Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΓΔΑ ΓΚΕΜΠΕΛΣ

Η Μάγδα Γκέμπελς είναι μια τραγική φιγούρα έμεινε στην ιστορία σαν την μάνα που δηλητηρίασε τα παιδιά τις τελευταίες ημέρες του Γ Ράιχ, την πρωτομαγιά του 1945 η γυναίκα αυτή θανάτωσε με αμπούλες κυανίου τα παιδιά της στα οποία είχε δώσει σε όλα ονόματα που άρχιζαν από «Χ» προς τιμή του Χίτλερ, δικαιολόγησε την πράξη της με τα λόγια : «Η ένδοξη ιδέα μας καταστράφηκε και μαζί του, ο,τιδήποτε ωραίο γνώρισα στη ζωή μου. Ο κόσμος που έρχεται μετά τον Φύρερ και τον εθνικό σοσιαλισμό δεν θα αξίζει και γι’ αυτό πρέπει να πάρω μαζί τα παιδιά, γιατί είναι πολύ καλά για τη ζωή που θα ακολουθήσει και ελπίζω ο Θεός να καταλάβει γιατί θέλω να τα λυτρώσω»


Ο Γκέμπελς είπε : «Απαιτήσαμε τρομερά πράγματα από το γερμανικό λαό, φερθήκαμε σε άλλους λαούς με ανηλεή σκληρότητα. Για αυτό, οι νικητές θα ζητήσουν εκδίκηση και δεν μπορούμε να φανούμε δειλοί.
Όλοι οι άλλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν, εμείς όχι, το χάσαμε.
Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο, γιατί ανήκα, πίστεψα στον Χίτλερ. (…)
Θα πάρουμε τα παιδιά μαζί μας, γιατί είναι πολύ καλά για τον κόσμο που έρχεται".
Σε λίγες μέρες, ο Γιόσεφ θα θεωρείται ένας απ’ τους χειρότερους εγκληματίες που γέννησε ποτέ η Γερμανία και τα παιδιά του θα το ακούνε κάθε μέρα.
Ο κόσμος θα τα βασανίζει, θα τα μισεί και θα τα ταπεινώνει». 


Πραγματικά όμως μου έκανε κατάπληξη όταν είδα την διαδρομή της.

Γεννήθηκε στο Βερολίνο από ταπεινό περιβάλλον και ήταν νόθο παιδί  μιας σερβιτόρας  το 1908, η οικογένεια μετακόμισε στις Βρυξέλλες εκεί  μεγάλωσε, όπου η μητέρα της και ο Εβραίος Μαξ Φριντλάντερ σύντροφός της εργαζόντουσαν σε ξενοδοχείο. Η σερβιτόρα μάνα της, χάρη στην γενναιόδωρη βοήθεια του Εβραίου συντρόφου της,  φρόντισε να στείλει την Μάγδα σε σχολείο κύρους (στο Γκόσλαρ της Κάτω Σαξωνίας).






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα παιδιά της Μάγδας, φαίνεται με στολή και ο γιός της Χάραλντ, ο μοναδικός που επέζησε.



Με το τέλος των σπουδών της, φρόντισε να αλλάξει το πατρικό της όνομα με ληξιαρχική πράξη από Φριντλάντερ (το επίθετο του Εβραίου πατριού της και ευεργέτη της) σε Ρίτσελ. Έτσι με το εφόδιο τις σπουδές της,  παντρεύτηκε τον πλούσιο επιχειρηματία Γκίντερ  Κουάντ (Quandt), ο γάμος αυτός κράτησε οκτώ χρόνια και γέννησε ένα αγόρι τον Χάραλντ Κουάντ.


Στην διάρκεια του γάμου της είχε σχέση με τον Σιωνιστή Χάιμ Αροσόροφ, ένεκα αυτής της σχέσης διαλύθηκε ο γάμος της, αλλά εν τω μεταξύ η Μάγδα έγινε οικονομικά ανεξάρτητη.


Το 1930 η εικοσιεννιάχρονη Μάγδα Κουάντ που μόλις είχε χωρίσει βλέποντας την άνοδο των ΝΖ αποφάσισε να γίνει μέλος του ναζιστικού κόμματος και το 1931 παντρεύτηκε τον γκαουλάιτερ του Βερολίνου Δρ Γιόζεφ Γκέμπελς  με μάρτυρα τον Αδόλφο Χίτλερ, ο  Χάραλντ τους συνόδευσε κάτω από τα διασταυρούμενα ξίφη της τιμητικής φρουράς των SA.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο γάμος του ζεύγους γκέμπελς συνοδεύεται από τον Χάραλντ και μάρτυρας ο Α Χίτλερ.



Η Μάγδα Γκέμπελς έκτοτε και μέχρι το τραγικό τέλος της, σαν σύζυγος του υπουργού προπαγάνδας φρόντισε να ευημερούν οι συγγενείς της, ακόμα και οι εβραϊκές ρίζες πιστεύουν ότι η Μάγδα τους βοήθησε να εκδοθεί  βίζα, αλλά μια μέρα πριν από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, δέχτηκαν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τους προειδοποίησε να μην επιστρέψουν στο σπίτι τους και να κρυφτούν, έπαιρνε όρκο οι άνθρωποι αυτοί,  ότι ήταν η Μάγδα Γκέμπελς, μέχρι και ο πρώην σύζυγός της πέτυχε να συνάψει επικερδή συμβόλαια με εργάτες-δούλους για τα εργοστάσιά του.

Η Μάγδα έγινε η πρώτη κυρία του Γ Ράιχ μιας και ο Χίτλερ ήταν άγαμος, ο γιός της κατατάχτηκε στην Λουφτβάφε σαν πιλότος όταν έκλεισε τα 18 και το 1945 βρέθηκε αιχμάλωτος στην Ιταλία (ήταν το μόνο παιδί της Μάγδας που επέζησε). 

Ο Χάραλντ μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Χέρμπερτ Κουάντ ξανάφτιαξαν την περιουσία του πατέρα τους και έγιναν δισεκατομμυριούχοι με μετοχές στις μπαταρίες VARTA, στα εργοστάσια μηχανημάτων IWKA και την αυτοκινητοβιομηχανία BMW σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ. 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Harald  και ο Heber Quandtt , μετά τον πόλεμο, αφού γλύτωσαν και από τις  δίκες της Νυρεμβέργης,- γιατί δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι συμμετείχαν σε επίσημα εγκλήματα των ναζί-συνέχισαν απερίσπαστοι με την ανάπτυξη των βιομηχανιών της οικογένειας.
Άλλαξαν και πάλι χρήση στα εργοστάσιά τους στην  Καρλσρούη μετά τον πόλεμο – αύξησαν και διατήρησαν τις συμμετοχές τους στην Daimler-Benz , καθώς και στα ανθρακωρυχεία Wintershall και έσωσαν από χρεοκοπία την BMW το 1960.  Οι θυγατέρες του Harald βρέθηκαν στον 21o αιώνα να διαχειρίζονται τα κέρδη  μιας από τις πιο σημαντικές αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Ο Χάραλντ Κουάντ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ιταλία το 1967, κληροδοτώντας την περιουσία του στις τέσσερις κόρες του.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ του Norman Davies εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...