Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

Μετά την νίκη σα Δερβενάκια, τα περισσότερα από τα λάφυρα μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νικηταράς όπως πάντα ξεπετιέται πρώτος μέ τήν πάλα στό χέρι καί κατηφορίζει γιά τ' ασκέρια. Από κοντά πολλοί δικοί του. Από δώ καί πέρα αρχίζει τό μακελειό. Όσους προκάνουν απ' τούς τρομαγμένους Τούρκους τούς κατακομματιάζουν. Τούς κυνηγάνε ως τό άνοιγμα πού κάνει τό στένωμα.  Τάκη Λάππα - Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.


Ο Νικηταράς δεν πήγε στην Τρίπολη για να μη υποθέσει ο λαός ότι διεκδικούσε μέρος αυτών των θησαυρών, οι αγωνιστές έβγαλαν κάποια από τα λάφυρα για να τα δώσουν στον τίμιο αυτό αγωνιστή, ο οποίος όμως αρνιόταν πεισματικά να τα πάρει.

Με τα πολλά του άφησαν τρία δώρα:
Μια σέλα.
Ένα πολύτιμο ξίφος και
Μια ξύλινη ταμπακιέρα.

Ο Νικηταράς χάρισε αμέσως την σέλα σε ένα παλληκάρι, έστειλε το πολύτιμο σπαθί στην Ύδρα για να το πουλήσουν και τα χρήματα να διατεθούν στον αγώνα του ναυτικού, οι Υδραίοι του επέστρεψαν το σπαθί συνοδεύοντάς το με ένα γράμμα πολύ κολακευτικό που ανάφερε μεταξύ των άλλων: «… το σπαθί ετούτο, έχει αξία μόνο αν το κρατάει το χέρι του Νικηταρά. Μη του το αφαιρέσεις λοιπό….».

Τέλος έστειλε την ξύλινη ταμπακέρα στην γυναίκα του με την αφιέρωση «Τη στέλνω σε σένα που αγαπώ πιο πολύ απ όλα, ύστερα από την πατρίδα».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Παναγιώτης Κάλλας, που καταγόταν από τήν Δημητσάνα καί ακολουθούσε τό στράτευμα τού Νικηταρά απάγγελε  εύθυμους στίχους. Καθότι δέν είχε τά μέσα νά συντηρήσει τό πανύψηλο αραβικό άλογο απήγγειλε στό Νικηταρά τό κάτωθι ποίημα:

Τό δώρο τού Νικηταρά
είν' άλογο δίχως ουρά
ή μού στέλνεις τό κριθάρι
ή σού στέλνω τό τομάρι. 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΣΤ ΑΡΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ του Χάρη Ανδρέου εκδόσεις ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...