Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

«ΣΥΛΛΑΒΑΤΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΝ»

Βρισκόμαστε στα μέσα του 1951, στην Ελλάδα επικρατεί πολιτικό αδιέξοδο, ο πολιτικός κόσμος ζητά πρόωρες εκλογές, ο Παπάγος έχει παραιτηθεί από την αρχιστρατηγία (οι λόγοι θα αναλυθούν σε άλλη δημοσίευση), στις εκλογές αυτές αντιδρά το Παλάτι και ειδικά η Φρειδερίκη, που φοβόταν ότι μπορούσε να κατέβει υποψήφιος ο Παπάγος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Παπάγος παραλαμβάνει από τον Πλαστήρα.



            Ο Παύλος βάζει δύο όρους για την διενέργεια των εκλογών:

Ι. Να μη πολιτευτεί ο στρατάρχης
ΙΙ. Στο νέο σύνταγμα που θα δημιουργείτο να εξασφαλίζονταν πλήρως τα προνόμια του Στέμματος (κυρίως ενδιαφέρεται η Φρειδερίκη στο Σύνταγμα να προβλέπεται κατοχύρωση δικών της αρμοδιοτήτων σε περίπτωση ασθενείας ή θανάτου του Παύλου).

            Ο Παύλος ξεκίνησε διαδικασίες να δει τις προθέσεις του Παπάγου, τον καλεί στο Τατόι και τον ρωτά αν θα αναμιχθεί στην πολιτική; Ο Παπάγος απαντά «Δεν είναι εις τας προθέσεις μου. Είχα τόσας ευκαιρίας εις το παρελθόν…..».

            Η συζήτηση αυτή καθησυχάζει τα Ανάκτορα και τους Άγγλους οι οποίοι παρά τα όσα λένε περί «ισχυρής προσωπικότητας επικεφαλής της κυβερνήσεως», μάχονται την υποψηφιότητα του Παπάγου και ευνοούν τους Φιλελευθέρους, εξ άλλου βασικό κέντρο επιρροής τους θεωρούν το Παλάτι και εφ όσον αυτό είναι αντίθετο στην  υποψηφιότητα Παπάγου ταυτίζονται, πέρα τούτου όμως ο Παπάγος είχε υποσχεθεί στον Μακάριο ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα ανακινήσει το Κυπριακό, τις απόψεις αυτές είχε πει και σε πράκτορες της Ιντέλιντζες Σέρβις .

28/7/1951 ο Σ Βενιζέλος παραιτείται  και παίρνει εντολή από τον Παύλο να σχηματίσει κυβέρνηση για εκλογές, η διάλυση της Βουλής δημοσιεύεται 30/7/1951 και ορίζονται εκλογές για την 9/9/1951






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Κάλυμνο.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ



Το βράδυ που προκηρύσσονται οι εκλογές ο Παπάγος κάνει την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Έχων επίγνωσιν της σοβαρότητας των στιγμών τας οποίας διέρχεται η πατρίς και σταθμίσας τας ευθύνας μου απέναντι της Ιστορίας, απεφάσισα να κατέλθω εις τον εκλογικόν αγώνα.
Καλώ τους Έλληνας να με περιβάλουν δια της εμπιστοσύνης των, ίνα απαλλαγή η Ελλάς της ακυβερνησίας και αποκτήση σταθεράν κυβέρνησιν, της οποίας έχει ανάγκη.
Υπόσχομαι ότι θα ακολουθήσω εις την πολιτικήν ζωήν τας αρχάς τας οποίας εφήρμοσα και ως στρατιώτης και έχω την πεποίθησιν ότι όλοι , ηνωμένοι εις κοινόν και μέγαν σκοπόν, με σύμβολον τους βασιλείς μας και εις τα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος, ατενίζοντες μόνον το μέλλον, θα επιτύχωμεν την πραγματικήν αλλαγήν, την οποίαν ζητεί το έθνος».


 Η απόφαση αυτή ασφαλώς δεν πάρθηκε αιφνιδιαστικά, μεθοδεύτηκε όχι από τον Παπάγο αλλά από τον Σ Μαρκεζίνη από τα τέλη του 1950 με την βοήθεια του αμερικανού επιτετραμμένο Γιοστ και τους εκδότες των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ (Λαμπράκης), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Γ Βλάχος) και ΕΣΤΙΑΣ (Αχ Κύρρου).


H παραίτηση   από την αρχιστρατηγία ήταν μέρος του σχεδίου για την ανάμιξη του στην πολιτική και μεθοδεύτηκε από τον Σ Μαρκεζίνη, ακόμα και η συζήτηση στο Τατόι  είναι   μεθοδευμένη και καθοδηγημένη  από τον Σ Μαρκεζίνη. Η στιγμή της  ανακοίνωσης έγινε αφού ενημερώθηκαν ότι η προκήρυξη των εκλογών είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν υπήρχε δυνατότητα επιστροφής για τον βασιλιά και την κυβέρνηση, μυστικό κρατήθηκε και ποιοι πολιτικοί θα προσχωρούσαν στην κίνηση, όπως ο Κ Καραμανλής, Σπ Θεοτόκης κλπ.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Αμερικανοί είχαν ενεργό ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η απόφαση του Παπάγου να πολιτευθεί ήταν Αμερικανική ενέργεια.




ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ



            Το Παλάτι έπαθε σοκ με την ανακοίνωση του Παπάγου, η Φρειδερίκη που τόλμησε ο στρατάρχης να την εξαπατήσει, οι παλατιανοί σκέφτηκαν ότι μιας και δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την παραίτησή του είναι ακόμα σύμφωνα με τον νόμο στρατιωτικός και υπάγεται στην δικαιοδοσία του νέου αρχιστρατήγου, που ποιος ήταν …… ο Παύλος!!!!! Δεν μπορούσε άρα να πολιτευτεί χωρίς την έγκρισή του! Αναζητούν τον αντιστράτηγο Τσακαλώτο αρχηγό του ΓΕΣ και επειδή δεν τον βρίσκουν δίνουν εντολή στον υπασπιστή του να τον ειδοποιήσει. Ας δούμε την δημοσίευση Αθηναϊκής εφημερίδας (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Ιούλιος 1972) κατά αφήγηση του ίδιου του Τσακαλώτου:

            «Ο αρχηγός του ΓΕΣ στρατηγός Θρ Τσακαλώτος , βρισκόταν εκείνο το βράδυ σε ένα κέντρο του Φαλήρου , με φίλους του φορώντας πολιτικά , όταν τον εκάλεσε στο τηλέφωνο ο υπασπιστής του ……… του είπε:
-        Κύριε αρχηγέ , σας καλούν στα ανάκτορα, να μεταβήτε αμέσως.
-        Ειδοποιήστε ότι θα πάω σπίτι μου να φορέσω στολή και μετά θα ανεβώ αμέσως.
-        Όχι, μου είπαν να σας διαβιβάσω να ανεβήτε αμέσως , όπως είσθε , χωρίς χρονοτριβή.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ εγκατέλειψε τους φίλους του και ανήλθε αμέσως στο Τατόι , απορώντας για την ξαφνική και τόσο επείγουσα πρόσκληση. Εισήχθη αμέσως στο βασιλικό γραφείο και αντίκρισε τον Παύλο και την Φρειδερίκη καθίσμενους τον έναν απέναντι του άλλου σε δύο πολυθρόνες. Ο στρατηγός με το καπέλο του στο δεξί χέρι  ….. στάθηκε όρθιος σε απόσταση λίγων μέτρων.
Οι βασιλείς φαινόντουσαν ταραγμένοι και ο Παύλος του απηύθυνε τον λόγο:
-        Άκουσες, στρατηγέ, ότι ο Παπάγος κατέρχεται στην πολιτική;
-        Το  άκουσα βέβαια…… Αν ανησυχήτε δια το στράτευμα , εγώ αναλαμβάνω να τηρηθή η πειθαρχία απολύτως. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
-        Δεν αμφιβάλλω, αλλά δεν ενδιαφέρομαι δι αυτό. Σας ερωτώ, πως κρίνετε την απόφασιν του στρατάρχου να πολιτευθή;
-        Μα, κάθε Έλλην έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος εις τας εκλογάς.
-        Όχι αυτός δεν έχει δικαίωμα. Διατηρεί τας υποχρεώσεις αξιωματικού εν ενεργεία και έπρεπε προηγουμένως να λάβη την άδειάν μου, ως ανώτατου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.
Και ο βασιλεύς προσέθεσε:
-        Να τον συλλάβετε, διότι δεν με ηρώτησε.
-        Αν συλλάβω τον στρατάρχη, αυτό θα αποτελέσει μεγαλυτέραν δοκιμασίαν δια τον Θρόνον και το έθνος…….
-        Εγώ επαναλαμβάνω : Πρέπει να τον συλλάβης.
-        Με εμένα δεν γίνεται αυτό Μεγαλειότατε.
-        Καλά τότε, στρατηγέ. Θα σκεφτώ».
Ο ίδιος ο Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε για την ακρίβεια αυτού του διαλόγου είπε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 24/1/1970 : «Δεν έχω τίποτε να προσθέσω………την διαταγήν που έλαβον ……… ανέφερον την ίδιαν νύχτα μόνον εις τους στρατηγούς  Κ Βεντήρην και Α Μπαλοδήμον……….».


Τέλος πάντων την 13/7/1951  ανεβαίνει στο Τατόι ο πρωθυπουργός και με ρεαλισμό και μετριοπάθεια κατευνάζει το βασιλικό ζευγάρι..





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στρατηγός Θρ Τσακαλώτος.



Ο ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ

            Ο λαός γνώριζε ότι ο Παπάγος ήταν πάντα βασιλικός και στήριξε τον θρόνο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, το παλάτι το ξέρει αυτό, θέλουν τώρα να δείξουν στον λαό ότι πια δεν είναι ο εκλεκτός τους, ο Παπάγος πάλι απ ότι είδαμε στην ανακοίνωσή του λέει ότι κατεβαίνει στην πολιτική «με σύμβολον τους βασιλείς μας…», στις 2/8/1951 δίνει συνέντευξη στο ΒΗΜΑ και λέει : «Έρχομαι όχι να κλονίσω, αλλά να στερεώσω τον Θρόνο».


            Σε απάντηση όλων αυτών ο άνακτας στις 4/8/1951 δίνει ανακοίνωση που στρέφεται ευθέως κατά του Παπάγου:

«Καθ υψηλήν επιταγήν και κατόπιν εισηγήσεως του κ προέδρου της κυβερνήσεως προς την ΑΜ τον βασιλέα, το Μέγα Βασιλικόν Αυλαρχείον ανακοινοί ότι, επειδή εις πρόσφατους  δηλώσεις και συνεντεύξεις εκλογικού χαρακτήρος γίνεται μνεία του ονόματος του βασιλέως ως ‘Συμβούλου’ , αλλαχού δε παρίσταται ότι η επιτυχία του προβάντος εις τας δηλώσεις υποψηφίου ‘θα στερεώσει τον Θρόνον’, δέον  να υπομνησθή το άτοπον της αναμείξεως του Στέμματος κατά τον αρξάμενον εκλογικόν αγώνα, έστω και υπό μορφήν εκδηλώσεων αφοσιώσεως προς Αυτό. Η ΑΜ  ο βασιλεύς, εχόμενος της εκ το Συντάγματος αποστολής Αυτού, είναι εκτός και υπεράνω κομμάτων, διατηρών απόλυτον αμεροληψίαν και ισότητα έναντι όλων όσοι πολιτεύονται κατά τους νόμους του κράτους».


            Στην ανακοίνωση του παλατιού  μόνο το όνομα του Παπάγου δεν μπήκε, η εκλογή των υποψηφίων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι αντιθέσεις των ξένων δυνάμεων στην Ελλάδα, ο βασιλικός Κ Τσαλδάρης που βλέπει να παύει να είναι ο αρχηγός της Δεξιάς, διαλύει το κόμμα του και αρχίζει επίθεση κατά του Παπάγου.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μαρκεζίνης με τα παιδιά του.


            Τώρα πως αντιμετώπισε το παλάτι τον Παπάγο σε αυτή την πολιτική εκλογική μάχη είναι μια άλλη σελίδα που έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς, από αυτή την αντιπαράθεση νικητής βγήκε ο βασιλικός στρατάρχης και ηττημένος ο βασιλιάς, ήταν ο πρώτος σοβαρός κλονισμός των Ανακτόρων, ο «παπαγισμός» ήταν μια κακή προειδοποίηση, μη νομίζεται ότι ο Παύλος  ξέχασε τον εμπαιγμό του στρατάρχη, σε συνέντευξή του το 1953 στο Λονδίνο ο Παύλος απεκάλυψε κατά την αφήγηση του Κομνηνού Πυρομάγλου ότι σαν δικαιολογία του είπε ο Παπάγος: «Αποφάσισα να πολιτευτώ δια να δώσω  την ευκαιρίαν να κυβερνήσει την Ελλάδα μια μεγαλοφυΐα : Ο Σπύρος Μαρκεζίνης» και ήταν πράγματι μεγαλοφυΐα ο Σπύρος Μαρκεζίνης, με την διαφορά ότι ο λαός δεν θέλει να τον κυβερνούν μεγαλοφυΐες, αλλά δημαγωγικές μετριότητες ή ασημαντότητες, γι αυτό και ο Σπ  Μαρκεζίνης όσος φορές κυβέρνησε, κυβέρνησε   σαν δοτός πολιτικός, οι επιδόσεις του στις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν από πολύ μικρές μέχρι ασήμαντες.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


-        ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη τόμος Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...