Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ RMS LACONIA





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο καπετάνιος του υποβρυχίου U-156 Werner Hartenstein.


Στις 12/9/1942 βυθίστηκε 130 μίλια βόρεια-βορειοανατολικά του Νήσος της Αναλήψεως, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, το ατμοκίνητο RMS LACONIA (20.000 τόνων), με 2.725 επιβάτες (463 αξιωματικούς και το πλήρωμα, 286 βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό, 103 Πολωνοί, 80 πολίτες - κυρίως γυναίκες και παιδιά - και 1.793 Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου), από το γερμανικό υποβρύχιο U-156 υπό τις διαταγές του καπετάνιου KL Werner Hartenstein.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το RMS "LACONIA".

Το πλοίο Λακωνία  είχε αξιοποιηθεί για τη μεταφορά στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου, που ήταν στο Νότιο Ατλαντικό με προορισμό την Αγγλία.

Το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με οκτώ πυροβόλα έξι ιντσών. Στις 22.00 το U-156 εξαπέλυσε δύο τορπίλες κατά του RMS LACONIA



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ναυαγοί του RMS "LACONIA" πάνω σε υποβρύχιο  που τους διέσωσε, μετά την αεροπορική επίθεση των Αμερικανών το υποβρύχιο πραγματοποίησε κατάδυση και οι άνθρωποι αυτοί έμειναν στην θάλασσα.




Στο ξεθώριασμα του φωτός του ήλιου, τα μέλη του πληρώματος του U-156 είδαν  ναυαγούς να  αγωνίζονται στο νερό για να επιζήσουν. Όταν πλησίασε το υποβρύχιο ο καπετάνιος Werner Hartenstein έκπληκτος άκουσε φωνές "Aiuto, aiuto". Ο Hartenstein ξεκίνησε  αμέσως μια επιχείρηση διάσωσης, κάλεσε επίσης σε βοήθεια υποβρύχια που βρισκόντουσαν κοντά. Το U-506 υπό τις διαταγές του Erich Wurdeman, και το U-507 υπό τις διαταγές του Harro Schacht  έσπευσαν  να βοηθήσουν  στην διάσωση. Αργότερα εντάχθηκε στην διάσωση και το ιταλικό υποβρύχιο Cappelini.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το πρώτο υποβρύχιο είναι το U-156 και το δεύτερο είναι το U-507, ενώ περισυνελλέγουν ναυαγούς από το RMS LACONIA, η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Oblt. z. z. S. Leopold Schuhmacher. Κατά τις προσπάθειες διασωσης της 15ης Σεπτεμβρίου 1942.




Στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.25 π.μ., τα υποβρύχια εντοπίζει το Αμερικανό βομβαρδιστικό Β-24 Liberator που περιπολούσε  έξω από το νησί της Αναλήψεως. Οι επιζώντες κυμάτιζαν σημαίες του  Ερυθρού Σταυρού, ο πιλότος υπολοχαγός James Harden εξέπεμψε σήμα πίσω στη βάση του  για οδηγίες. Ο αξιωματικός υπηρεσίας καπετάνιος Robert C. Richardson   έδωσε  εντολή επίθεσης.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πολίτες (συμπεριλαμβάνεται και η γυναίκα του καπετάνιου του RMS "LACONIA") σε βάρκα των υποβρυχίων που τους διέσωσαν.



Οι αμερικανοί επέστρεψαν και άρχισαν να ρίχνουν βόμβες βυθού αναγκάζοντας το γερμανικό υποβρύχιο U-156 με ελαφρές ζημιές να πλεύσει κάτω από το νερό αφήνοντας τους επιβαίνοντες ναυαγούς στην θάλασσα. Όλα τα υποβρύχια έκαναν  κατάδυση και διέφυγαν, τα  U-506 και U-507 επέστρεψαν  στην περιοχή αργότερα, μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τα άτομα που είχαν σωθεί. Συνολικά, υπήρχαν περίπου 1.621 θάνατοι και 1.111 επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήδη είχαν επιβιβαστεί στα υποβρύχια.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ναυαγοί του RMS "LACONIA" σε λέμβο του πλοίου τους. 


Οι ενέργειες του καπετάνιου Robert C. Richardson θεωρήθηκε από πολλούς ως έγκλημα πολέμου. Μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε 11 έτη και έξι μήνες στη φυλακή.

 

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο χάρτης που βυθίστηκε το RMS "LACONIA".
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ Ουίστον Τσόρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...