Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η ΓΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ο στρατός που παρέδωσε ο Παρασκευόπουλος στον Παπούλα στην Μικρά Ασία ήταν ένας στρατός που φλεγόταν από πολεμικό πυρετό, με υψηλότατο φρόνημα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Μεραρχία Ξάνθης το 1920 με διοικητή τον στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινειάν. Ο Ελληνικός στρατός ήταν μια δύναμη που ενέπνεε εμπιστοσύνη.




Από την στιγμή που «νίκησαν» εκλογικά η ενωμένη αντιπολίτευση και απομακρύνθηκαν οι εμπειροπόλεμοι βενιζελικοί αξιωματικοί και αντικαταστήθηκαν από άκαπνους και χωρίς πείρα βασιλικούς αξιωματικούς, σταδιακά τα πράγματα άρχισαν να αλλάξουν, ήρθε η πρώτη ήττα μετά από πολλά χρόνια στον στρατό μας στις επιχειρήσεις που γίνηκαν από 24/12/1920 μέχρι 9/1/1921στην αμυντική ζώνη Μπουνάρ – Κοβαλίτσα. 

Και αυτό διότι δεν προνόησε ο Παπούλας να προσεταιρισθεί τον πρόθυμο να συνεργαστεί Ετέμ που ήταν αρχηγός μιας ισχυρής δυνάμεως τσετών και δεν συμπαθούσε τον Κεμάλ, εάν είχε χρησιμοποιηθεί ο Ετέμ θα είχαν καταληφθεί από τότε το Εσκή Σεχίρ, η Κιουτάχεια και το Αφιόν Καραχισάρ.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο Στρατηγός των Ελληνικών νικών Παρασκευόπουλος το 1920.



Στο στράτευμα τοποθέτησαν σε αντικατάσταση του Σμυρνιού Παρασκευόπουλου από  τον Παπούλα, ο ίδιος ο Ιωάννης Μεταξάς είχε προειδοποιήσει την βασιλική κυβέρνηση ότι ο Παπούλας ήταν ακατάλληλος για Αρχηγός Στρατιάς, και δεν έφτανε αυτό, ο συνταγματάρχης Σαρηγιάννης στα ενθουσιώδη σχέδια που εκπονούσε στο ΓΣ προέβλεπε την κατάληψη της Κωσταντινουπόλεως με μεταφορά στρατευμάτων από την Μ Ασία και την προέλαση στο Κουρδιστάν.


 Ο δε βασιλόπαις Ανδρέας όπως γράφει ο Χαρ Τριανταφυλλίδης : « Έτσι λοιπόν έφερεν σις το πρσκήνιον του πολεμικού θεάτρου τον Βασιλέα και ανέθεσε την διοίκησιν της ΧΙΙ Μεραρχίας και κατόπιν του Β σώματος Στρατού εις τον   αδαή και άπειρον της πολεμικής τέχνης πρίγκηπα Ανδρέαν.  Επίστευεν ότι η παρουσία του Βασιλέως και των πριγκήπων  (και διάδοχος Γεώργιος συνόδευε τον Βασιλέα ως παρατηρητής) θα έδινε θάρρος εις τον στρατόν και θα ενίσχυε τη μαχητικότητά του».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ΗΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ με απατηλά συνθήματα οδήγησαν τον τόπο σε εκλογές και με ψεύτικη πλειοψηφεία εδρών , ενώ μειοψήφησαν στις κάλπες μας οδήγησαν στο 1922.



Άρχισαν λοιπόν να επισκέπτονται τον στρατό που έφτιαξε ο Βενιζέλος όλοι οι πρωτοκλασάτοι που μέχρι πριν ένα μήνα ον κακολογούσαν. Αλλά από τον λαμπρό αυτό στρατό πια  έλειπε η στρατιωτική ηγεσία κι ο πολιτικοστρατιωτικός νους.


Η φαιδρότητα τους άφησε άφθονα τεκμήρια κωμικά αλλά και συνάμα τραγικά, ένα από αυτά είναι από την επίσκεψη του Νικ Στράτου (αρχηγού του Μεταρρυθμιστικού κόμματος) που πήγε μέχρι τις προφυλακές του μετώπου και είπε στους στρατιώτες μας :

«Η εκστρατεία αυτή θα είναι ένας περίπατος 40 ημερών» και αστειευόμενος παρακάλεσε γυρίζοντας από την Άγκυρα «να μου φέρετε μια γάτα Αγκύρας».







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλληνες στρατιώτες στην Μ Ασία.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του Σ.Ι Καργάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...