Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ



 

Το 340 πχ ο Τιμολέων  ο Κορίνθιος βρίσκεται στην Μεγάλη Ελλάδα για να αποκαταστήσει τα δημοκρατικά πολιτεύματα και να αποκρούσει την ισχύ των Καρχηδονίων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νόμισμα Συρακουσών, Σικελία. 345-317 π.Χ... αριστερά το κεφάλι του Διός δεξιά Κεραυνός, αετού.


Ο Τιμολέων 12.000 ανδρών κατά τον Διόδωρο και 3.000 Συρακουσίων και 4.000 μισθοφόρων έφτασε στον Ακράγαντα με στόχο να χτυπήσει τους Καρχηδονίους μέσα στην πατρίδα τους.

Απροσδόκητα υπό την ηγεσία κάποιου Φωκαέα Θρασία που είχε πάρει μέρος στη σύληση του ιερού των Δελφών, ξεσήκωσε με θρασύτητα τους μισθοφόρους λέγοντας ότι ο Τιμολέοντας οδηγεί τους στρατιώτες σε βέβαιο όλεθρο, διότι οι Καρχηδόνιοι είχαν εξαπλάσια στρατιωτική δύναμη και πολύ καλό εξοπλισμό, οι δε μισθοφόροι είχαν πολύ καιρό να πληρωθούν. Τους συμβούλευσε να γυρίσουν στις Συρακούσες και να ζητήσουν τους μισθούς τους και να αφήσουν τον Τιμολέοντα σε μια εκστρατεία που δεν είχε καμιά ελπίδα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Σικελία το 431πχ.


Πράγματι 1.000 μισθοφόροι πείστηκαν και παρά τις διαβεβαιώσεις του Τιμολέοντα για δώρα και παρά τις παρακλήσεις του ακολούθησαν τον Θράσιο.

Ο Τιμολέων έστειλε μαντατοφόρους στις Συρακούσες   που συμβούλευε να τους δεχτούν φιλικά και να τους πληρώσουν τους μισθούς, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη επεκταθεί και στους άλλους μισθοφόρους η ταραχή, με τον απομένοντα στρατό του ο Τιμολέων πραγματοποίησε μια περίλαμπρη νίκη στον Κρίσιμο ποταμό και όσοι έμειναν μαζί του ωφελήθηκαν.

Ο Τιμολέων μετά την μάχη επέστρεψε στις Συρακούσες και έδιωξε σαν προδότες όλους τους μισθοφόρους του Θράσιου. Αυτοί πέρασαν στην Ιταλία και κατέλαβαν μια παραθαλάσσια πόλη την Βρεττία την οποία και λεηλάτησαν, οι Βρέττιοι εξοργισμένοι εξεστράτευσαν αμέσως εναντίον τους και ανακατέλαβαν μετά από πολιορκία την πόλη τους,  τους δε μισθοφόρους του Θάρσιου τους σκότωσαν όλους.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κορινθιακό Νόμισμα, που απεικονίζει τον Τιμολέοντα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ τόμος ΙΣΤ εκδόσεις Γεωργιάδη

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ 25, 2-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...