Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η επιστολή του Νουρή Ντίνο Μπέη προς τον Μουσολίνι

Μια επιστολή που στάλθηκε στον Μουσολίνι από τον Νουρή Ντίνο Μπέη αποκαλύπτει την ανθελληνική στάση των Τσάμηδων πριν τον πόλεμε του 40 αλλά και κατά την διάρκεια της κατοχής, ο Νουρή Ντίνο Μπέη  στην επιστολή του προς τον Μουσολίνι τον αποκαλεί CAVALIERE (ΙΠΠΌΤΗ):





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Ζέρβας απομάκρυνε τους τσάμηδες από την Θεσπρωτία, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς αλλά και τους Ιταλούς κατακτητές, δημιούργησαν την ένοπλη οργάνωση  Κ.S.Ι.L.Α. ΞΊΛΙΑ (Εθνική Αλβανική Επιτροπή), ένα είδος τοπικής κυβερνήσεως, με αρχηγούς τους 1)Νουρή Μπέη Ντίνο, από την Παραμυθιά. 2) Μαζάρ Μπέη Ντίνο, από την Παραμυθιά. 3) Μαχμούτ Μάλε, από το Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας. 4) Μπίτο Τάχο, από τον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας. 5) Χάμψο Ρετζέπ, από τη Μακρυχώρα. 6) Ραμαντάν Σούλιο, από το Καλπάκι Φιλιατών. 7) Μουλά Εμίν, από τη Αάκκα Ηγουμενίτσας. 8) Μουσταφά Χαλίμ Γκέρα, από τον Βραχωνά Ηγουμενίτσας. 9) Αντί Μούχο, από το Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας. 10) Μουλά Νταμίν, από τη Αάκκα Ηγουμενίτσας. 11) Ιζίτ Σκέντο, από τη Φασκομηλιά Ηγουμενίτσας. 12) Τζελιάς Σκέντο, από τη Φασκομηλιά Ηγουμενίτσας. 13) Χα-μίτ Μουχάμετ, από τη Μαζαρακιά Ηγουμενίτσας. 14) Φερχάτ Μουχάμετ, από τη Μαζαρακιά Ηγουμενίτσας. 15) Ίσδρα Αχμέτ Ταΐφ, από το Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας. 16) Ζούμπο Μούχο, από το Γριακοχώρι Ηγουμενίτσας. 17) Νταμίν Βεϊσέλ, από τον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας. Ναζίφ Βεϊσέλ, από τον Παραπόταμο Ηγουμενίτσας.



«Η αφοσίωσή μου και οι από πλέον των 40 ετών παρασχεθείσες υπηρεσίες στην Ιταλία με υποχρεώνουν να σας αναφέρω όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τσαμουριά, Ελλάδα και Νότια Αλβανία όπου έτυχα μάρτυς και θύμα μιας ύπουλης επίθεσης, που κόστισε την ζωή και αρκετών Ιταλών στρατιωτών.

Στη Νότια Αλβανία η κατάσταση έχει καταντήσει ανησυχητική. Η έλλειψη συνετών οδηγιών και η αδυναμία των αρχών επέτρεψε την διείσδυση της εχθρικής προπαγάνδας με την δημιουργία ανταρτικών ομάδων, οι οποίες καλυμμένες με τη μάσκα υποθετικών εθνικιστικών σκοπών είναι αναρχικά όργανα παρακινούμενα από πράκτορες και οδηγίες, που έχουν διεισδύσει από την Ελλάδα.

Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένοπλοι Τσάμηδες κατά την διάρκεια της κατοχής.




Η εμπειρία μου και η γνώση μου των μερών και των ατόμων, μου επιτρέπουν να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει ακόμη (δυνατότητα) επανορθώσεως της παρούσης καταστάσεως υπό την προϋπόθεση της δραστηριοποιήσεως αμέσως και με αποφασιστικότητα και του κατακερματισμού στις ρίζες της αρχής αυτού του επικίνδυνου κινήματος, πριν αυτό μπορέσει να πάρει έκταση καταστροφική. Δεν είναι αυτές οι στιγμές για να αναζητήσουμε τις ευθύνες των διαπραχθέντων σφαλμάτων, ούτε να φανούμε αδύναμοι ανεχόμενοι την αναρχία και την εξέγερση, κι αυτό για να μην ξαναδούμε να επαναλαμβάνονται τα γεγονότα της Vallona (Σ.Σ Αυλώνα) του 1920 όταν χρειάστηκε να επιμείνω πολύ στον κόμη Storza (τότε υπουργό Eξωτερικών) για να τον πείσω ότι εάν δεν μπορούσε να αποφύγει την εκκένωση της Αλβανίας, να μην αποσυρθεί πριν καταστείλει την εξέγερση.

Αυτοί που τον τελευταίο καιρό είχαν την εξουσία στην Αλβανία αποδείχθηκαν αδύναμοι και συμβιβαστικοί προς τους αντάρτες προς μεγάλη ζημιά της Ιταλίας και της Αλβανίας. Σήμερα θα χρειαζόταν να διαλέξουμε κατάλληλα άτομα που μπορούν να αναλάβουν την αποστολή και την ευθύνη της απόλυτης καταστολής αυτών των σκοτεινών κινημάτων. Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, από πατριωτισμό και όχι από χρηματισμό, να κατέχουν όλη την απαραίτητη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο να εμπλακούν με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένοπλο στρατιωτικό τμήμα Τσάμηδων, επιθεωρείται από Γερμανό αξιωματικό.



Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν αυτή τους εγκαταλείψει.

Όσον αφορά την Τσαμουριά, πρέπει να σας αναφέρω Εξοχότατε, ότι η αφοσίωση από εμάς τους Τσαμουριώτες στην Ιταλία, μας επέσυρε όλες τις διώξεις που η πονηριά των ελληνικών κυβερνήσεων μπόρεσε να σχεδιάσει. Για την συνεργασία μας με τα Ιταλικά στρατεύματα το 1917 και κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην πλήρωσε με το αίμα την καταστροφή του σπιτιού και την αφαίρεση της ιδιοκτησίας. Σήμερα η παρουσία των Ιταλικών στρατευμάτων μας επέτρεψε να επιστρέψουμε στη χώρας μας, αλλά το μαρτύριο μας συνεχίζεται ακόμα σ’ αυτή την άτυχη περιοχή, παρά την υπόσχεση που μας έδωσε η Εξοχότητά σας.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ηγέτες των Τσάμηδων σε φιλική επίσκεψή τους στην Ρώμη το 1942.



Εμείς ελπίζαμε να ελευθερωθούμε από την Ελλάδα αλλά δυστυχώς μας κόβεται η ανάσα, βλέποντας ότι εμείς και η χώρα μας είμαστε εγκαταλελειμμένοι στα χέρια των διωκτών μας της Αθήνας, όταν στα νησιά του Ιονίου οι Έλληνες που δεν έκαναν τίποτα, για να το αξίζουν από την Ιταλία χαίρουν μιας απόλυτης δικαιοσύνης και ασφάλειας με μια τέλεια πολιτική και οικονομική Ιταλική διοίκηση, κάτω από τη συνετή διεύθυνση ενός ανθρώπου έξυπνου σωστού και τιμημένου.

Όλοι οι Έλληνες είναι οπλισμένοι, και μέρα με τη μέρα περιμένουν την πολυπόθητη άφιξη των Άγγλων, απευθύνοντας μας συχνά απειλητικά υπονοούμενα. Οι Τσαμουριώτες εν τω μεταξύ μου έχουν συχνά απευθύνει την ερώτηση: «Η Ιταλία πολέμησε την Ελλάδα για την Τσαμουριά, γιατί τώρα δεν υπολογίζει την πίστη μας και μας αφήνει στο έλεος των κοινών μας εχθρών;».
Όλοι φοβούνται ότι η Ιταλία θα αποσυρθεί αφήνοντάς τους σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από εκείνη του 1917 και παρακαλούν οι οικογένειές τους να επιτραπεί να μπουν στην Αλβανία, και στους άνδρες να επιστραφούν τα όπλα που παρέδωσαν στις στρατιωτικές αρχές.

Αυτός ο κόσμος οπλισμένος δυνατός και γενναιόδωρος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη γη του, και να πεθάνει για την αφοσίωσή του στην Ιταλία.


Ντίνο


Ρώμη, 26 Φεβρουαρίου 1943»

1 σχόλιο:

  1. Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες συνεκρότησαν 17 δολοφονικές ομάδες και επετίθεντο στα χριστιανικά χωριά, τα οποία λεηλατούσαν και συγχρόνως δολοφονούσαν χωρίς κυρώσεις πολλούς χριστιανούς, με σκοπό να απομακρύνουν αυτούς από τα χωριά της Θεσπρωτίας, ώστε να κυριαρχήσουν εκεί οι μουσουλμάνοι. Από το 2/48 Βούλευμα του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, με Προϊστάμενο τον τότε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Κιουσόπουλο, προκύπτει, ότι εις την επαρχία της Θυάμιδος εφονεύθησαν 150 Έλληνες, επυρπολήθησαν 5 σχολεία, δύο κοινοτικά καταστήματα, μία εκκλησία, 358 μεμονωμένες οικίες, διηρπάγησαν 2.500.000 οκάδες δημητριακών, 31.580 αιγοπρόβατα, 1.766 ζώα μεταφοράς, και 314 βόες. Εις την επαρχία Παραμυθιάς εφονεύθησαν 201 Έλληνες, πυρπολήθηκαν 19 χωριά και 5 εκκλησίες και διηρπάγησαν ο ρουχισμός, τα έπιπλα και τα σκεύη των ανωτέρω χωριών. Εις την επαρχία Μαργαριτίου εφονεύθησαν 114 Έλληνες πολίτες και διηρπάγησαν διάφορα είδη των κατοίκων. Και, τέλος, εις την επαρχία Πάργας (Φαναριού) εφονεύθησαν 606 Έλληνες πολίτες, ενώ εκ των κακώσεων πολλοί κατέστησαν ανίκανοι προς εργασίαν, έγιναν δε πολλές διαρπαγές, λεηλασίες, καταστροφές και απαγωγές κορασιών και γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...