Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΔΑΡΣΙΜΑΤΟΣ

Η εκδορά σαν βασανισμός είναι γνωστό μαρτύριο από την αρχαιότητα, πριν την εμφάνιση των Τούρκων οι πρώτοι διδάξαντες είναι οι Σκύθες μαρτυρίες υπάρχουν από τον Πλούταρχο, ΠΕΡΙΣΚΥΘΙΖΩ σημαίνει γδέρνω το κεφάλι, ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως εξής: 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  : Το γδάρσιμο ανθρώπου χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος βασανισμού ή και εκτέλεσης, ανάλογα με το ποσοστό του δέρματος που αφαιρείται. Γίνεται όσο ο καταδικασμένος είναι ζωντανός. Οι Τούρκοι αυτή την μέθοδο την εφάρμοσαν συχνότατα.


«Χάραζαν το κεφάλι γύρω –γύρω στο ύψος των αφτιών, αφαιρούσαν το δέρμα από το κρανίο, το κατεργάζόνταν μαλάζοντας και το χρησιμοποιούσαν ως χειρόμακτρον», τέλος πάντων φαίνεται ότι ήταν γνωστό μαρτύριο και στους Πέρσες, αλλά στον συναξαριστή εμφανίζεται σαν μαρτύριο Χριστιανών.


            Αυτοί όμως που το ανήγαγαν σε επιστήμη, μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια ήταν οι Τούρκοι:


  1. Το μαρτύριο της εκδοράς υπέστεισαν  οι στρατιώτες της Ενετικής φρουράς που αντιστάθηκε στον Μωάμεθ Β το 1470 στην Χαλκίδα.
  2. Ο μητροπολίτης Λαρίσης  - Τρίκκης Διονύσιος  ( ο Σκυλόσοφος) το 1611 ύστερα από την αποτυχημένη επανάσταση των αγροτών, ειδικευμένοι δήμιοι του Οσμάν πασά τον έγδαραν μπροστά στο πλήθος σε πλατεία των Ιωαννίνων, παραγέμισαν το δέρμα του με άχυρα και το διαπόμπευσαν στους δρόμους ντυμένο με τα αρχιερατικά άμφια υπό τους ήχους οργάνων.
  3. Το 1772 μετά την αποτυχημένη επανάσταση στην Κρήτη, υπέστει εκδορά ο αρχηγός των επαναστατών Ι. Δασκαλάκης (Δασκαλογιάννης).
  4. Η τεχνική τελειοποιείται από τον Αλή πασά, ο Άγγλος  Smart Hugleς περιγράφει: «Έγδερναν το κεφάλι και άφηναν το δέρμα να πέσει στο λαιμό αφήνοντας το θύμα σ αυτή την κατάσταση να ξεψυχήσει».
  5. Κατά την επανάσταση έγδερναν τα κεφάλια των αγωνιστών τα παραγέμιζαν με πίτουρα και τα έστελναν στην Κωνσταντινούπολη για δημόσια έκθεση έξω από το σεράι.






Τα πιό πάνω είναι μικρά δείγματα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας γινότανε με ποικιλία και αρρωστημένη φαντασία , για του λόγου το αληθές , δες και αυτές τις περιπτώσεις:

Αναφέρεται εκδορά με στουρναρόπετρα, όχι με το μαχαίρι αλλά με πυριτόλιθο για να είναι επώδυνος. Η Αγία Χρυσή (νεομάρτυς) την έγδαραν σε λουρίδες το δε δέρμα της το άφηκαν κρεμασμένο μπροστά της.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Διονύσιος ο Δασκαλογιάννης ο μεγάλος αυτός εθνεγέρτης  (οι προσκυνημένοι τον είπαν  Σκυλόσοφο για να κολακέψουν τους Τούρκους αφεντάδες τους).

            Η λαική μούσα έχει περιγράψει πολλάκις με γλαφυρότητα τα κατορθώματα των Τούρκων σ αυτόν τον τομέα:

Πιάνουν και κατεβάζουν τον κάτω εις το τιμπρούκι
            Και πιάνουν και του γδέρνουνε το χειρομάγουλό του
            κι ένα γυαλί του δώκανε να δει το πρόσωπό του.....
                                                (Για τον Δασκαλογιάννη)

            Δεσπότη μου τι σήκωσες τον κόσμο στο σεφέρι
            .............................................................................
            Κ εσένα το τομάρι σου το στείλανε στην Πόλη
            Να τρώνε οι κότες πίτουρα, να νταβουλάν οι γύφτοι
            Για να ξυπνάει η τουρκιά να κάνει ραμαζάνι.
                                                (Για τον Δεσπότη Διονύσιο)
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...