Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Το Βέλγιο αποτελείται από γαλλόφωνους Βαλόνους , Φλαμανδούς και λίγους γερμανόφωνους. Η πλειοψηφία είναι Φλαμανδοί ενώ οι γερμανόφωνοι είναι μια πολύ μικρή μερίδα του Βελγίου.


Η σχέση γαλλόφωνων και Φλαμανδών στρατιωτών ήταν από περιφρονητική έως εχθρική. Το 1909 οι Φλαμανδοί αντέδρασαν στην καθολική στρατιωτική θητεία και συμβιβάστηκαν να υπηρετεί ένας γιος ανά οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η θητεία σε 15 μήνες και ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών έμεινε ο ίδιος.

Την 30η Αυγούστου 1913 ψηφίστηκε  ο Νόμος της Πολιτοφυλακής, ο οποίος αύξησε τον Βελγικό στρατό από 15.000 σε 33.000, στόχος ήταν σε περίπτωση πολέμου ο στρατός να φτάσει τις 340.000 άνδρες.

Τελικά ο συνολικός αριθμός ανδρών που κατάφερε να κινητοποιήσει τον Ιούλιο του 1914 ήταν 200.000 άνδρες.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βέλγοι πολυβολητές, όμως και πολυβόλα ελάχιστα διέθετε ο Βελγικός στρατός.

 

Το 1840 το μέγεθος του Βελγικού στρατού ισοδυναμούσε με 1/9 του Πρωσικού και το 1/5 του Γαλλικού η διαφορά αυτή το 1912 έγινε πολύ χειρότερη 1/40 του Γερμανικού και 1/35 του Γαλλικού.

Οι πολεμικές δαπάνες, για εξοπλισμούς και οργάνωση της άμυνας του Βελγίου ήταν πολύ χαμηλές, η Ελβετία είχε ξοδέψει για τους λόγους αυτούς 50% περισσότερα χρήματα, οι Ολλανδοί 100% περισσότερα χρήματα, οι Γάλλοι είχαν ξοδέψει τετραπλάσιο ποσό.

Ο Βελγικός στρατός διέθετε 120 πολυβόλα και καθόλου βαρύ πυροβολικό.

Δηλαδή με την έναρξη του πολέμου ο Βελγικός στρατός ήταν ανέτοιμος για να αντιμετωπίσει στοιχειώδεις καταστάσεις.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μεταφορά πολυβόλου από σκύλους, ένας στρατός με οπισθοδρομική δομή και φιλοσοφία.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ του Niall Ferguson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...