Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑΛΙΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1942


Μέσα Αυγούστου 1942 ο Τσώρτσιλ επισκέφτηκε την Μόσχα εκεί πέρα των στρατηγικών συζητήσεων για την διαχείριση του  πολέμου έγιναν και γεύματα, δείπνα στα οποία επιχειρείτο η σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και γινόταν ξεκαθάρισμα παλιών διαφορών. Είναι πολύ ωφέλιμο να δούμε το κλίμα που υπήρχε έτσι για να καταλάβουμε και γιατί μερικά πράγματα που αφορούν την Ελλάδα και μας επηρέασαν  δεν μπορούσε παρά να  μη ήταν για τις υπερδυνάμεις παρά απλές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κάντογκαν εκλήθη να λάβει μέρος στη συνάντηση στη μια τα ξημερώματα. «Όταν μπήκα στο δωμάτιο, βρήκα τον Ουίνστον και τον Στάλιν να κάθονται έχοντας ανάμεσά τους ένα τραπέζι φορτωμένο με τρόφιμα όλων των ειδών και στην μέση ένα γουρουνάκι γάλακτος και αμέτρητα μπουκάλια».

Στις 14 Αυγούστου 1942 δόθηκε επίσημο δείπνο στο Κρεμλίνο στο οποίο συμμετείχαν περίπου σαράντα άτομα. Ο Στάλιν και ο Μολότοφ υποδέχτηκαν τους δυτικούς με εγκαρδιότητα. Υπήρχαν προπόσεις και ο Τσόρτσιλ πίστευε ότι τα σοβιετικά δείπνα καταλήγουν σε οινοποσία, εκεί λοιπόν διαπίστωσε ότι:

«…Ύστερα από κάθε πρόποση, ο στρατάρχης και οι συνεργάτες του έπιναν σταθερά μόνο μια μικρή γουλιά από τα μικρά ποτήρια τους…».

Διερμηνέας στις ιδιαίτερες συνομιλίες  Στάλιν – Τσόρτσιλ ήταν ο Παυλόφ έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία:

Στάλιν: Πριν μερικά   χρόνια, μας επισκέφτηκαν ο κ Τζορτζ Μπερναρ Σω και η Λαίδη Άστορ, η Λαίδη Άστορ μας πρότεινε να καλέσουμε στην Μόσχα τον Lloyd George. «Και τι να τον κάνουμε;  Αυτός ήταν ο επικεφαλής της επέμβασης*» . Η Λαίδη Άστορ είπε: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εκείνος που τον παραπλάνησε ήταν ο Τσόρτσιλ». «Ούτως ή άλλως ο Lloyd George ήταν αρχηγός της κυβέρνησης και άνηκε στην Αριστερά. Εκείνος ήταν υπεύθυνος. Και εμείς προτιμούμε ένα δεδηλωμένο εχθρό παρά κάποιον που παριστάνει τον φίλο». Η Λαίδη Άστορ είπε: «Ο Τσόρτσιλ πάντως θεωρείται ξοφλημένος». «Δεν είμαι βέβαιος, αν παρουσιαστεί μια μεγάλη κρίση, ο λαός δεν αποκλείεται να στραφεί σ εκείνο το γέρικο πολεμικό άλογο».

( * Εννοεί την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση).

Τσόρτσιλ :  Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στα λόγια της. Έπαιξα πολύ ενεργό ρόλο στην επέμβαση και δεν θα ήθελα να νομίζετε κάτι διαφορετικό. Με έχετε συγχωρήσει;

Στάλιν : Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ότι το παρελθόν ανήκει στον Θεό.

Τα δείπνα αυτά κρατούν πάρα πολλές ώρες και λέγονται πάρα πολλά πράγματα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι συζητήσεις το 1942 στην Μόσχα όπως μεταφέρθηκαν σε σοβιετικό πολεμικό  φιλμ.




Στις 15/8/1942 19.00 ο Τσόρτσιλ πήγε να χαιρετήσει τον Στάλιν

Τσόρτσιλ :  Θα μπορέσετε να κρατήσετε τα ορεινά περάσματα του Καυκάσου και να εμποδίσετε τους Γερμανούς να φτάσουν στην Κασπία και να καταλάβουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές του Μπακού, όλα όσα συνεπαγόταν αυτό.

Ο Στάλιν άνοιξε έναν χάρτη και δήλωσε

Στάλιν : Θα τους σταματήσουμε. Δεν θα διασχίσουν τα βουνά. Διαδίδεται ότι οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν στο Τουρκεστάν. Αν το τολμήσουν, θα τους περιποιηθώ και αυτούς.

Τσόρτσιλ :  Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Οι Τούρκοι ήθελαν να κρατηθούν έξω από τον πόλεμο και οπωσδήποτε δε θα συγκρούονταν με την Αγγλία.

Στο τέλος της συζήτησης μετά από ώρα ο Τσόρτσιλ τον χαιρέτησε.

Στάλιν : Φεύγετε τα χαράματα. Γιατί δεν έρχεστε σπίτι μου να πιούμε μερικά ποτά;

Τσόρτσιλ :  Τέτοιες προτάσεις με βρίσκουν ανέκαθεν σύμφωνο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η σχετική απόρρητη έκθεση του σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, τότε υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, φέρνει  στην επιφάνεια άγνωστες λεπτομέρειες γαστριμαργικού και...οινολογικού ενδιαφέροντος για τις επαφές των δύο ηγετών.


Τον οδήγησε μέσα από πολλούς διαδρόμους και αίθουσες και βγήκαν σε ένα ήσυχο δρομάκι στο εσωτερικό του Κρεμλίνου και αφού διάνυσαν 300 μέτρα έφτασαν στο διαμέρισμα του Στάλιν. Ήταν τέσσερα δωμάτια μετρίου μεγέθους απλά και αξιοπρεπή, μια τραπεζαρία, ένα γραφείο, μια κρεβατοκάμαρα και ένα ευρύχωρο λουτρό, υπήρχε μια πολύ ηλικιωμένη οικονόμος και η κόρη του που τον φίλησε με σεβασμό.

Στάλιν : Όπως βλέπετε ακόμα και εμείς οι Μπολσεβίκοι έχουμε οικογενειακή ζωή.

Η κόρη του άρχισε να στρώνει το τραπέζι και μετά εμφανίστηκε η οικονόμος με μερικά πιάτα.

Στάλιν : Γιατί να μη καλέσουμε και τον Μολότοφ; Ανησυχεί για το ανακοινωθέν. Θα μπορούσαμε να το συντάξουμε εδώ. Ο Μολότοφ πάντως ξέρει να πίνει.

 

Έτσι κάθισαν για δείπνο από τις 20.30 μέχρι 02.30 δηλαδή η συνάντηση με τον Στάλιν κράτησε επτά ώρες. Ο Τσόρτσιλ για να μείνει μαζί με τον Στάλιν θυσίασε μια συνάντηση δείπνο που είχε με τον στρατηγό Άντερς. Διερμηνέας ήταν, εκτός του Παυλόφ και  ο Άγγλος ταγματάρχης Μπιρς ο οποίος είχε ζήσει είκοσι χρόνια στην Μόσχα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Στάλιν με την κόρη του Σβετλάνα.

Σε αυτή την φιλική ατμόσφαιρα ο Στάλιν έκανε ένα αγενές σχόλιο  για την καταστροφή μιας αγγλικής νηοπομπής στην Αρκτική τον Ιούνιο.

Στάλιν : Το βρετανικό ναυτικό έχει κάποια αίσθηση τιμής;

Τσόρτσιλ :  Μπορώ να σας βεβαιώσω πως ότι συνέβη ήταν σωστό. Να είστε βέβαιος ότι γνωρίζω πολλά γύρω από τον ναυτικό πόλεμο.

Στάλιν : Αυτό σημαίνει ότι εγώ είμαι τελείως άσχετος;

Τσόρτσιλ :  Οι Ρώσοι είναι χερσαία ζώα, ενώ εμείς οι Βρετανοί θαλάσσια.

Η συζητήσεις αυτές τράβηξαν μέσα σε μια πανδαισία από ποικίλες τροφές και εξαιρετικά ποτά.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  του Ο. Τσώρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...