Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ


Οι Γερμανοί κατά τον Α ΠΠ αποδείχτηκαν μετρ στην εφαρμογή της «Άμυνας σε βάθος», δεν ήταν δική τους επινόηση η τακτική αυτή κίνηση αλλά ήταν κλεμμένη από ένα γαλλικό έγγραφο (“Morale”) που είχε πέσει στα χέρια τους του Strachan.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Άγγλοι αιχμάλωτοι των Γερμανών κατά τον Α ΠΠ.



Αντικατέστησαν λοιπόν οι Γερμανοί το σύστημα της «μακριάς γραμμής πυρός » που έβαλε μετωπικά με μικρές ομάδες που έβαλαν πλευρικά κατά των επιτιθεμένων.

Η πρώτη γραμμή – που ήταν ο βασικός στόχος των βολών του εχθρικού πυροβολικού – κρατιόταν με ελάχιστες δυνάμεις, όμως πίσω υπήρχε μια ζώνη συνεχούς άμυνας, έτσι ώστε η ζώνη περιλάμβανε προκεχωρημένα φυλάκια  και φωλιές πυροβόλων, το όλο σύστημα περιελάμβανε και μια εφεδρική δύναμη για αντεπίθεση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, από το 1918 η Αντάντε ξεκίνησε να μιμούνται την «Άμυνας σε βάθος», πάντως δεν κατάφεραν ποτέ να την εφαρμόσουν με την τελειότητα που την εφάρμοσαν οι Γερμανοί.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γάλλοι  στρατιώτες, σε χαράκωμα, οι επιθέσεις των ανδρών της Άνταντ προσέκρουαν στην καλοσχεδιασμένη "Άμυνα σε βάθος" των Γερμανών.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ του N. FERGUSON

IF GERMANY ATTACKS  του  WYNNE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...