιαξαν υψώματα ανώτερα των τειχών του φρουρίου και με τον τρόπο αυτό σκότωναν τους Τούρκους με εκτοξευόμενες σφαίρες. Οι Τούρκοι επειδή δεν είχαν τροφές υποχρεώθηκαν να παραδοθούν μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού ο  Βενέδικτος Πεζάρο βλέποντας την ερήμωση του νησιού, μετέφερε με τα πλοία του, ελληνικό πληθυσμό από την Πύλο και την Κορώνη με την υπόσχεση να τους δώσει καλλιεργήσιμη γη.

Μετά την άλωση της Κεφαλλονιάς ο ισπανικός στόλος έφυγε και ο Πεζάρο συνέχισε τις επιχειρήσεις του στην Πρέβεζα για να διασφαλίσει την Κεφαλλονιά.

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Φρούριο της Ασου κατά την εποχή της Βενετικής κυριαρχίας. Χαλκογραφία του Γάλλου ζωγράφου και Προξένου της Γαλλίας στην Κέρκυρα André Crasset Saint-Sauveur, Παρίσι, 1797. (Εκδόσεις Συλλέκτης) .

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τόμος Ι του Κ. Σαθά εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου