Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1950 ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ


 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατά την διάρκεια της περιόδου 1947-52, ένα «πρωτοποριακό» πείραμα διεξαγόταν λίγο έξω από την Αθήνα. Σκοπός του πειράματος ήταν η ιδεολογική αναμόρφωση των κομμουνιστών και τόπος διεξαγωγής αυτού, το ερημονήσι της Μακρονήσου. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέφεραν στο «Εθνικό Αναμορφωτήριο».
 

Στις εκλογές του 1950 δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή τι θα ψηφίσουν οι «στρατιώτες» στην Μακρόνησο και αυτό διότι ήθελαν να δουν μέσα στις συνθήκες αυτές τι αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν.


Η αριστερά είχε κατατροπωθεί στις ένοπλες συγκρούσεις αλλά και διαλυθεί πολιτικά, έτσι είχαν ενδιαφέρον οι εκλογές αυτές που πραγματοποιήθηκαν ευθύς αμέσως μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Το ΚΚΕ φυσικά ήταν παράνομο, τα στρατοδικεία λειτουργούσαν ακόμα, το Γ ψήφισμα ίσχυε, η λειτουργία των κομμάτων γινόταν μέσα από προϋποθέσεις, ο αριστερότερος πολιτικός σχηματισμός είχε την επωνυμία «Δημοκρατική Παράταξη» και βέβαια το κράτος το παρουσίαζε σαν κομμουνιστικό κατασκεύασμα.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χαρακτικό του Γιώργου Φαρσακίδη.




Τα αστικά κόμματα κατέβηκαν με πλήθος κομμάτων με σημαία «Η Ελλάς κινδυνεύει από τον κομμουνισμό».

Οι πολιτικές ομιλίες προς τους Μακρονησιώτες και η ενημέρωσή τους γινόταν από τους διοικητές τους με περιεχόμενο:

-          Υπάρχουν κόμματα που κατηγορούν το καθεστώς της Μακρονήσου αυτά πρέπει να τα μαυρίσουμε, να ψηφίσουμε Εθνικά κόμματα.

-          Από το τι θα ψηφίσετε εξαρτάται η καλυτέρευση ή η χειροτέρεψη της ζωής σας στην Μακρόνησο.

-          Όποιος ψηφίζει κόμματα που είναι κατά της Μακρονήσου είναι Βούλγαρος.

Την παραμονή των εκλογών καλούσαν έναν - έναν τους κρατούμενους στα γραφεία των λόχων και τους έδιναν ψηφοδέλτια του Λαικού κόμματος με την υπενθύμιση «Όποιος δεν ρίξει αυτό θα πεθάνει». Στους Μεσσήνιους έδιναν ψηφοδέλτια με σταυρό στον Μπούτο και στους Αθηναίους με σταυρό στον Στράτο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χαρακτικό του Γιώργου Φαρσακίδη.


Κάπως έτσι διεξάχθηκε η προεκλογική περίοδος στην Μακρόνησο. Για να είναι όλα εντάξει πήγαν και επόπτες εκλογικοί αντιπρόσωποι, για την ΕΠΕΚ πήγε ο Β Παπαγεωργίου, στην «Μάχη» της 12ης Μαρτίου 1950 δημοσιεύτηκαν οι παρατηρήσεις του  οι οποίες είναι αποκαλυπτικές των συνθηκών ψηφοφορίας στην Μακρόνησο, η οποία καταλήγει: «…. Παρά την τρομοκρατίαν η πλειοψηφία των Μακρονησιωτών είχε τον ηρωισμόν να καταψηφίσει τους σατανικούς επινοητάς του στρατοπέδου».

ΠΙΝΑΚΑΣ

 Κόμματα    εκλογές του 1946   εκλογές 5/3/1950

Λαϊκό Κόμμα  55,12%.........18,26% και αθροιστικά με λοιπά δεξιά κόμματα 29,9%

Φιλελεύθεροι   25%.............16,85% οι υπόλοιποι πήγαν  στον Πλαστήρα (ΕΠΕΚ).

(Η πτέρυγα του Σοφούλη είχε πάρει 14,39% και του Σ Βενιζέλου 10%).

Αυτά που ακολούθησαν μετά την ψηφοφορία ήταν εξ ίσου τραγελαφικά με όσα έγιναν πριν την ψηφοφορία πχ όλοι οι στρατιώτες περνούσαν κατά περιφέρειες από τα γραφεία των λόχων παρουσία του Α2 και υποβαλλόντουσαν σε ανάκριση τι ψήφισαν και όσοι διαπιστωνότανε ότι ψήφισαν ΔΠ ή ΕΠΕΚ  άρχιζαν οι κυρώσεις… μάλιστα στο Γ τάγμα υπήρχαν 15 Ρεθυμνιώτες και βρέθηκαν 15 ψήφοι Ρεθυμνιωτών που ψήφισαν ΔΠ, τους συγκέντρωσε ο ταγματάρχης Καράγιωργας και αφού τους έβρισε, τους έστειλε για κούρεμα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τρομοκρατία για δήλωση «Σκύψε κομμούνα να ιδείς, τα τίναξαν οι πουτάνες. η σειρά του τώρα, καθάριζε».


Γενικά η ψηφοφορία ήταν μια φανερή υπόθεση για τους Μακρονησιώτες πχ ένας στρατιώτης διηγήθηκε:

 «Ήμασταν 5 όλοι από ένα Νομό. Είχαν ψηφίσει ένας Φιλελεύθερους, ένας ΕΠΕΚ και τρεις ΔΠ, ο λοχαγός τους κάλεσε και τους πέντε και ρώτησε

«Ποιος ψήφισε Φιλελεύθερους;» Βγήκε αυτός που είχε ψηφίσει και τον έδιωξε.

Ύστερα «Ποιος ψήφισε ΕΠΕΚ;» Βγήκε ακόμα ένας.

«Δεν βρήκες κανένα εθνικό κόμμα να ψηφίσεις βρε γαιδούρι;»

«Μα είχα υπηρετήσει στο γιατρό Αρβανιτάκη που μου έσωσε την αδελφή».

«Φύγε κάθαρμα. Στο πειθαρχείο»

Και ύστερα παρέλαβε εμάς τους τρεις: Με βρισιές και κλωτσιές και μας έστειλε στη γραμμή που συγκέντρωναν τους «Δέλτα – Πίτες». Τριάντα κλείστηκαν στο πειθαρχείο και 150-160 υποβιβάστηκαν στην γ κατηγορία».

Υπάρχουν κωμικές ιστορίες στρατιωτών πχ

«…Υπήρχε ένας Γρηγορόπουλος που περίμενε απόσπαση…. Τον κάλεσαν στο γραφείο του επιλοχία υπασπιστή τον ρώτησε:

«Ποιόν ψήφισες Γρηγορόπουλε;»

«Τον… τον… τον … Μπούτο!»

Του άστραψε δύο χαστούκια  ο υπασπιστής και δύο κλωτσιές και του είπε:

«Άτιμοι, ούτε ένας σας δεν καταδέχτηκε ρε, να τον ψηφίσει;»

Όταν γύρισε ο Γρηγορόπουλος είπε θλιμένα:

«Την πήρα την απόσπαση παιδιά!!»

 
 










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ο Στυλιανός Κορνάρος σε τελετή ''εθνικής διαπαιδαγώγησης" στη Μακρόνησο. Δίπλα του, ο διοικητής του στρατοπέδου Σκαλούμπακας. (Φωτό "Το Ποντίκι")

Ο αρχιμανδρίτης Κορνάρος μάλιστα μίλησε από το μικρόφωνο και είπε:

«Προδότες, εφτά φορές προδότες…. Για κοιτάξτε εκεί… (έδειξε τον λόφο που ανηφόριζε ο διοικητής). Κοιτάξτε πως καταντήσατε τον διοικητή σας. Για κοιτάτε…..» και συνέχισε τον εξάψαλμο μάλιστα πρότεινε εξομολόγηση και μετάνοια για τον τρόπο που ψήφισαν!

Γεγονός είναι ότι οι σκαπανείς ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του κόμματος της ΔΠ  και καταψήφισαν το Λαϊκό κόμμα.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φάλαγγα στην κορυφή – Φαρσακίδης σχέδιο 1949 σινική μελάνη.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ του Νίκου Μάργαρη εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ

ΝΟΘΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Γ Καρανικόλα

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...