Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Οι Αλβανοί πολέμησαν υπό τις διαταγές των τούρκων κατά της Ελληνικής Επανάστασης, με οπλίτες αλλά και με αρχηγούς.

Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί αποτέλεσαν τον στρατιωτικό βραχίωνα του Σουλτάνου κατά της Ελληνικής Επανάστασης και αν δεν ελάμβαναν μέρος  ή αν ήταν ουδέτεροι, η Επανάσταση με μεγάλη άνεση θα επικρατούσε και στην Ήπειρο και την Θεσσαλία.


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (Mustafa Reşit Paşa).




Φυσικά στον οκτάχρονο πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες συμμετείχαν και οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι, αλλά το βάρος των επιχειρήσεων το σήκωσαν οι Αλβανοί, χαρακτηριστικό είναι  ότι υπήρξαν φιλέλληνες από παντού ακόμα και τούρκοι φιλέλληνες αναφέρονται, το μόνο έθνος που δεν είχε φιλέλληνες ήταν οι Αλβανοί.

Τέλος πάντων, με την βοήθεια του Θεού ελευθερωθήκαμε, οι Αλβανοί δίκαιο ήταν να ζητήσουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον Σουλτάνο (κατά των Ελλήνων), φυσικά όσοι δεν άφησαν τα κόκκαλά από το λεπίδι των Ελλήνων, είχαν κάποιο κομπόδεμα από το πλιάτσικο που έκαναν.

Ο Σουλτάνος λοιπόν κάτω από τις πιέσεις των Αλβανών αποφάσισε να τελειώνει με τους μισθούς των τουρκαλβανών, ιδού τι γράφει ο  Κ.  Άμαντος:

«Ο Μέγας Βεζύρης Ρεσίτ Πασάς κάλεσε στο Μοναστήρι  της Πελαγονίας τους αρχηγούς των πολεμησάντων κατά της Ελλάδος Αλβανών δια να πληρώσεις εις αυτούς μισθούς και έξοδα. Προσήλθαν περίπου 400-500 φύλαρχοι και άλλοι Αλβανοί πρόκριτοι.
 

«Αφού τους υπεδέχθη ο Ρεσίτ καλώς και προσέφερεν εις αυτούς γεύμα, διέταξε κατά τινα παράταξιν του στρατού να τουφεκίσωσι τους θεώμενους Αλβανούς.

«Τοιαύτη περίπου ήτο πάντοτε η αμοιβή των Αλβανών δια τας υπηρεσίας προς τους Τούρκους».

 Ανάλογο ήταν το τέλος του οπλαρχηγού Ταφήλ Μπουζ που ήταν στην υπηρεσία του Ομέρ Βρυώνη. Το 1932 ο Κιουταχής τον σκότωσε σε συνάντηση που είχαν.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντίπαλοι των Ελλήνων αγωνιστών κατά την Επανάσταση, κάτω αριστερά:
Αλβανός οπλαρχηγός.
Κάτω δεξιά: βογιάρος από τη Βλαχία (νότια Ρουμανία).
Πίσω τους: οπλαρχηγός ατάκτων Χαϊντούτων/Χαϊντούκων.
Στο απώτερο πλάνο: Βόσνιος πολεμιστής.
Ολοι τους εκτός μάλλον από τον βογιάρο και τον Χαϊντούκο, χρησιμοποιήθηκαν από τους Οθωμανούς εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι τους αποκαλούσαν συνολικά χάριν συντομίας «Τούρκους», «Αλβανούς» και «Τουρκαλβανούς» παρότι μερικοί ήταν χριστιανοί (πίνακας του Angus McBride, copyright: Osprey publishing).




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ του Σ Ι ΚΑΡΓΑΚΟΥ εκδόσεις  Ι ΣΙΔΕΡΗ

ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του ΚΩΝ ΑΜΑΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...