Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΟΜΙΧΛΗ (NACHT UND NEBEL)
Στις 7/12/1941 εκδόθηκε ένα διάταγμα που έμεινε γνωστό σαν ΝΝ  (Nacht und Nebel) δηλαδή Νύχτα και Ομίχλη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο νόμος ΝΝ που δημιούργησε το Γ Ράιχ προέβλεπε την εξαφάνιση κρατουμένων και την απόκρυψη στοιχείων από τις οικογένειές τους ώστε να πλανάται ένας τρόμος.Με αυτό το διάταγμα όλοι οι μη Γερμανοί πολίτες που ζούσαν στις περιοχές που έλεγχε το Γ ΡΑΙΧ για όποιο αδίκημα έχουν διαπράξει κατά των Κατοχικών Δυνάμεων, θα έπρεπε να μεταφέρονται στην Γερμανία, εκτός και αν μπορούσε να διασφαλιστεί η θανατική τους καταδίκη στην χώρα τους.


Ο ίδιος ο Α Χίτλερ μεταβίβασε στην Abwehr το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρατουμένων που προέβλεπε :

11. Μυστική μεταφορά των κρατουμένων στην Γερμανία.
22.  Εξαφάνιση των ιχνών τους.
33. Καμιά πληροφορία στους δικούς τους για την τύχη τους.
Το διάταγμα ΝΝ ήταν ένα βήμα παραπάνω στην «συλλογική ευθύνη των μελών των οικογενειών των δολοφόνων και των σαμποτέρ». Δηλαδή σε κάθε δολοφονία Γερμανού εκτός της θανάτωσης του δράστη, έπρεπε να πάνε σε στρατόπεδα οι συγγενείς του συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών και τα άτομα άνω των 16 ετών.

Αν και το διάταγμα ΝΝ προέβλεπε δίκη, οι δίκες σπάνιζαν ή δεν γινόντουσαν ποτέ. Αλλά και αν γινόταν δίκη δεν ήταν ανάγκη η παρουσία μαρτύρων καμιά φορά δεν απαγγελλόταν και κατηγορία, οι δε δίκες γινόντουσαν στα γραφεία της Γκεστάπο.


Όσοι συλλαμβανόντουσαν με βάση αυτό το διάταγμα δεν επέστρεφαν ποτέ.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο  νόμος ΝΝ ήταν ένα βήμα ακόμα στην εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης.
ΒΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Lord Russel of Liverpool.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου