Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ SS ΠΗΛΕΥΣ



 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το SS Peleus με τονάζ  4.695 gross register yons (GRT).

Κατά τον υποβρυχιακό πόλεμο που είχε εξαπολύσει το Γ Ράιχ είχε εκδοθεί τον Μάιο του 1940  η «Μόνιμη Διαταγή Νο 154» αυτή ανάφερε :

«Μη συλλέγετε ανθρώπους και μην τους παίρνετε μαζί σας. Μην ανησυχείτε για τις σωστικές λέμβους των εμπορικών πλοίων. Οι καιρικές συνθήκες και η απόσταση από την ξηρά δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ασχοληθείτε μόνο με το πλοίο σας… Πρέπει να είμαστε σκληροί στον πόλεμο. Ο εχθρός άρχισε τον πόλεμο με σκοπό να μας καταστρέψει, συνεπώς όλα τα άλλα δεν έχουν καμιά σημασία».

Εξ άλλου και ο ίδιος ο Χίτλερ εξήγησε στον Ιάπωνα πρέσβη στο Βερολίνο ότι ανεξάρτητα από τα πόσα πλοία κατασκεύαζαν οι Αμερικάνοι, η έλλειψη πληρωμάτων θα είναι το κύριο πρόβλημα.

Στόχος λοιπόν των Γερμανών δεν ήταν μόνον η βύθιση πλοίων αλλά και ο θάνατος των ναυαγών ναυτικών, παραδείγματα απάνθρωπης  συμπεριφοράς των Γερμανών προς τους ναυαγούς υπάρχουν πάρα πολλά, πιο χαρακτηριστική όμως είναι η περίπτωση της βύθισης του SS ΠΗΛΕΥΣ.


 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το U – 852 χτυπήθηκε  ένα βομβαρδιστικό Vickers Wellington, στις 30/4/1944,  μη μπορώντας να κάνει κατάδυση  έφτασε στις ακτές της Σομαλίας. Κάτω από την επίθεση  έξι βομβαρδιστικών της RAF, της 621 Μοίρας, ο καπετάνιος  Eck αναγκάστηκε να προσαράξει το υποβρύχιο  σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο.  Επτά άνδρες του U – 852 σκοτώθηκαν,  το υπόλοιπο πλήρωμα κατέφυγε  στη στεριά. Πενήντα-οκτώ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην τοπική πολιτοφυλακή.



Το SteamShip ΠΗΛΕΥΣ ήταν ατμόπλοιο ελληνικών συμφερόντων 35 ατόμων  με πλήρωμα στο σύνολό του Έλληνες, που είχε ναυλώσει το βρετανικό Υπουργείο Πολεμικών Μεταφορών, ήταν κενό φορτίου που απέπλευσε από το Φριτάουν στις 8 Μαρτίου με προορισμό το Λα Πλάτα. Το απόγευμα της 13/3/1944 έπλεε στον Ισημερινό και η κοντινότερη ακτή ήταν 300 μίλια .

Στις 5.50 μμ εκτοξεύθηκαν εναντίον του δύο τορπίλες και το βύθισαν σε τρία λεπτά, οι περισσότεροι όμως από τους ναύτες κατάφεραν να σωθούν γαντζωμένοι πάνω στα συντρίμμια του πλοίου τους.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο Kapitänleutnant Heinz Eick επί του Γερμανικού υποβρυχίου  U-852.




Το γερμανικό υποβρύχιο U – 852 με κυβερνήτη τον Χάιντς Εκ αναδύθηκε και ένας αξιωματικός του που μιλούσε αγγλικά ανέβασε στο U – 852 τον τρίτο μηχανικό του SteamShip ΠΗΛΕΥΣ και του ζήτησε να πει το όνομα του πλοίου που βυθίστηκε, το όνομα του καπετάνιου, το είδος του φορτίου, το λιμάνι απόπλου και προορισμού και αν υπήρχαν εκεί κοντά άλλα πλοία, ο τρίτος απάντησε στις ερωτήσεις, οι Γερμανοί μετά την ανάκριση του ναυαγού, του πήραν το σωσίβιο και τον πέταξαν στην θάλασσα. Ο  Χάιντς Εκ κάλεσε τους ναυαγούς να πλησιάσουν το υποβρύχιο, και αυτοί πιστεύοντας ότι θα τους περισυνέλλεγαν πλησίασαν, τότε   έδωσε εντολή να πυροβολήσουν οι σχεδίες με τους ναυαγούς και να πετάξουν χειροβομβίδες στη θάλασσα, από αυτό το μακελειό γλύτωσαν τρεις ναυτικοί, οι οποίοι πάνω σε σχεδίες έμειναν καταμεσής του Ατλαντικού για 25 ημέρες, μέχρι που περισυνελλέγαν από ένα πορτογαλικό πλοίο.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από αριστερά προς τα δεξιά: Eck, August Hoffmann, Walter Weisspfennig, Hans Lenz, Wolfgang Schwender. Οι τρεις πρώτοι εκτελέστηκαν.

Ένας από τους ναυτικούς που επέζησαν ήταν ο Λιόσης, αυτός έδωσε τα πλήρη στοιχεία της γερμανικής επίθεσης. Ο κυβερνήτης του   U – 852  Χάιντς Εκ και τέσσερα μέλη του υποβρυχίου δικάστηκαν από βρετανικό στρατοδικείο στο Αμβούργο τον Οκτώβριο του 1945 και κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια τυφεκισμού, η δειλία των Γερμανών φάνηκε κατά την διάρκεια της δίκης ισχυρίστηκαν ότι δεν ήθελαν να σκοτώσουν το πλήρωμα αλλά να χτυπήσουν μόνο τις σχεδίες με τα πολυβόλα του υποβρυχίου, ο αρχιμηχανικός υποστήριξε πως είχαν λάβει την «Διαταγή Laconia» για την οποία έγινε ιδιαίτερη συζήτηση κατά την δίκη της Νυρεμβέργης και κατά τους γερμανικούς ισχυρισμούς, στόχος ήταν να αποτραπεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του πληρώματος του υποβρυχίου.
Σχετικά  με την υπόθεση της βύθισης του Ελληνικού πλοίου οι Γερμανοί έχουν γυρίσει σχετική ταινία  Das Boot:


https://www.youtube.com/watch?v=7pzKyeIex2Y




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Lord Russell of Liverpool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...