Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΚΕΡΙΝΓΚ


 

Η δίκη της Νυρεμβέργης έχει τελειώσει, οι δικαστές έχουν απαγγείλει τις αποφάσεις τους.

Για το Χέρμαν Γκέρινγκ που κρίθηκε ένοχος και για τις τέσσερεις κατηγορίες, η ποινή ήταν θάνατος δι απαγχονισμού.

Μια ημέρα πριν την εκτέλεση της ποινής του αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η αυτοκτονία του Χ. Γκέρινγκ  (Hermann Goering) προκάλεσε υποψίες στους σοβιετικούς.


Κατά τον σοβιετικό μεταφραστή Έμβερ Μαμέντοφ «ήταν ο πιο σκληρός από τους κατηγορουμένους. Στην δίκη έκανε διάφορους μορφασμούς, είχε μια κουβέρτα του αμερικανικού στρατού με την οποία έκανε επιδεικτικές κινήσεις. Ήταν μάλιστα ο μόνος που του επέτρεψαν και του παραχώρησαν χρόνο να διηγηθεί την πολιτική των ΝΑΖΙ. Οι υπόλοιποι απλά υπερασπίζονταν τον εαυτό τους, αυτός υπερασπιζόταν όλους τους ΝΑΖΙ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που τα φόρτωσαν όλα στον Χίτλερ.

 



Θυμάμαι ακόμα ότι στην αίθουσα βρισκόταν και ο διοικητής της γερμανικής τράπεζας, ο οποίος έλεγε: <τι σχέση έχω εγώ με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης> μέχρι που του έδειξαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στην τράπεζα του φυλασσόταν ο χρυσός από τα δόντια των εκτελεσθέντων στα στρατόπεδα».









 
 
 
 
Σε αυτό το σημείο ο μεταφραστής Έμβερ Μαμέντοφ αναφέρει μια άποψη που ενδεχομένως αποτελούσε κυρίαρχη άποψη σχετικά με την αυτοκτονία του Γκέρινγκ (αν και επίσημα δεν διατυπώθηκε), λέει λοιπόν αυτός ο σοβιετικός:
 
«Ο Γκέρνγκ έχω την αίσθηση πως βρήκε το δηλητήριο από τους Αμερικανούς. Το έδωσαν στην γυναίκα του και αυτός ως αντάλλαγμα τους παρέδωσε σημαντικά έγγραφα».

 

Είναι αλήθεια δυνατόν ένας απλός μεταφραστής να έχει αυτή την «αίσθηση», αυτής της «συναλλαγής» χωρίς να μη έχει γίνει γενικότερη συζήτηση μεταξύ των σοβιετικών ηγετών, για τον τρόπο που βρήκε το υδροκυάνιο για να αυτοκτονήσει ο Γκέρνγκ;


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  : Ο Γκέρνγκ  (Hermann Goering)  με την γυναίκα του και την κόρη του.



Η καχυποψία μεταξύ των ανατολικών και δυτικών συμμάχων που ασφαλώς έχει να κάνει με το μεταπολεμικό μοίρασμα του κόσμου είναι ολοφάνερη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΕΣ τόμος 8 εκδόσεις Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...