Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΑΖΩΝΕΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Υρκανία, εκεί ήρθε η βασίλισσα των Αμαζόνων η Θάλληστρις – η χώρα τους εκτεινόταν από τον Φάσιδο μέχρο ον Θερμώδοντα ποταμό  - η γυναίκα αυτή πανέμορφη και είχε σπουδαία σωματική ρώμη «ην δε τω τε κάλλει και τη του σώματος ρώμη διαφέρουσα και παρά τοις ομοεθνέσι θαυμαζομένη κατ ανδρείαν».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η βασίλισσα των Αμαζόνων Θάληστρις έφερε 300 γυναίκες στον Μέγα Αλέξανδρο ελπίζοντας να αναπαραγάγει μια φυλή παιδιών τόσο ισχυρών και ευφυών όπως αυτός.

Άφησε λοιπόν τον στρατό της στα σύνορα της Υρκανίας και με 300 αμαζόνες πλήρως οπλισμένες «κεκοσμημένων πολεμικοίς όπλοις».

Ο Αλέξανδρος ο Γ θαύμασε την άφιξη της Αμαζόνας βασιλίσσης και την ρώτησε για ποιο λόγο ήρθε; Η απάντηση ήταν απροσδόκητη είπε ότι ήρθε για να τεκνοποιήσει «παιδοποιίας ένεκεν ήκειν» και το αιτιολόγησε ως εξής  … ο Αλέξανδρος ήταν ο καλύτερος των ανδρών και αυτό φαίνεται από τις πράξεις του, εκείνη υπερέχει των γυναικών στην δύναμη και το θάρρος. Είναι φυσικό λοιπόν το παιδί που θα γεννηθεί από δύο τέτοιους γονείς να υπερβεί όλους τους ανθρώπους στην αρετή.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο  Μ.Αλέξανδρος υποδέχεται την Θάληστρις και τις Αμαζόνες. Χαρακτικό του Francesco Primaticco (1504-1570). Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέα Υόρκη.



Ο Αλέξανδρος αποδέχτηκε το αίτημα της Θαλληστρίδος και ζευγάρωσε μαζί της επί δεκατρείς ημέρες, στην συνέχεια την έστειλε στην πατρίδα της με αξιόλογα δώρα. «συμπεριενεχθείς ημέρας τρεισκαιδεκα τιμήσας τε αξιολόγοις δώροις εξαπέστειλε εις την οικείαν».

Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ένα αγόρι (περισσότερα για αυτό το παιδί δεν γνωρίζουμε).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πολλοί βιογράφοι του Μ. Αλέξανδρου, μεταξύ των οποίων και ο Πλούταρχος, αμφισβητούν το γεγονός. Μάλιστα αναφέρει 14 συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Κάποιοι το θεωρούσαν γεγονός, ενώ κάποιοι άλλοι μύθο. Συγκεκριμένα, ο Πλούταρχος αναφέρει το εξής περιστατικό: Ο Ονησίκριτος, Έλληνας ιστορικός που συνόδευε τον Μ. Αλέξανδρο στις εκστρατείες του διάβασε το επίμαχο απόσπασμα στον Λυσίμαχο, βασιλιά της Θράκης, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην εκστρατεία και επομένως είχε άμεση γνώση.
Τότε ο βασιλιάς γύρισε προς τον ιστορικό και χαμογελώντας του είπε: » Και εγώ που ήμουν όταν συνέβησαν αυτά; «.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ τόμος ΙΕ εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοχάρη Μιχ Προβατάκη εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...