Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΜΕΛ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ


Το Memel, είναι μια πόλη στην Ανατολικής Πρωσίας, τώρα ονομάζεται Κλαϊπέντα και είναι τμήμα  της Λιθουανίας.

 
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο χάρτης προσδιορίζει το μέρος όπου γίνηκε η προσάρτηση.



Το Memel χάθηκε από την Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, μετά τον Α ΠΠ και έγινε αυτόνομη  επικράτεια (Memelland ή Memelgebiet). Η Επικράτεια του  Memel, μαζί με Σάαρ και Danzig , ήταν να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Κοινωνίας των Εθνών μέχρις ότου  οι άνθρωποι των περιοχών αυτών θα μπορούν να ψηφίζουν για το αν η γη τους θα επιστρέψει στη Γερμανία ή όχι.

Το Μέμελ υπήρξε για τους Γερμανούς το ανατολικό σύνορο τους.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έτσι γίνηκε το μοίρασμα των εδαφών του Γ Ράιχ μετά το τέλος του πολέμου.



Στην αρχή της δεκαετίας του 1930, ορισμένοι ηγέτες και  μέλη της φιλο-ναζιστικής οργανώσεις της περιοχής του Μέμελ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη από τη Λιθουανία "για εγκλήματα τρομοκρατίας». Αυτή η δίκη μπορεί να θεωρηθεί ως η  πρώτη αντι-ναζιστική δίκη στην Ευρώπη. Τρία μέλη των φιλο ναζιστικών οργανώσεων καταδικάστηκαν σε θάνατο, και οι ηγέτες τους φυλακίζονται. Μετά την πολιτική και οικονομική πίεση από τη Γερμανία, οι περισσότεροι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.







Λίγο πριν αρχίσει ο Β ΠΠ και αφού η Γερμανία του Χίτλερ είχαν καταλάβει την Ρηνανία, την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία, έγινε εισβολή στο Μέμελ τον  Μάρτιο του  1939 και αμέσως επανενταχθεί στην Ανατολική Πρωσία. Υπό τα απαθή βλέμματα των δυτικών δυνάμεων, της Πολωνίας αλλά και της ΕΣΣΔ.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαρτίου του 1939, μετά από ένα  προφορικό τελεσίγραφο με το οποίο είχε προσκληθεί  λιθουανική αντιπροσωπεία να πάει στο Βερολίνο, έγινε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γιουότσας Urbšys με  τον Γερμανό ομόλογό του Joachim von Ribbentrop και υπέγραψαν τη Συνθήκη της Εκχώρηση της Επικράτειας Memel στη Γερμανία με αντάλλαγμα μια λιθουανική Ελεύθερη Ζώνη για 99 χρόνια στο λιμάνι του Memel, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις που είχαν ανεγερθεί κατά τα προηγούμενα έτη.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οικογένεια Εβραίων εγκαταλείπει το Μέμελ μετά την είσοδο των Γερμανών.

Ο Χίτλερ έστειλε ένα πολεμικό στο Memel για να γιορτάσουν την επιστροφή της Memelland στο Γ Ράιχ. Αυτή είναι η τελευταία αναίμακτη προσαρτήσεις εδαφών που έκανε ο Χίτλερ. Οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το έδαφος, ακόμη και πριν από την επίσημη επικύρωση της συμφωνίας από την Λιθουανία. Η Βρετανία και η Γαλλία αναγκάστηκαν  να εγκρίνουν τη Συνθήκη, ελπίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα έχει  άλλες εδαφικές απαιτήσεις από τη Λιθουανία. Οι κάτοικοι του Μέμελ (στην πλειοψηφία τους Γερμανοί) αποδέχτηκαν την προσάρτηση.

 

 

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι πολίτες της Memel είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ιθαγένεια: είτε γερμανική, ή της Λιθουανίας. Σ ένα άλλο σημείο  της συνθήκης  αναφέρεται ότι τα άτομα που είχαν εγκατασταθεί στην Επικράτεια Memel κατά την περίοδο της κατοχής 1923-1939 θα πρέπει να μεταναστεύσουν. Περίπου 8.900 Λιθουανοί έφυγαν. Ταυτόχρονα  οι Ναζί εκδίωξαν  περίπου 1.300 Εβραίους.




Όλα αυτά έγιναν τόσο γρήγορα που οι Πολωνοί κυριολεκτικά έμαθαν την επιστροφή του Μέμελ στο Ράιχ  από τις εφημερίδες, χαρακτηριστική είναι η ερώτηση του Πολωνού πρέσβη προς τον υπουργό εξωτερικών του Ράιχ Joachim von Ribbentrop,  αν οι συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών της Λιθουανίας επηρεάζουν το Μέμελ, μόλις δύο μέρες πριν την προσάρτησή του στην Γερμανία.

 

Παρέμεινε το Μέμελ  υπό Γερμανική κατοχή μέχρι το 1945 και μετά περιήλθε υπό σοβιετικό έλεγχο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε τμήμα της Λιθουανίας, σήμερα αποτελεί το δυτικό μέρος της Λιθουανίας και είναι σύνορο με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

 
 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι κάτοικοι του Μέμελ υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τους Γερμανούς.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Ουίστον Τσώρτισλ εκδόσεις Γκοβότση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...