Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΖΕΜ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πορτρέτο του Τζεμ ζωγραφισμένα από τον Pinturicchio.  28 Μαΐου του 1481 - 20 Ιουνίου του 1481.


Μετά τον θάνατο του Μωάμεθ Β του πορθητή, οι δύο γιοί του Βαγιαζίτ που διοικούσε την Παφλαγονία και του Ζεμ που διοικούσε τη Λυκαονία αποφάσισαν να γίνουν σουλτάνοι.

Ο Βαγιαζίτ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και ο Ζεμ την Προύσα, ο Βαγιαζίτ έστειλε τον Αχμέτ και διέλυσε τον στρατό του Ζεμ.


Ο Ζεμ υποχώρησε και ζήτησε βοήθεια από τον σουλτάνο της Αιγύπτου, τον βασιλιά της Κύπρου και από τον μάγιστρο Ρόδου. Ο σουλτάνος της Αιγύπτου τον υποδέχτηκε με αξιοπρέπεια και υποσχέθηκε να μεσολάβηση για συμφιλίωση στον Βαγιαζίτ, ο Ζεμ δεν δέχτηκε και πήγε στον  ηγέτη της Καραμανίας από τον οποίο πήρε βοήθεια, συγκέντρωσε και άλλα στρατεύματα και ετοιμαζόταν, ο Βαγιαζίτ με 100.000 πέρασε στην Ασία και ενώθηκε με τον Αχμέτ.


Ο Ζεμ ζήτησε από τον Βαγιαζίτ να μονομαχήσουν και να λύσουν το θέμα του θρόνου. Ο Βαγιαζίτ απέρριψε την μονομαχία και αντιπρότεινε να πάει ελεύθερα σε όποια επαρχία ήθελε και να του δοθεί ετήσια επιχορήγηση 200.000 φλουριά. Ο Ζεμ αρνήθηκε αλλά μη έχοντας αρκετές δυνάμεις υποχώρησε και περιπλανήθηκε στα βουνά της Κιλικίας, ταυτόχρονα ήρθε σε επαφή με τον μάγιστρο της Ρόδου Πέτρο Ντ Ομπουσόν και ζήτησε άσυλο, ο μάγιστρος δέχτηκε την πρόσκληση και έστειλε ανθρώπους να τον παραλάβει.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σουλτάνος Cem (στη μέση) και ο Pierre d Aubusson σε δείπνο στην Ρόδο.



 Ο Ζεμ έστειλε μια επιστολή προς τον αδελφό του  που του έλεγε: «… Αν κάνω έγκλημα ζητώντας καταφύγιο στους χριστιανούς, εσύ είσαι ο κύριος ένοχος… Δεν αρκέστηκες στο να μου στερήσεις την Αρχή …. Αλλά  επίσης με αναγκάζεις να ζητήσω ντροπιασμένο άσυλο για να σώσω τη ζωή μου. Αν ο Μωάμεθ ο πατέρας μας είχε προβλέψει …. Θα γινόταν ο ίδιος δήμιός σου. Ελπίζω ότι ο θεός θα με εκδικηθεί εναντίον της τυραννίας σου …».


Οι ιππότες συνάντησαν τον Ζεμ στο πέλαγος και τον συνόδευσαν στην Ρόδο, ο Βαγιαζίτ ζήτησε να του τον παραδώσουν, οι ιππότες όμως αρνήθηκαν στέλνοντάς του μια επιστολή στα ελληνικά και ταυτόχρονα έγραψε επιστολές προς όλους τους χριστιανούς ηγέτες, λέγοντάς τους ότι δεν παρουσιάζεται λαμπρότερη ευκαιρία για να διώξουν τους απίστους, οι ηγεμόνες όμως ήταν απασχολημένοι με εμφύλιους πολέμους και δεν απάντησαν στον μάγιστρο.


Ο Βαγιαζίτ ταράχτηκε με αυτές τις εξελίξεις και έστειλε στην Ρόδο 40.000 ενετικά φλουριά για την διατροφή δήθεν του Ζεμ και έστειλε στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΑ πρεσβεία με πολλά άγια λείψανα από τις εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως και ζητούσε να του παραδοθεί ο Ζεμ, επανειλημμένα ζήτησαν να παραδοθεί ο Ζεμ στον Βαγιαζίτ και ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Κορβίνος, ο βασιλιάς της Νάπολης Φερδινάνδος, ο σουλτάνος της Αιγύπτου και άλλοι. Τελικά η Ρόδος αποφάσισε να παραδώσει   τον Ζεμ στον πάπα Ιννοκέντιο Η  μετά από υπόσχεση του για να γίνει σταυροφορία.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι διεκδικητές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Cem και Bayezid II σε απεικόνιση πολεμικών συγκρούσεων.



Εν τω μεταξύ υπήρξαν εξελίξεις.
Ο Κορβίνος της Ουγγαρίας είχε ήδη οργανώσει εκστρατεία κατά των Τούρκων σε συνεννόηση  με πολλούς πασάδες των Τούρκων οι οποίοι ήθελαν τον Ζεμ ηγέτη, η ανώμαλη κατάσταση δεν ήταν μόνο με τον Ζεμ αλλά και στην Γερμανία παρουσιάστηκε ένας απαιτητής του σουλτανικού θρόνου (κάποιος Βαγιαζίτ) που ισχυριζόταν ότι ήταν αδελφός του Μωάμεθ Β και είχε αιχμαλωτιστεί από τους χριστιανούς κατά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (αυτός αρνήθηκε τον μωαμεθανισμό και εκπαιδεύτηκε από τον πάπα Νικόλαο Ε), αυτόν λοιπόν ο εκχριστιανισθέντα Βαγιαζίτ τον έστειλαν στην Ουγγαρία για να ενισχύσει τον πόλεμο κατά των Τούρκων.



  Ο σουλτάνος της Αιγύπτου βρέθηκε σε πόλεμο με τους Τούρκους και ζήτησαν να γίνει επικεφαλής των Αιγυπτιακών δυνάμεων ο Ζεμ.


Τελικά όμως ο Ζεμ μέσω Γαλλίας με συνοδεία ιπποτών της Ρόδου στις 13 Μαΐου 1489 πήγε στην Ρώμη και μέσα από την ύπαρξη του Ζεμ οργανώθηκαν επαναστάσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς ο διάδοχος του Ιννοκέντιου, ο πάπας Αλέξανδρος χαλάρωσε τις κινήσεις αυτές και φυλάκισε τον Ζεμ στο φρούριο του Αγίου Αγγέλου






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η αποφασιστική μάχη μεταξύ των δύο αντιπάλων Cem και Bayezid II  για τον  οθωμανικό θρόνο έλαβε χώρα κοντά στην πόλη της Yenisehir.



Φυσικά ο Βαγιαζίτ συνέχισε να ζητά, με επιστολές, από τον πάπα τον Ζεμ με πολλά ανταλλάγματα, δείτε ένα μέρος της επιστολής : «…εκρίναμε ότι η υπόθεση θα τελειώσει καλύτερα με το να διατάξετε τον θάνατο του αδελφού μας Ζεμ, που τον έχετε στα χέρια σας… ν αποφασίσει να απαλλάξει το γρηγορότερο και με τον τρόπο που πιο πολύ της αρέσει τον Ζεμ από τις αθλιότητες της ζωής αυτής, στέλνοντας την ψυχή του σε άλλον κόσμο για να βρει καλύτερη ανάπαυση. Όταν δε η μεγαλειότητά σας συμφωνήσει στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου και μας στείλει το σώμα του Ζεμ, εμείς ο σουλτάνος Βαγιαζίτ που υπογράφουμε την παρούσα υποσχόμαστε να πληρώσουμε 300.000 δουκάτα για να αγοράσει γη και εξουσία για τα τέκνα της … Επίσης υποσχόμαστε ότι σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας μας και όσο θα μας μένει και μια στιγμή ζωής θα διατηρήσουμε πάντα αγαθή και ειλικρινή αγάπη προς την Μεγαλειότητά σας…».


Τελικά στις 31 Δεκεμβρίου 1494 ο Κάρολος Η μπήκε στην Ρώμη που την είχαν ήδη καταλάβει τα γαλλικά στρατεύματα και η πρώτη σκέψη του ήταν να ελευθερώσει τον Ζεμ που ήθελε να τον κάνει αρχηγό των δυνάμεων που θα πολεμούσαν τους Τούρκους. 

Πήρε λοιπόν τον Ζεμ και όδευε να καταλάβει όλη την Ιταλία εισβάλλοντας στο βασίλειο της Νεάπολης, καθ οδόν ο πάπας φρόντισε να δηλητηριάσει τον Ζεμ.

O Bαγιαζίτ όταν έμαθε τον "θάνατο" του αδελφού του κήρυξε τριήμερο πένθος και ζήτησε την σωρό του για να του κάνει μωαμεθανική κηδεία.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σουλτάνος Bayezid II ( 3 Δεκεμβρίου 1447 -26 Μαΐου 1512).



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τόμος Ι ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΑΘΑ εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...