Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥ







Ο  Β Νικηφόρωφ Βόλγιν μετά την επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης κατέφυγε στην Εσθονία, όπου άρχισε να αρθρογραφεί, με βάση τα έντονα βιώματα που έζησε κατά την αθεϊστική υστερία του σοβιετικού  καθεστώτος, πιστεύω ότι τα κείμενά του είναι φορτισμένα από τα γεγονότα που συνέβαιναν γύρω του, ωστόσο η αθεϊστικός παροξυσμός της μπολσεβίκικης εξουσίας (που δεν συμβάδιζε με την θρησκευτικότητα του Ρωσικού λαού), αποτυπώνεται με σαφήνεια.

Ο  Β Νικηφόρωφ Βόλγιν κυκλοφόρησε τα βιβλία «Ονομαστήρια της γης» το 1937 και το «Οδοιπορικό ραβδί» το 1938, με την εισβολή των σοβιετικών στην Εσθονία το 1940 σταματά την συγγραφή και δουλεύει σε ναυπηγείο, εκεί η σοβιετική αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει, λίγο αργότερα μεταφέρετε στο Κύρωφ (Βιάτκα) όπου δικάζεται και φυσικά καταδικάζεται σε θάνατο, στις 14/12/1941 ενώ τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν εκτελείται σαν «εχθρός του λαού». Αποκαταστάθηκε το 1991 από το νέο καθεστώς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ανατίναξη του ναού του Χριστού Σωτήρος,  τον Μάρτιο του 1924 για να οικονοδομηθεί στην θέση του κάποιο μνημείο του Λένιν.




Το  «Οδοιπορικό ραβδί» περιλαμβάνει άτακτες ημερολογιακές σημειώσεις ενός άγνωστου Ρώσου ιερέα και οι σημειώσεις αυτές έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε η ρωσική κοινωνία τις ημέρες εκείνες.




«Τέλεσα σήμερα μιαν ασυνήθιστη νεκρώσιμη ακολουθία.

Έρχεται και με βρίσκει μια γερόντισσα. Τα μάτια της είναι γεμάτα δάκρυα.

<< Παπούλη μου, διάβασε σε παρακαλώ, τον αντίχριστο γιό μου! Τον σκότωσαν!...>>
<< Που τον έχουν τώρα;>>
<<Εκεί, πάτερ μου, σε δαύτους … Στο πως το λεν; Σπίτι του Λαού! Εκεί βρίσκεται το λείψανό του. Εσένα βέβαια, δεν θα σ αφήσουν να μπεις εκεί. Κοσμικά τον κηδεύουνε, με μουσικές και τραγούδια … Ήταν κομισάριος….>>
<<Πως θα ον ψάλω τότε;>>
<Από μακριά, καλέ μου!... Δώσε στην αρνησίθεη ψυχή του τουλάχιστον αυτή την τελευταία ευλογία…>>.

Κλαίει η γριά μάνα. Παρακαλεί στο όνομα του Χριστού…  Άρχισα να ψάλω την νεκρώσιμη ακολουθία.

Έξω απ το παράθυρο μεταφέρουν τον νεκρό κομισάριο στον τάφο, με μουσική… Και μέσα από το παράθυρο εγώ διαβάζω για χάρη του ότι μισούσε να ακούει ζωντανός.

<<Ανάπαυσον, ο Θεός, τον δούλον σου, και κατάταξον αυτόν εν Παραδείσω…, παρορών αυτού πάντα τα εγκλήματα>>.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καταστροφές χριστιανικών μνημείων.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΡΑΒΔΙ του Β Νικηφόρωφ Βόλγιν εκδόσεις ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...