Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ


Από τις 12 Αυγούστου 1921 το τουρκικό ιππικό δημιούργησε ένα απερίγραπτο κίνδυνο διακόπτοντας τις μεταφορές με την κατάληψη στις 14/8/1921 του χώρου από το  Μπαλικνταμί έως και το Ουζούνμπεη. Στο Μπαλικνταμί επί τρεις ημέρες έμειναν φορτωμένα με πυρομαχικά τα μεταφορικά μη τολμώντας να διέλθουν την γέφυρα. Το βράδυ της 16/8/1921 η Στρατιά έστειλε τον διευθυντή του 4ου ΕΓ Γ Σπυρίδωνος για να ηγηθεί μιας φάλαγγα από 120 αυτοκίνητα με πυρομαχικά και εφόδια.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρίγκηπας Γεώργιος.




            Στις 17/8/1921 και αφού είχαν διανύσει το κομβόι  20 χιλιόμετρα προσβλήθηκαν από εχθρικό ιππικό, κατάφεραν να φτάσουν στο Ουζούνμπεη 70 φορτηγά , στο Μπαλικνταμί επέστρεψαν κατεστραμμένα 40 και 10 εγκαταλειφτήκαν και καταστράφηκαν από τον εχθρό, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση το Γ Σώμα στρατού άνοιξε άλλο δρόμο εφοδιασμού. Ο στρατός εφοδιαζόταν με μέτρο, οι στρατιώτες μας ζουν με βραστό σιτάρι και κρέας, το Β Σώμα στρατού δεν πήρε ψωμί από 13 έως 24 Αυγούστου και στις 24/8/1921 κάθε άντρας πήρε 75 δράμια και αυτό κράτησε μέχρι τις 29/8/1921 Και όμως αυτός ο στρατός άντεχε και νικούσε.

 

ΠΑΡ ΟΛΙΓΟ Η ΣΥΜΦΟΡΑ

 

            Τις επιχειρήσεις αυτές διηύθυνε προσωπικά ο Κεμάλ, το ιππικό του πλευροκοπούσε τις ελληνικές δυνάμεις, σε μια τέτοια διείσδυση η 5η ομάδα αναγνωρίσεως προσέβαλε εφοδιοπομπή και πήρε 200 γκαμήλες, στο Ουζούνμπεη είχε εγκατασταθεί το Ελληνικό στρατηγείο  και αεροπορικός σταθμός αλλά όχι και αεροδρόμιο, τα αεροπλάνα χαμήλωναν και έριχναν ερματισμένους φακέλους πληροφοριών στο Επιτελείο. Το στρατηγείο ήταν έτοιμο να εγκατασταθεί στο Κορτ Ταχαζίρ  και ενώ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει εκδηλώθηκε εχθρική επίθεση, έτσι το πρωί της 14ης Αυγούστου μια μεραρχία ιππικού με διοικητή τον Φαχρεντίν, χτύπησαν το χωριό που το προστάτευε ένα τάγμα του Ελληνικού στρατού. Στο χωριό Ουζούνμπεη υπήρχαν  και δύο  χειρουργείο με νοσοκόμες από κυρίες των Αθηνών μεταξύ των οποίων και η γυναίκα του στρατηγού Τρικούπη.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αναστάαιος Παπούλας. Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1920 -22). Ελαιογραφία της Φαλίνας Ικυρού- Παπούλα.
 

 Ο Παπούλας ψύχραιμος πραγματικά ανδρείος και  τολμηρότατος αντιμετώπιζε την επίθεση αλλά και ο Διάδοχος Γεώργιος (κατά διήγηση του Παπούλα ) βημάτιζε σα να μη συνέβαινε τίποτα, στην μάχη αυτή έλαβε μέρος και ο Διάδοχος Γεώργιος που πολεμούσε όρθιος ενώ οι σφαίρες σφύριζαν γύρω του, κάποια στιγμή τον τράβηξε πρηνηδόν ο Αρχιστράτηγος Παπούλας, διατάζοντας τον να καλυφθεί με ύφος έντονο.

Ο Γεώργιος στην μάχη αυτή έδειξε ότι ήταν άνδρας γενναίος και ήταν άξιος αξιωματικός.  Όλη η ηγεσία της επιχείρησης στον Σαγγάριο ήταν εκεί μαζεμένη και πολέμησαν όλοι μαζί με τον Διάδοχο, στρατιώτες, αξιωματικοί και βοηθητικοί (γραφιάδες, ημιονηγοί κλπ) ακόμα και τραυματίες και κατάφεραν να συγκρατήσουν την επίθεση των τούρκων .

Κάποια στιγμή ο Στρατηγός Φαχρεντίν πήρε επείγουσα διαταγή για να συμμετάσχει στην μάχη του καλέ Γκρότο και αποσύρθηκε προς νότο, κρίνοντας άσκοπη την εξόντωση του τάγματος. Η Διοίκησις της Στρατιάς αιφνιδιασθείσα και μη γνωρίζοντας την έκταση της επιθέσεως, διέταξε την απογείωση αεροπλάνων και την εκκένωση του χωριού και την καταστροφή των υλικών που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν. Έτσι το στρατηγείο μετά από αυτή την μάχη έφυγε από το Ουζούνμπεη και πήγε στην έδρα του 1ου Σώματος Στρατού, το νοσοκομείο έμεινε αφρούρητο και 2.000 τραυματίες έμειναν χωρίς περίθαλψη και φαγητό.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η περίθαλψη των τραυματιών της Μικρασιατικής απελευθερωτικής εκστρατείας.



Όταν αργότερα ο Φεχρεντίν ξαναπεράσε από το χωριό Ουζούνμπεη, θα μάθει ότι κατά την επίθεσή του στο χωριό αυτό ήταν όλη η ηγεσία του Ελληνικού στρατού, ψιθύρισε μελαγχολικά : «Κισμέτ».

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο γιατρός στην Μικρά Ασία όταν χρειάστηκε κράτησε  και τουφέκι.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΌΣ ΑΓΩΝΑΣ 1919-1922 εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ  του Κ Χατζηαντωνίου έκδοση Β

-        Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ εκδόσεις ΠΕΛΛΑ τόμος Β

-        ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣ Μ ΑΣΙΑΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1919-1922 Αθήνα 1967 εκδόσεις ΔΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...