Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΣΛΑΠΤΟΝ ΣΑΝΤΣ ΤΟ ΜΙΝΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ ΤΩΝ ΗΠΑ



 
 

Στις ακτές της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο Slapton Sands ή Slapton Beach στο Devon, με την κωδική ονομασία Utah (μια παραλία που έμοιαζε πολύ  στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας) τον Απρίλιο του 1944 πραγματοποιούσαν δυνάμεις των ΗΠΑ μια παράκτια εκπαιδευτική άσκηση (Tiger) σε συνθήκες πραγματικών πυρών και όπλων, προετοιμαζόμενοι για την απόβαση στην Νορμανδία σχέδιο D-Day το σχέδιο αυτό   υλοποιούσε την δέσμευση του  προέδρου Ρούσβελτ και του Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ της συνάντησης τους στην  Καζαμπλάνκα τον Ιανουάριο του 1943 που  συμφώνησαν για την συγκρότηση της COSSAC για  τον σχεδιασμό της  εισβολής στην Ευρώπη. 

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Απριλίου στα ανοικτά της νότιας ακτής σε Lyme Bay, ένας στολίσκος προερχόμενος από το Wimereaux κοντά στην Boulogne, πλησίαζε το  Slapton Sands.

 
 

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Απριλίου, 1944 Στην ακτή αυτή διείσδυσαν η ομάδα των γερμανικών τορπιλακάτων E-boat (μηχανοκίνητα σκάφη τορπιλών) SCHNELLBOOT του Kriegsmarine   και εξαπέλυσαν τορπίλες βύθισε πολλά πλοία και σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν από υποθερμία στο κρύο νερό.  198 ναύτες και 551 στρατιώτες, συνολικά 749 κάποιοι τους αριθμούς τους ανεβάζουν σε πολύ περισσότερους μέχρι και  χίλιους (1.000) Αμερικανούς στρατιώτες.

 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το  LST-393.



Μια ημιεπίσημη λίστα απωλειών αναφέρει:

441 νεκροί  στρατιώτες των ΗΠΑ

197 νεκροί ναύτες των ΗΠΑ

 Απροσδιόριστος αριθμός ανδρών που ήταν στα σκάφη και χειριστών αντιαεροπορικών όπλων.

Απροσδιόριστος αριθμός των τραυματισμένων 

Η απώλεια της LST 507, βυθίστηκε από τορπίλες στην θέση Γεωγραφικό πλάτος 50˚ 26' 08˝ Ν, Μήκος 2˚ 44' 01˝ W.

Η απώλεια της LST 531, βυθίστηκε από τορπίλες, στην θέση Γεωγραφικό πλάτος 50˚ 26' 08˝ Ν, Μήκος 2˚ 43' 39˝ W.

Σοβαρή βλάβη από τορπίλη στην LST 289.

Βλάβη από πυροβολισμούς στο LST 511.

 

 

Οι στρατιωτικές αρχές των Συμμάχων ήταν πολύ ανήσυχες μήπως κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί είχαν πάρει ομήρους και μάθαιναν σχετικά με την  D-Day που θα πραγματοποιούσαν σε λίγες βδομάδες, μεταξύ των συμμετεχόντων στην άσκηση ήταν και δέκα περίπου αξιωματικοί που γνώριζαν για τα σχέδια της απόβασης.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ασκήσεις αμερικανικού στρατού  στο  Slapton Sands της Αγγλίας τον Απρίλιο του 1944.



Στην έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις  σκαφών συνοδείας και διαπιστώθηκε ένα λάθος στις ραδιοφωνικές συχνότητες.

 

Η καταστροφή αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ και τους ιστορικούς για 43 χρόνια περίπου,  εκατοντάδες των νεκρών ενταφιάστηκαν προσωρινά σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο του Α Παγκοσμίου Πολέμου ΗΠΑ στο κοντινό Blackwood, οι ΗΠΑ αργότερα μετέφεραν τους νεκρούς στρατιωτικό νεκροταφείο στο Cambridge, κατόπιν αιτήματος των πλησιέστερων συγγενών των θυμάτων, ακόμα και η περίθαλψη των τραυματιών έγινε με άκρα μυστικότητα και το νοσοκομειακό προσωπικό της 228ης στο Dorset  που ασχολήθηκε απειλήθηκε με στρατοδικείο αν αποκαλυφθεί το παραμικρό, οι δε  οικογένειες των θυμάτων πήραν παραπλανητικά πιστοποιητικά θανάτου.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μνημείο που τοποθέτησε η Αμερικανική κυβέρνηση για τους νεκρούς του Απριλίου του 1944.


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Norman Davies

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...