Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΚΑΡΘΥ Η ΠΤΩΣΗ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι (αριστερά) με το χαμόγελο της αυτοϊκανοποίησης και ο αμφιλεγόμενος νομικός σύμβουλος της επιτροπής της Γερουσίας Ρόι Κον, επί το  έργον.


Ο Τζότζεφ  Ρ Μακάρθι γεννήθηκε στις 14/6/1908 στην Πολιτεία Ουισκόνσιν ( από παπούδες μετανστες Ιρλανδό και Βαυαρή), παιδί πολυμελούς οικογενείας που ασχολούντο με την καλλιέργεια της γης, ο ίδιος ασχολείτο με την εκτροφή πουλερικών. Το 1929 εργάστηκε σαν παραγιός σε μπακάλικο και τελείωσε το γυμνάσιο. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μάρκετ απ όπου αποφοίτησε σαν νομικός, στα φοιτητικά του χρόνια  υπήρξε μέτριος αλλά είχε φήμη καλού αθλητή και προπονητή.

Άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην Ουόπακα (μια μικρή πόλη 5.000 κατοίκων) και αργότερα στο Σαουάνο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : McCarthy πρόεδρος της επιτροπής.



Η πολιτική του τοποθέτηση ήταν μαζί με τους Δημοκρατικούς του Φ Ρούσβελτ το 1936 διεκδίκησε με τους Δημοκρατικούς την έδρα του περιφερειακού εισαγγελέα και μετά μεταπήδησε στους ακραίους κύκλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και κέρδισε το 1939  την έδρα του περιφερειακού εισαγγελέα . Κατατάχτηκε στο αμερικανικό ναυτικό σαν αξιωματικός πληροφοριών στους πεζοναύτες και έφτασε στο βαθμό του Λοχαγού.

Την εμφάνισή του και την προώθηση του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ σαν κυρίαρχη ιδεολογία την ξεκίνησε στις 9/2/1950 από ένα κλαμπ Ρεπουμπλικάνων γυναικών στο Χουίλιγκ.

Ο Μακάρθι διατήρησε καλές σχέσεις με το FBI και τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ. Η πορεία του Μακάρθι σαφώς είναι ένα ζήτημα μελέτης διότι καθόρισε την όλη στάση της Αμερικανικής πολιτικής και της Αμερικανικής κοινωνίας. Φτάνει να πούμε ότι έφτασε στο σημείο να κάνει κριτική στον Αιζενχάουερ και να κυκλοφορήσει ότι ο «Άικ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές χωρίς την υποστήριξη του Τζο».

Το 1953 η Γερουσία (που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους) ανέδειξε τον Μακάρθι  πρόεδρο της επιτροπής για τις κυβερνητικές δραστηριότητες και της υποεπιτροπής των ανακρίσεων. Τα φαιδρά που συνέβησαν στην περίοδο του Μακαρθισμού θα προβληθούν σ άλλο κεφάλαιο.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Joseph McCarthy, σε γελοιογραφία της  Washington Post  της 4ης Μαρτίου 1954.


Στις 8/6/1953 η εταιρεία General Electric  δια του Φιλίπ Ριντ έγραψε στον Αινζεχάουερ για τον Μακάρθι «…ο κόσμος σε υψηλές ή χαμηλές θέσεις βλέπει σαν έναν πιθανό Χίτλερ που επιζητά την προεδρία των ΗΠΑ».

Αυτό ήταν η αντίστροφη μέτρηση του Μακάρθι άρχισε. Ο Αινζεχάουερ άρχισε να κινείται ψάχνοντας σχετικά με τον Μακάρθι .

Οι δημοσιογράφοι Πίρσον και Μάροου έγραψαν ότι ο Μακάρθι ενήργησε υπέρ την «Πέπσι Κόλα». Ακολούθησαν κατηγορίες κατά του Μακάρθι για φοροδιαφυγή και ομοφυλοφιλία (αυτά δεν ξέρουμε πόσο αλήθεια είναι) αυτό όμως ήταν γνωστά ήταν η τάση του για το ποτό.

Στις 29/9/1953 παντρεύτηκε την Τζιν Κερ και το 1957 υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι (προφανώς αυτό γίνηκε για να αντικρουστούν οι κατηγορίες για ομοφυλοφιλία).

Τον Αύγουστο του 1954 συστάθηκε επιτροπή της Γερουσίας για να εξετασθή η συμπεριφορά του Μακάρθι και στις 27/9/1954 η επιτροπή καταδίκασε την συμπεριφορά του σαν προέδρου της Επιτροπής της Γερουσίας χαρακτηρίζοντάς την «ασυγχώρητη», «κατακριτέα», «χυδαία και προσβλητική». Στις 2/12/1954  η Γερουσία με υπέρ 67 και κατά 22 ενέκρινε απόφαση καταδικάζοντας τον Μακάρθι για «κατάχρηση εξουσίας» σαν γερουσιαστής.

Το αλκοόλ επηρέασε την υγεία του και πέθανε από οξεία ηπατίτιδα στις 2/5/1957 στο ναυτικό Νοσοκομείο της Βηθεσδά.

Έτσι έσβησε ένα από τα δημιουργήματα της αμερικανικής πολιτικής του Ψυχρού πολέμου.



 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Herbert Block με αυτό το σχέδιο επινόησε τον όρο «Μακαρθισμού» στην Washington Post της 29ης  Μάρτίου  του 1950.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΕΣ τόμος 9 Εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...