Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


 

Η παρουσία της Ελληνίδας της Σμύρνης είναι πολύ πρόσφατη μόλις τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ενώ το θέατρο στην Σμύρνη είναι μια παλιά υπόθεση. Τους γυναικείους ρόλους λοιπόν τους υποδυόταν άνδρες (με ξυρισμένο μουστάκι και καλυμμένα τα δασύτριχα τμήματα του σώματος).



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το 1862 στη Σμύρνη χτίστηκε ένα μεγάλο, τριώροφο θέατρο, στο οποίο δόθηκε το όνομα του Ιταλού αρχιτέκτονα «Καμεράνο», αλλά ήταν γνωστό και ως «Θέατρο Σμύρνης».


Η αυστηρότητα των ηθών ήταν φραγμός για την δημόσια εμφάνιση στην σκηνή των γυναικών, υπήρχε μια ανεκτικότητα στις ιδιωτικές εμφανίσεις θεατρικών παρουσιάσεων που πραγματοποιούντο σε αρχοντικά σαλόνια ή σε λέσχες και σε κοινωφελής εκδηλώσεις.

Το 1869 εμφανίστηκαν στο θέατρο Αρμενιάς θίασος από Έλληνες ηθοποιούς στον οποίο πήραν μέρος και κυρίες από τα λαϊκά στρώματα χωρίς αξιόλογη παιδεία  «με κάποια δειλία και συστολή», τα κορίτσια που πρωτοανέβηκαν στο πάλκο έπαιζαν δίπλα στους γονείς τους, όπως οι αδελφές Σοφία και Καίτη Βερώνη που όταν βγήκαν στην σκηνή ήταν 5 και 6 χρονών.





Με το θέατρο της Σμύρνης συνδέονται οι κορυφαίες Ελληνίδες ηθοποιοί η Κωνσταντινοπολίτισσα Ευαγγελία Παρασκευοπούλου που  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Σμύρνη το 1865 με τον θίασο Νικ. Λεκατσά και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής εκεί και η Κυβέλη Ανδριανού που γεννήθηκε στην Σμύρνη και θα μαθητεύσει απαγγελία στην Αθήνα από τον Μ Σιγαλά και στην συνέχεια θα παρακολουθήσει μαθήματα στην Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Το 1901 εμφανίστηκε στην Αθήνα με την «Νέα Σκηνή» σε Σαιξπηρικό έργο και το  1902  εμφανίστηκε στην Σμύρνη.

Γνωστά μας είναι τα ονόματα από  τις σμυρνιές ηθοποιούς Ειμαρμένη Ξανθάκη, Αγγέλα Παπαδοπούλου, Έλλη Μέρτικα, Μαρία Βραχνού, Στάσα Αμηρά, Ζαζά (Ζαχάρω Αναστασιάδου) Μπριλάντη, Π.Δ. Δεσίπρη, Νίνα Φωκά, Ζοζέ Καλλέγια και άλλες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κυβέλη Ανδριανού (1887-1978). Η μεγάλη «Κυρία του Θεάτρου».


Σημαντική προσωπικότητα στο θέατρο της Σμύρνης ήταν η Εύα Σάντρη η οποία αντιμετώπισε σφοδρή αντίδραση της οικογένειάς της (της ξύρισαν το κεφάλι), για την επιλογή της να βγει στην σκηνή το 1917 και δεν ξανατόλμησε να βγει στην σκηνή.

Οι σμυρνιές είχαν παρουσία και σαν τραγουδίστριες σε λαϊκά κέντρα και στις εστουδιαντίνες ποιο γνωστά ονόματα είναι των Μαρία Κλοτιλδη, η Στέλλα Κοκκίνη, η Αγγελάρα, η Κιορ Κατίνα, η Δέσποινα Ταχινένα, η Ειρήνη Φακαρίνα, η Πιπίνα, η Άγγελα Παπάζογλου-Μαρωνίτη και άλλες.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Κυβέλη με την κόρη της Μιράντα, την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΣΜΥΡΝΗ εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Ν. Βικέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...