Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥΛΑ








Τα γεγονότα που θα παρουσιάσω έγιναν στην Ελλάδα του 1950, δεν είχε κλείσει χρόνος από το τέλος του εμφυλίου , οι πληγές ακόμα ανοικτές, φτώχια στον λαό απερίγραπτη, η χώρα ματωμένη και διχασμένη με χιλιάδες εξόριστους σε φυλακές και εξορίες εντός της χώρας, αλλά και εξόριστους και διασκορπισμένους τους  ηττημένους  του εμφυλίου, η δεξιά πανίσχυρη και η αριστερά ταπεινωμένη, οι Αμερικάνοι πρέσβεις λειτουργούν σαν προτέκτορες που υπαγορεύουν τις θελήσεις τους στους πάντες στην κυβέρνηση,     το παλάτι, τον στρατό στους πάντες.

            Κυβέρνηση υπό την σκιά των ΗΠΑ είναι μια τριμερής κέντρο – δεξιά  σύμπραξη Σ Βενιζέλου, Τσαλδάρη, Παπανδρέου.

20ή Αυγούστου 1950 στην  Κρήτη  μια κοπελιά πήγε στο σινεμά με την αδελφή της και τον γαμπρό της , μόλις βγήκαν πέντε ένοπλοι εξουδετέρωσαν τους συνοδούς της την φίμωσαν , την έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και την πήγαν στα Ανώγεια………. Μια απαγωγή με σκοπό τον γάμο από ένα ξαναμμένο παληκαρόπουλο ! τίποτα σημαντικό, αυτό όμως το γεγονός επεσκίασε στην Ελλάδα τον πόλεμο της Κορέας.

 
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : O Kώστας Kεφαλογιάννης ή Kουντόκωστας, ο ηρωικός αντάρτης της ομάδας Aνωγείων επί Kατοχής, "έκλεψε" στις 20 Αυγούστου 1950,την Tασούλα Πετρακογιώργη, την τρίτη κόρη του πιο σημαντικού ίσως αρχηγού της Αντίστασης στην Kρήτη.


«Η απαγωγή της Τασούλας» και η πολιτική

 

            Ο Κώστας Κεφαλογιάννης, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, Μανόλη Κεφαλογιάννη, "κλέβει" στο Ηράκλειο την όμορφη Τασούλα Πετρακογιώργη, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη και «καπετάνιου της αντίστασης με συμμετοχή στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού Κράιπε . Απ ότι φαίνεται «η νεράιδα και το παλικάρι» αγαπιόντουσαν έτσι με τον αγνό έρωτα που αναπτυσσόταν μεταξύ δύο συντοπιτών που και οι δύο άνηκαν στην ταραγμένη διχασμένη Ελληνική κοινωνία. Ο Βασίλης Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι υπήρξε αλληλογραφία επί ενάμισι χρόνο πριν την απαγωγή. Σημειώνει: «Οι σχέσεις τότε ήταν τελείως πλατωνικές: ένα λουλούδι, μια βόλτα κάτω από το μπαλκόνι, μια καντάδα. Η κοπέλα ήταν υποχρεωμένη να πει ότι δεν γνώριζε τίποτε. Πρέπει να καταλάβετε ότι η Κρήτη είναι ένας άλλος τόπος».

            20/8/1950 η Τασούλα Πετρακογιώργη απήχθη με τον τρόπο που πιο πάνω περιγράψαμε και οδηγήθηκε στα Ανώγεια. Εκεί περίμεναν άλλοι δεκαπέντε ένοπλοι που συνόδεψαν την κοπέλα στα βουνά.

            Αμέσως κινητοποιήθηκαν τμήματα του στρατού και της χωροφυλακής, ενώ οπλοφόροι του Πετρακογιώργη απειλούσαν με αντίποινα. Τουλάχιστον χίλιοι οπλοφόροι οπαδοί του Πετρακογιώργη κατευθύνονται στα Ανώγεια, τη γενέτειρα του δράστη. Εκεί ισάριθμοι οπαδοί του Κεφαλογιάννη ετοιμάζονται για μάχη.  Την επομένη της απαγωγής πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο ηράκλειο της Κρήτης, στο πλευρό  του Πετρακογιώργη εμφανίστηκε και ένας ακόμα βενιζελικός οπλαρχηγός με τα παλικάρια του ο καπετάν Μπαντουβάς, η νέα «μάχη της Κρήτης» ήταν ήδη σε εξέλιξη.

            Τα γεγονότα της Κρήτης ταράζουν την Αθήνα και ο Τσαλδάρης και ο Βενιζέλος κινητοποιούνται για να σταματήσει το κακό. Στέλνουν λοιπόν τον αρχηγό της χωροφυλακής Σαμουήλ στην Κρήτη, ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στέλνει δυο τάγματα για να εμποδίσουν την αιματοχυσία στο νησί.






            Εν τω μεταξύ η ερωτική απαγωγή γίνεται δημοσίευμα στον τύπο, ο λαός διψά για σαπουνόπερα και μάλιστα σαπουνόπερα που φέρνει στην μνήμη τον νωπό εμφύλιο, την αντιπαλότητα και κυρίως το «μας πήραν οι άλλοι το κορίτσι ρε», δηλαδή στον έρωτα των δύο νέων ανακατώθηκε το «θα σας δείξουμε εμείς» των αριστερών, με το «έτσι θέλαμε και την πήραμε» των δεξιών και τέλος με την ευαισθησία της πεινασμένης φτωχολογιάς «αφήστε τα παιδιά να αγαπηθούν».

            Αυτά όμως που να τα καταλάβουν οι πολιτικοί ή μάλλον τα καταλάβαιναν  και τα χρησιμοποιούσαν , έτσι ο βουλευτής Λαϊκού κόμματος (βασιλική δεξιά)  ειδοποιεί τον Κεφαλογιάννη  (δεξιό) ότι ο Τσαλδάρης (δεξιός) πρότεινε στον Σ Βενιζέλο (κεντρώος) να στεφανώσουν μαζί το ζευγάρι, έτσι τα δύο ιστορικά κόμματα θα πάντρευαν την δική τους συμβίωση με την κουμπαριά αυτή.

            28 Αυγούστου 1950 η κατάσταση στην Κρήτη έχει εκτραχυνθεί (27/8/1949 είχε τελειώσει ο εμφύλιος) η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναστείλει τα άρθρα του συντάγματος και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου επικηρύσσει τον Κ. Κεφαλογιάννη για το ποσό των 30 εκατομμυρίων δραχμών.

            Στην Ελλάδα φτάνει ο Άγγλος ταγματάρχης Λη Φέρμορ που είχε πάρει μέρος στην απαγωγή του Κράιπε για να μεσολαβήσει.

            Στις 29/8/1950 απαγορεύεται στον τύπο να γράφεται η όποια είδηση, για να μη φανατίζεται περισσότερο ο λαός. Ο τύπος που πουλά με αυτή την ερωτο - πολιτική ιστορία αγνοεί την απαγόρευση και η κυβέρνηση συλλαμβάνει τέσσερις υπεύθυνους αθηναϊκών εφημερίδων .

            Στις 1/9/1950 η Κεφαλογιάννης και η Τασούλα παντρεύονται σε μια εκκλησούλα κρυφά και παραδίδονται στην χωροφυλακή στο χωριό Γαρέζο. Ο ίδιος ο αρχηγός της χωροφυλακής Σαμουήλ (που δεν το είχε κουνήσει από την Κρήτη όλο αυτό το διάστημα, ούτε οι διάσπαρτοι «συμμορίτες» τον απασχόλησαν ούτε τίποτα) με ισχυρή συνοδεία χωροφυλάκων και με «εφ όπλου λόγχη» πάει το ζευγάρι στο αεροδρόμιο και από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα που και εδώ φρουρείται το αεροδρόμιο.

            Που να πάνε οι δύο ερωτευμένοι; Πάνε στο σπίτι του αρχιεπισκόπου στο ψυχικό.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από τον τύπο της εποχής.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ

 

            Όμορφη ιστορία , δάκρυσε το πανελλήνιο, οι εφημερίδες πούλησαν φύλλα, ο λαός εκτόνωσε μετά τα πεδία των εμφυλιακών μαχών και ερωτικά το πάθος του…….. ΓΑΜΟΣ και ΕΝΟΤΗΤΑ……….εμ όχι…..  Όταν ο αρχιεπίσκοπος αναγνωρίζει τον γάμο η μόνη κατηγορία που βαραίνει τον Κεφαλογιάννη είναι αυτή της παράνομης οπλοκατοχής,τόσο ο Kουντόκωστας (Κεφαλογιάννης) όσο και οι σύντροφοί του στην απαγωγή δικάστηκαν κι έμειναν ενάμισι περίπου χρόνο στη φυλακή, όχι όμως για το αδίκημα της απαγωγής, που είχε παραγραφεί με έναν κρυφό γάμο, αλλά για «παράνομη οπλοφορία και σύσταση -η άδειά του είχε λήξει και δεν την είχε ανανεώσει. Καταδικάζεται και φυλακίζεται.

Η σύζυγος εμφανίζεται κανονικά στα επισκεπτήρια. Όμως ο γάμος δεν έμελλε να μακροημερεύσει. Διελύθη αμέσως μετά την αποφυλάκιση, δι ασήμαντον αφορμήν, την πρωτοχρονιά του 1952 το ζευγάρι χώρισε .
 
Δεκαεπτά μήνες μετά την απαγωγή η Τασούλα Πετρακογιώργη εγκατέλειψε το σπίτι του Κώστα Κεφαλογιάννη και ζήτησε διαζύγιο. Μοίρασε στον Τύπο την ακόλουθη δήλωση: «Εδέχθην να παραμείνω μαζί του, θυσιαζόμενη για να προλάβω την αιματοχυσίαν... Ουδέποτε ηγάπησα τον απαγωγέα μου, ούτε ήτο δυνατόν να τον αγαπήσω» (η αριστερά τελικά δεν αγάπησε την δεξιά ούτε σε νεανικούς έρωτες και η συμφιλίωση δεν ήταν κοντά) .

           





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από τον τύπο της εποχής.





ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

 Kαπετάν Μπαντουβάς : Ο οπλαρχηγός καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς (ή Μπαντουβομανώλης) την εποχή που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών (τον αποκαλούσαν Pantouwas). Γεννημένος το 1897 στους Άνω Ασίτες της επαρχίας Μελεβιζίου του Ηρακλείου, όλη του την ζωή την πέρασε πολεμώντας: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, μάχη της Κρήτης το 1941 και κατόπιν στην αντίσταση.

 

Καπετάν Γιώργης Πετρακογιώργη: (Γεώργιος Πετράκης), αρχηγός της αντάρτικης ομάδας Ψηλορείτης , είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Κράιπε έφτασε στις αντάρτικες θέσεις υπήρξε μια συνάντηση του Καπετάν Πετρακογιώργη με τον στρατηγό Κράϊπε ήτο συγκινητική και ιστορική. Ο Στρατηγός Κράϊπε  στο αντίκρισμα του Καπετάν Πετρακογιώργη, θαύμασε την κοσμοστασιά του και την εντυπωσιακή του θωριά και κατόπιν, σε στάση προσοχής χαιρέτησε τον Καπετάν Πετρακογιώργη.


Ζήτησε να μιλήσει με τον Καπετάν Πετρακογιώργη για  να μεσολαβήσει να αφεθεί ελεύθερος, ο Καπετάν Πετρακογιώργης απάντησε ότι δεν μπορεί να πράξη τούτο διότι από την στιγμή της απαγωγής του θεωρείται αιχμάλωτος του Στρατηγείου Μ. Ανατολής και οι απαγωγείς του ανήκουν εις αυτό. Του υπεσχέθη όμως ότι αν είναι υπάκουος θα έχει καλή μεταχείριση και καλή φιλοξενεία από τους απαγωγείς του.

Ο Κρητικός λαός του τόνισε δεν είναι βάρβαρος όπως εσείς οι Γερμανοί και τους αιχμαλώτους δεν τους σκοτώνει ή τους κακοποιεί αλλά τους φροντίζει και τους προσέχει.

Ταγματάρχης Λη Φέρμορ : Πραγματοποίησε την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε με την ομάδα των κρητικών ανταρτών στην Κρήτη τον Ιούνιο του 1944.




 

 


 

             
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρωτοσέλιδο στον Αθηναϊκό τύπο.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        «Αμίλητα βαθιά νερά», μυθιστορηματικό χρονικό, Καστανιώτης, 2006

-        ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΜ Α του Σπ Λιναρδάτου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...