Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ


 

 

Ιδέα της ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ παράδοσης του Άξονα,  την έβαλε ο Ρούσβελτ και πρωτοβγήκε στην δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου μετά την Διάσκεψη της Καζαμπλάγκας τον Ιανουάριο του 1943.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η συμμαχική ηγεσία στην Καζαμπλάνκα στις 24/1/1843.  




 
 
 
Οι παράγοντες προσπάθησαν να παρουσιάσουν την ιδέα σαν αυθόρμητη, αλλά οι ιστορικοί απέδειξαν ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα μια καλομελετημένης πολιτικής διεργασίας.

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ εξόργισε όσους ήθελαν ένα σύντομο τέλος του πολέμου και ποιοι ήταν αυτοί; Όλοι εκτός των ΗΠΑ.

Υπήρχαν και πολλοί ανάμεσα στους Συμμάχους που ήθελαν να αφήσουν περιθώρια διαπραγμάτευσης σε Γερμανία και Ιταλία.

Οι ΗΠΑ όμως από την έναρξη του πολέμου έγινε  φανερό ότι ήταν υπερδύναμη. Με τον νόμο περί Εκμίσθωσης και Δανεισμού έγιναν οι διαχειριστές της οικονομικής διεξαγωγής του πολέμου, ο νόμος αυτός επεκτάθηκε και στην ΕΣΣΔ, που οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δουν τον Κόκκινο Στρατό να χάνει το αξιόμαχό του από ελλείψεις σε υλικά, να συνεχίζει να φέρει το βάρος του πολέμου και φυσικά η ΕΣΣΔ να αδυνατίζει λόγω του πολέμου οικονομικά.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καζαμπλάνκα μαζί με τους Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ πίσω δεξιά ο Μάουντμπάτεν και πίσω αριστερά ο Ισμέι.



Έτσι ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι είχαν υποστεί ζημιές και έβλεπαν τον πόλεμο να διεξαγάγετε στα εδάφη τους, οι ΗΠΑ έβλεπε την μεγέθυνση της οικονομικής της ισχύος  και φυσικά δεν έπεσε σφαίρα επί του εδάφους της (εκτός της αρχικής επίθεσης των Ιαπώνων  στο Περλ Χάρμπορ).

Οι ΗΠΑ λοιπόν φοβόντουσαν μήπως ο πόλεμος τελείωνε πολύ γρήγορα, πριν δηλαδή καταφέρει να αδυνατίσουν μέχρι εξαντλήσεως και τα κράτη του Άξονα αλλά και οι Σύμμαχοί της (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ) και εκ της βοηθείας που θα έδινε η εύρωστη Αμερικάνικη οικονομία θα αποκόμιζε μεγάλα στρατηγικά οφέλη.

Ο Ρούσβελτ ήταν ανυποχώρητος στην ολική συντριβή του Άξονα και στην ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ παράδοση του, που αναπόφευκτα θα επιμήκυνε τον πόλεμο. Ο Ρούσβελτ έφτασε αργότερα σε μια πρόταση που προέβλεπε τον υποβιβασμό της Γερμανίας σε κατάσταση πρωτόγονης αγροτικής οικονομίας, να συμφωνήσει, και αυτό φυσικά έγινε για  να μη υπάρχει σοβαρός ανταγωνιστής στην Ευρώπη  των εταιρειών των ΗΠΑ (στην πορεία η ιδέα δεν κέρδισε έδαφος λόγω των συγκυριών που είχαν να κάνουν με την διαχείριση της μετά τον πόλεμο εποχής) .  

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Ντε Γκωλ και Ζιρώ ανταλλάσσουν χειραψία υπό τα βλέπματα του Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ στην Καζαμπλάνκα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ  του NORMON DAVIES

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...