Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΟΛΟΤΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ Γ ΡΑΙΧ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ


Το μέγεθος της σοβιετικής τυφλότητας, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ αλλά και της Αγγλίας (με προσωπικά μηνύματα προς τον Ιωσήφ Στάλιν) αλλά και της ολοφάνερης μετακίνησης μεγάλων μονάδων της Βέρμαχ προς ανατολάς φαίνεται από το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης του Γ Ράιχ στην Μόσχα, Schulenburg  προς το υπουργείο εξωτερικών της πατρίδας του.

 
 
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Βέρμαχτ και ο Κόκκινος Στρατός μέχρι το 1941 είχαν συμμαχικές σχέσεις.




Ο Schulenburg (πρέσβης της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ) δέχτηκε τα παράπονα του Μολότωφ στις 21.30 της 21ης Ιουνίου 1941 και τηλεγράφησε στην Γερμανία στις 1.17 της 22ας  Ιουνίου 1941.

 

Στις 04.00 της 22 Ιουνίου  1941(λίγες ώρες μετά)) ο Ρίμπεντροπ παρέδωσε επίσημη διακοίνωση για την κήρυξη πολέμου στον Ρώσο πρέσβη στο Βερολίνο, τα δε ξημερώματα της ιδίας μέρας ο Schulenburg παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στον Μολότωφ στο Κρεμλίνο, ο οποίος τον άκουσε σιωπηλά  να του ανακοινώνει την κήρυξη πολέμου, στο τέλος σχολίασε «Έχουμε πόλεμο. Τα  αεροπλάνα σας μόλις βομβάρδισαν καμιά δεκαριά ανοχύρωτα χωριά. Πιστεύεται ότι το αξίζαμε αυτό;».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Molotov, Ribbentrop  και Joseph Stalin είχαν υπογράψει συμφωνία την οποία οι σοβιετικοί τήρησαν με ευλάβεια.

 

Ας δούμε όμως τι είχε πει ο Μολότωφ στον  Schulenburg, λίγες ώρες  πριν  ξεσπάσει η χιτλερική επίθεση στην ΕΣΣΔ, όπως φαίνεται από το τηλεγράφημά του ( Schulenburg) , που έστειλε προς το υπουργείο εξωτερικών (του Γ Ράιχ),  φαίνεται λοιπόν ότι ο Μολότωφ παραπονέθηκε για επανειλημένες παραβιάσεις του ρωσικού εναέριου χώρου από γερμανικά αεροπλάνα.

Το τηλεγράφημα αναφέρει : «… Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με την σοβιετική κυβέρνηση. Κυκλοφορούν ακόμα φήμες για ένα επικείμενο πόλεμο ανάμεσα στην Γερμανία και την ΕΣΣΔ.
Η σοβιετική κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους της γερμανικής δυσαρέσκειας…. Θα το εκτιμούσε  αν μπορούσα να του εξηγήσω τι ήταν εκείνο που είχε προκαλέσει την παρούσα ένταση στις γερμανοσοβιετικές σχέσεις.

Του απάντησα ότι δεν μπορούσα να απαντήσω στο ερώτημά του, καθώς δε διέθετα σχετική πληροφόρηση, θα διαβίβαζα όμως την ανακοίνωσή του στο Βερολίνο.».
 
 

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε η γερμανική επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», η ηγεσία της Μόσχας  κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο, η ΕΣΣΔ μέχρι την τελευταία στιγμή εφοδίαζε το Γ Ράιχ με υλικά και δεν έδωσε καμιά αφορμή στην οποιαδήποτε κίνηση του Χίτλερ στον πόλεμο που ήδη διεξήγαγε στην Ευρώπη.

 

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Κοινή παρέλαση σοβιετικών και χιτλερικών εντός του πολωνικού εδάφους. Ο Γερμανός στρατηγός Heinz Guderian και ο σοβιετικός Semyon Krivoshein παρακολουθούν κοινή παρέλαση σοβιετικών και χιτλερικών  στο Brest της Πολωνίας, στις 23  Σεπτεμβρίου  1939.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Ο Τσώρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...