Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΖΩΝΟΙ 1941

 

Θέλω να τιμήσω μια άγνωστη πτυχή της αντίστασης του Ελληνικού λαού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ του Κιλκίς.

Παρασκευή 25 Απριλίου 1941.
(Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής)

Την Κυριακή 20η Απριλίου 1941, ομάδα ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό και υψώνει τη βουλγαρική σημαία.

Οι ηρωικοί κάτοικοι των Ευζώνων, με πρωτεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Χιονίδη την κατεβάζουν.

Η πράξη αυτή εξοργίζει τους Βούλγαρους οι οποίοι πίστευαν ότι ο υποδουλωμένος πλέον λαός, θα δεχθεί μοιρολατρικά τις δικές τους επιβουλές.Η απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων απέτυχε.

Ανήμερα της Παρασκευής 25 Απριλίου, μεγάλος αριθμός ενόπλων Βουλγάρων εισβάλλει στο χωριό.


Μετά από πολύωρη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με κατοίκους του χωριού και πατριώτες από γειτονικά χωριά που έσπευσαν να βοηθήσουν, ακολουθεί πλιάτσικο, λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος των αμάχων.

Συνελήφθησαν αρκετοί άμαχοι και μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γευγελή για να εκτελεστούν. Η διάσωσή τους έγινε από το κλιμάκιο της γερμανικής φρουράς που έδρευε στην Αξιούπολη, η οποία ειδοποιήθηκε από τον δεκαπεντάχρονο τότε Σωκράτη Ακριτίδη κάτοικο Μ.Δάσους, ο οποίος μετέβη στην Αξιούπολη με ποδήλατο.










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η είσοδος της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, έφερνε από πίσω της τον Βουλγαρικό στρατό, που χωρίς να πολεμήσουν σαν ΕΠΙΤΕΙΔΙΟΙ σύμμαχοι των ΝΑΖΙ, ήθελαν να σκλαβώσουν την Βόρειο Ελλάδα.







Από τους ενόπλους κρατήθηκαν δώδεκα όμηροι οι οποίοι βασανίστηκαν επί τρεις μήνες φρικτά στις φυλακές της Γευγελής, με αποτέλεσμα ο Μιλτιάδης Κουρτίδης να υποκύψει από τα βαριά τραύματά του λίγες ημέρες πριν την αποφυλάκισή τους.Στη μάχη σκοτώθηκαν οι Ευζωνίτες Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και Συμεών Ιωαννίδης, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες.


Οι Εύζωνοι τότε στάθηκαν, χωρίς υπερβολές, ως οι νέες Θερμοπύλες του έθνους και της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.

………………………………….

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός - αρθρογράφος





 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Βούλγαροι "παληκαράδες" τα έβαλαν με άμαχους αγρότες, εδώ παρελαύνουν με καμάρι σε Ελληνική πόλη που τους παρεχώρησαν οι ΝΑΖΙ, από αυτούς κανένας δεν πολέμησε τον Ελληνικό στρατό, απλά παρελαυνουν.




Οι ίδιοι αυτοί φασίστες Βούλγαροι, μετά την ήττα των ΝΑΖΙ βαφτίστηκαν αντιναζί και κομμουνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...