Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ


Η αποτυχία της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Οκτώβριο του 1944 ακολούθησε συστηματική λεηλασία της πόλης.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βαρσοβία μετά την εξέγερση του Οκτωβρίου του 1944.




Οι Γερμανοί ήταν ακούραστοι άρπαγες (φυσικά οι σοβιετικοί αποδείχτηκαν όταν απέκτησαν τον ρόλο του «απελευθερωτή» ασυναγώνιστοι, αλλά με αυτή την διάσταση του Κόκκινου στρατού θα ασχοληθώ ξεχωριστά).

Οι Γερμανοί λοιπόν δημιούργησαν ειδική σιδηροδρομική παρακαμπτήριο γραμμή που οδηγούσε στο κέντρο της έρημης Βαρσοβίας, με στόχο την διευκόλυνση της λεηλασίας που ακολούθησε. Μεταφέρθηκαν βαριά μηχανήματα για να ξηλώσουν όλα τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και να ανασκάψουν όλες τις γραμμές του τραμ.

 

Οδηγήθηκαν ομάδες εργατών δούλων από στρατόπεδα οι οποίοι έσερναν μέταλλά κάποιας αξίας, στην συνέχεια τα έκοβαν σε επιθυμητά μεγέθη και τα ξεχώριζαν και τα στοίβαζαν σε σωρούς. Αυτό το μέταλλο φορτωνόταν σε βαγόνια και όδευε στα δυτικά.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Όταν τον Ιανουάριο του 1945 οι Σοβιετικοί πέρασαν τον ποταμό Βιστούλα βρήκαν στα ερείπια μόλις 1.000 επιζώντες.


Γερμανοί στρατιώτες χτένιζαν σπίτια και καταστήματα μεταφέροντας είδη αξίας (καθρέπτες, πίνακες,  κηροπήγια, χαλιά, έπιπλα κλπ) , την εργασία αυτή των στρατιωτών επέβλεπαν αξιωματικοί, οι οποίοι κατακρατούσαν όποια αντικείμενα τους άρεσαν.

 

Όταν ολοκληρώθηκε και αυτή η φάση, η Βαρσοβία ήταν μια πόλη γυμνή ερηπωμένη και χωρίς πληθυσμό. Τότε ξεκίνησε η τελική κατεδάφιση με διαταγή που δόθηκε στους Brandkommando.

Οι μετέπειτα κυβερνήσεις της Πολωνίας κατήγγειλαν ότι μόνο από την Βαρσοβία έλειπαν 13.512 έργα τέχνης.

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : 63 μέρες διήρκησαν οι εχθροπραξίες από σπίτι σε σπίτι και οι σοβιετικοί σε απόσταση αναπνοής παρακολουθούσαν τον σφαγιασμό των Πολωνών.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Norman Davies.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...