Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ




Η Διοικούσα Επιτροπή του Μακεδονικού Κομιτάτου που υπέγραφε ο Π Σαρόγλου και ο Δ Καλαποθάκης εξέδωσε τις πιο κάτω οδηγίες (όχι κατά λέξη) που έγιναν γνωστές στους οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα:


1.      Πρέπει να διαλυθούν όλες οι βουλγαρικές επιτροπές στα χωριά και να συσταθούν ελληνικές με καθήκοντα την περίθαλψη των ελληνικών σωμάτωνκαι την ασφάλεια των χωριών.

2.      Να διοριστούν ταχυδρόμοι με αμοιβή ένα εικοσόφραγκο το μήνα και αμοιβή σε κάθε επιτυχημένη ενέργειά τους.

3.      Είναι απαραίτητο να συγκροτηθούν ομάδες από Μακεδόνες κατά τα 2/3.

4.      Στην στρατολογία πρέπει να συμπεριληφθούν οι επαρχίες Μοναστηρίου.

5.       Να δοθούν μισθοί σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Π Μελά σε όσους ήδη έπαιρναν μισθό.

6.      Να γίνει διαίρεση των επαρχιών σε αρματολίκια με 3-4 οπλαρχηγούς, οι αρχηγοί θα είχαν τον τίτλο του αρματολού και οι άνδρες του παληκαριού.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κομιτατζήδες στην Φλώρινα.



7.      Όσοι συμμετείχαν στον αγώνα θα έδιναν όρκο για την πιστή εκπλήρωση του καθήκοντος.

8.      Οποιοσδήποτε από τα μέλη της ομάδας αν παραβεί την αυστηρή αρχή της τιμής και της περιουσίας των κατοίκων γενικά, ή δώσει αφορμή για βλάβη του εθνικού συμφέροντος να τιμωρείται αυστηρά, ή να αποπέμπεται ή να αποκυρήσεται και να στερείται το μισθό του.

9.      Τα σώματα πρέπει να περιποιούνται ιδιαίτερα το οθωμανικό στοιχείο, όχι μόνο για να πετ
ύχουν την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, αλλά για να κερδηθεί η εύνοια του έτσι ώστε να προτιμά τους Έλληνες σε κάθε τυχόν μεταβολή της τύχης της Μακεδονίας.

10.  Οι πρώτες κινήσεις των ελληνομακεδονικών σωμάτων στην Μακεδονία πρέπει να αποβλέπουν στην τιμωρία των Βουλγάρων που διέπραξαν δολοφονίες, των τυχών επικινδύνων και υπόπτων και στην καταδίωξη βουλγαρικών συμμοριών. Αυτό θα αποτελέσει το κύριο έργο των ελληνομακεδονικών σωμάτων.

11.  Πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν πάταγο, να προξενήσουν αγανάκτηση ή φρίκη, οι αθρόες σφαγές και πυρπολήσεις ολοκλήρων χωριών, πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά. Εκτός από τις περιπτώσεις που θα θεωρηθούν αναγκαίες για παραδειγματική εκδίκηση.

12.  Να αμύνονται για τους ελληνικούς πληθυσμούς. Να τους προστατεύουν. Να επαναφέρουν στην Ορθοδοξία αν αποσπάστηκαν απ αυτήν ή μένουν στο σχίσμα με την βία και παρά την συνείδησή τους.

13.  Να τιμωρούν τους προδότες, τους δολοφόνους και τους ληστές ή και τους πράκτορες τους στα διάφορα χωριά.

14.  Αυτό είναι το γενικό πρόσταγμα της εργασίας.

15.  Η Ελληνική Μακεδονία θεωρεί τους άνδρες που αγωνίζονται γι αυτήν πολύτιμο σπόρο, ο οποίος, θα αποδώσει καρπό στο έθνος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αθηναϊκή εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο αναφέρει τον θάνατο του Π Μελά.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ τόμος 2ος του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ  εκδόσεις ΒΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Αρχείο ΔΙΣ  από επιστολές Καούδη προς Βάρδα.
Αρχείο ΔΙΣ   από φάκελο Π Γυπάρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...