Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

H ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΤΣΙΡΙΓΟΥ


Η Ελληνική Επανάσταση έχει ξεκινήσει, οι επαναστατικές δυνάμεις ξεκαθαρίζουν τις τουρκικές εστίες πληθυσμού, στην Λακωνία μια ομάδα 40 περίπου τούρκοι, κυρίως γυναίκες μόνο 5 άνδρες καταφεύγουν στα Κήθυρα (Τσιρίγο) τα οποία είναι υπό αγγλική κατοχή (Επτάνησος).

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Άγγλοι την εποχή αυτή έβλεπαν μόνο τις Ελληνικές δικαιολογημένες ακρότητες, για τις τουρκικές είχαν πάθει τύφλωση, όπως εξ άλλου και όλες οι επίσημες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.«Εκεί οι πρόσφυγες περιμένανε να βρουν προστασία από την Αγγλική σημαία, αλλά δολοφονήθηκαν άγρια από τους επτανήσιους χωρικούς που δεν είχαν υποστεί καμιά αδικία από την οθωμανική τυραννία για να δικαιολογήσουν τον φόνο  των γυναικοπαίδων των μουσουλμάνων.»

«Αυτό δημιούργησε την οργή της βρεταννικής κυβερνήσεως και πέντε Τσιριγώτες δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για τις δολοφονίες αυτές».

Το Τσιρίγο ήταν η εύκολη πρόσβαση των Λακώνων προσφύγων (κυρίως Χριστιανών). Πάντως η εκτέλεση των 5 Τσιριγωτών δεν γίνηκε από τους Άγγλους μόνο για απονομή δικαιοσύνης, η αγγλική διπλωματία απέβλεπε στον εκφοβισμό των κατοίκων που ήταν υπό την επιρροή της Αγγλίας, ενταχθούν  να μη στις Επαναστατικές δυνάμεις της Πελοποννήσου.


Πάντως ο Φίνλεϋ, εύστοχα αναφέρει: “Η εξόντωση των Τούρκων από τους Έλληνες έγινε σύμφωνα με προμελετημένο σχέδιο. Και ήταν αποτέλεσμα περισσότερο των εκδικητικών προτροπών των Εταιριστών και των ανθρώπων των γραμμάτων”.


 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 τόμος ΙΙ του Σ Καργάκου εκδόσεις REALNEWS

Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του Τζορτζ Φίνλεϊ (George Finlay)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου