Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ


 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πίνακας του Λουκούργου Κογεβίνα, που δείχνει το θωρηκτό «Αβέρωφ» να εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη το 1918!... Πλήθος Έλληνες το υπεδέχτηκαν με Ελληνικές σημαίες.

Τον Νοέμβριο του 1918 οι Έλληνες ετοιμαζόντουσαν να υποδεχτούν τον νικηφόρο στρατό του Βενιζέλου, μετά την ανακωχή του Μούνδρου, τότε στα Μικρασιάτικα σπίτια γράφει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: «…δούλεψαν οι μηχανές και ράφτηκαν οι γαλανές από επιδέξια χέρια…» για να κυματίσουν στα μπαλκόνια και στις εξώθυρες των σπιτιών, μια τέτοια σημαία φτιάχτηκε και από την οικογένεια του Μιχαήλ Θεοτοκά και κατετέθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η Λιλή Αλεβιζάτου γράφει: «… Τα χρόνια εκείνα γαλουχηθήκαμε από τους γονείς με την Ελλάδα μέσα στην ψυχή μας, μαθαίναμε τον Εθνικό ύμνο και ψάλαμε πατριωτικά τραγούδια. Πώς να ξεχάσω τον πατέρα με το λεξικό στο χέρι, να οδηγεί την μαμά να ράβει την ελληνική σημαία; Ένα σεντόνι κόπηκε σε λωρίδες, οι μισές βάφτηκαν με μελάνι μπλε. Και οι ελευθερωτές διερωτώντο που βρέθηκαν ξαφνικά τόσες ελληνικές σημαίες. Βλέπω ακόμα την μαμά να ράβει βιαστικά την προσκοπική στολή του Γιώργου για την υποδοχή του στρατηγού Παρασκευόπουλου…».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Είσοδος Ελληνικών και συμμαχικών στρατευμάτων στην Κωνσταντινούπολη, παντού Ελληνικές σημαίες.



Την απορία που είχαν οι Έλληνες στρατιώτες την είχαν και οι Οθωμανοί «…που βρέθηκαν ξαφνικά τόσες ελληνικές σημαίες…». Η   Κινεζέ Μουράτ γράφει «… ένα κρύο και ομιχλιασμένο πρωινό του Νοεμβρίου, ο στόλος των νικητών διασχίζοντας στα στενά των Δαρδανελίων, κάνει την εμφάνισή του στον Βόσπορο… με τα αντιτορπιλικά επικεφαλής τα πλοία πλησιάζουν με απόλυτο σιωπή, αργά μπαίνουν στον Κεράτιο κόλπο όπου αγκυροβολούν , με τα κανόνια τους στραμμένα προς το παλάτι του σουλτάνου και την Υψηλή Πύλη, την έδρα της Κεβέρνησης….  Τα καταστήματα είναι κλειστά και στα όμορφα πέτρινα σπίτια κυματίζουν σημαίες. Στα πεζοδρόμια- είναι ο μόνος δρόμος της Κωνσταντινούπολης που έχει πεζοδρόμια – ενθουσιασμένο πλήθος ανεμίζει σημαιάκια. Σημαιάκια ελληνικά αλλά και αρμένικα… Το θέμα προκαλεί κατάπληξη: στις αποβάθρες, στις πλευρές της πόλης όπου κατοικούν οι χριστιανοί, ένα παρδαλό πλήθος ανεμίζει σημαίες. Η Χατιτζέ αναγνωρίζει τα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά χρώματα οι περισσότερες όμως  - γαλάζιες με λευκές ρίγες – είναι σημαίες ελληνικές!...».

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η λεωφόρος του Πέραν, παντού δέσποζε η Ελληνική σημαία.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ του Κινεζέ Μουράτ

ΜΝΗΜΗ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΘΕΟΤΟΚΑ της Λιλή Αλεβιζάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...