Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ




 

            Το 1942 έγιναν δύο παραβιάσεις του άβατου. Στις 19/5 1942 ο γραμματέας της Ι Μ Σίμωνος Πέτρας αποβιβάστηκε στην Δάφνη με την σύζυγό του και άλλες γυναίκες.
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το άβατο του Αγίου Όρους αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό ιδίωμα και το λεπτότερο και μοναδικότερο χαρακτηριστικό της αθωνικής πολιτείας.


            Στις 22/5/1942 ένα εμπορικό βενζινόπλοιο προσέγγισε στην Δάφνη και αποβιβάστηκαν γυναίκες, από αυτές η μια ήταν μνηστή εμπορουπαλλήλου καταστήματος στην Δάφνη.

            Με απόφαση της Ι Κοινότητος απελάθησαν αμέσως οι παραβάτες.  

            Τα ο καλοκαίρι του 1944 η Ι Κοινότητα ασχολήθηκε με την ΜΖ έκτακτη συνεδρίαση με το θέμα της παραβιάσεως του άβατου που έγινε τον Αύγουστο του 1944.

 

            Οικογένειες από την Ιερισσό μπήκαν στο Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ι Μ Εσφιγμένου, η Ι Κοινότητα έστειλε αντιπρόσωπο ένα εκπρόσωπο της Ι Μ Κωνσταμονίτου με ένα αξιωματικό της χωροφυλακής για να εξετάσουν το πρόβλημα.

            Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση αυτή ο εκπρόσωπος της Ι Μ Παντελεήμονος Βασίλειος Κριβοσέιν ζήτησε με δική του πρωτοβουλία από τον πλοίαρχο ενός καταδιωκτικού γερμανικού πλοίου που αγκυροβολούσε στο λιμάνι της Μονής , να απομακρύνει τις οικογένειες.

            Η Ι Κοινότητα μόλις έμαθε αυτή την ενέργεια την κατέκρινε και την χαρακτήρισε «βεβιασμένη».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Απ ότι φαίνεται κάποιες γυναίκες κατάφεραν, με δόλιο τρόπο σε όλες τις εποχές να "σπάσουν" την ιερότητα της Αθωνικής πολιτείας, πόσο καλό έκαναν τώρα στην ψυχή τους...

            Από τον έλεγχο που έκανε η χωροφυλακή διαπίστωσε ότι οι οικογένειες κατάφυγαν στο ΑΟ διότι κινδύνευε η ζωή τους, και ότι θα αποχωρήσουν σε πρώτη ευκαιρία. Η Ι Μ Εσφιγμένου μάλιστα προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει με βενζινόπλοιο στην Ιερισσό.

            Για την περίπτωση παραβίασης του άβατου κατά τον εμφύλιο θα ασχοληθώ σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.

            Στις 9 με 10 Αυγούστου 1950 αποβιβάστηκαν γυναίκες στην Ι Μ Παντελεήμονος.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...