Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η ΑΡΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΩΝΩΠΩΝ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πορεία της εισβολής στην Γαλλία από τις 16 Μαΐου ως τις 21 Μαΐου 1940.

Το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΒΕΣ) έχει βρεθεί ήδη σε δεινή κατάσταση 10 μεραρχίες Πάντζερ έχουν ήδη ωθήσει τους Βρετανούς ανατολικά του ποταμού Somme, το Βέλγιο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει οι δε δυνάμεις των Άγγλων και των Γάλλων αμύνονται στο Calais και την Lille προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους Βρετανούς να διασώσουν τις κύριες δυνάμεις του ΒΕΣ.

28 Μαίου 1940  ο Βελγικός στρατός συνθηκολογεί από τις 29 Μαίου μέχρι και 4 Ιουνίου που τελείωσε η επιχείρηση ΔΥΝΑΜΟ, οι Βρετανοί επιχειρούν να διασώσουν την ΒΕΣ και μέρος των γαλλικών στρατευμάτων έτσι για να μη διαταραχτούν οι συμμαχικές ισορροπίες μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.

 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ναυτική επιβίβαση των Βρετανικών δυνάμεων στην Δουνκέρκη.
 

Ο χώρος αποχώρησης έχει επιλεγεί η Δουκέρκη για να επιτευχθεί αυτή η επιχείρηση έχει επιστρατευτεί ο Βρετανικός στόλος η ΡΑΦ και ένας στόλος από ιδιωτικά πλωτά μέσα παντός είδους από βάρκες με κάποια μηχανή μέχρι ιστιοφόρα, αυτό ονομάστηκε «Η αρμάδα των κωνώπων».

 

Ο στόχος ήταν η διάσωση 45.000 άνδρες του ΒΕΣ, ο στόλος αυτός των ιδιωτικών πλεουμένων κατάφεραν να διασώσουν περίπου 340.000 ανδρών εκ των οποίων 27.000 ήταν Γάλλοι. Οι απώλειες του αγγλικού στόλου ήταν τρία αντιτορπιλικά εικοσιένα άλλα σκάφη και υπέστησαν ζημιά πολλά άλλα, αυτοί όμως που πραγματικά νίκησαν σ αυτή την μάχη ήταν οι Άγγλοι αεροπόροι οι οποίοι επέπεσαν επί της γερμανικής αεροπορίας και την υποχρέωσαν μετά από τις βαριές απώλειες που είχε να περιορίσει τις επιθέσεις της επί των ανδρών της ΒΕΣ και του Βρετανικού στόλου.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βρετανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι (Ιούνιος 1940).




Φυσικά το βάρος της μεταφοράς το ανέλαβε ο στόλος αλλά από τις 29/5/1940 ένας στολίσκος από 400 μικρά σκάφη ξεκίνησε από τα νότια λιμάνια της Βρετανίας με προορισμό την Δουκέρκη, μέχρι το τέλος της επιχείρησης στην Δουκέρκη κινητοποιήθηκαν 860 τέτοια πλοιάρια, εκ των οποίων τα 700 βρετανικά και τα υπόλοιπα των συμμάχων τους. Τα πλοία αυτά μετέφεραν ανάλογα με το μέγεθός τους άνδρες του ΒΕΣ, χαρακτηριστικά ο πλοίαρχος Pim (φίλος του Ο Τσώρτσιλ) μπήκε σε ένα ολλανδικό πλοιάριο και σε διάστημα τεσσάρων ημερών διεκπεραίωσε 800 Άγγλους στρατιώτες.

Μέσα στην ήττα που δέχτηκαν οι βρετανοί χάρη στον πατριωτισμό των ιδιωτικών πλοιαρίων και του εμπορικού στόλου, που αδιαφόρησαν για τις επιθέσεις της γερμανικής αεροπορίας (αυτή που τέλος πάντων κατάφερνε να διαφεύγει από τις  λυσσασμένες επιθέσεις της ΡΑΦ), διέσωσε το σύνολο της ΒΕΣ.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μεταφορά βρετανών με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Ουίστον Τσωρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...