Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ο ΕΛΓΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ


 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Μόμμιος  που βάδισε προς την Πελοπόννησο. Οι Ρωμαίοι κυρίευσαν την πόλη κι επιδόθηκαν στην υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου, με υπερβολικό ζήλο. Έτσι, έσφαξαν όλους τους άνδρες, πούλησαν ως δούλους τις γυναίκες, τα παιδιά και τους απελεύθερους δούλους, κατέστρεψαν εκ βάθρων την πόλη, λεηλάτησαν τους θησαυρούς της και τέλος την πυρπόλησαν. Η Κόρινθος ερημώθηκε κυριολεκτικά. Ένα τμήμα της χώρας δημεύτηκε από τη Ρώμη ως δημόσια γη, ενώ το υπόλοιπο υπήχθη στη Σικυώνα, η οποία ανέλαβε και την οργάνωση των Ισθμίων. Για τα επόμενα 100 χρόνια η Κόρινθος έχει σβήσει από το χάρτη.

Η ιστορία του Βρετανού Ελγίν που έγδυσε την Ακρόπολη είναι κάτι που ακόμα συζητείται, ο Λόρδος Ελγίν δεν ήταν ο μοναδικός που πήρε πολιτισμικά μνημεία από την Ελλάδα, μέγα πλήθος τέτοιων «συλλεκτών» από όλα τα μέρη της γης έχουν γυμνώσει την Ελλάδα για να επανδρωθούν τα μουσεία της πατρίδας τους.

Κατά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, οι τιτλούχοι που ακολουθούσαν τις Ρωμαϊκές λεγεώνες, ερχόντουσαν όχι σαν λάτρες της Ελληνικής τέχνης αλλά σαν κοινοί εντολοδόχοι συγκεκριμένων παραγγελιών από πλούσιους Ρωμαίους.

 

 

Ο μεγαλύτερος Ελγίνος των Ρωμαίων ήταν ο ύπατος Μόμμιος που το 146πχ αφάνισε την πλούσια Κόρινθο και μετακόμισε κάθε τι που μπορούσαν να μεταφέρουν στην Ιταλία, τα λάφυρα μεταφέρθηκαν με πλοία όπως ακριβώς τα γλυπτά της Ακρόπολης από τον Βρετανό λόρδο, φυσικά και ο Ελγίν και ο Μόμμιος δεν χρησιμοποίησαν ειδικευμένους συντηρητές αρχαιοτήτων, έτσι κατάστρεφαν δύο μάρμαρα για κάθε ένα που έπαιρναν, ο Μόμμιος υπερτέρησε ως προς τον Ελγίν διότι εξέδωσε αυστηρή διαταγή σύμφωνα με την οποία όποιος έκανε ζημιά σε έργο τέχνης κατά την μεταφορά ήταν υποχρεωμένος να το αντικαταστήσει.

 
 
  
Τα έργα τέχνης αλλά και ολόκληρες βιβλιοθήκες που πήραν οι Ρωμαίοι πήγαν σε ιδιωτικές συλλογές και πολλά από τα έργα τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους.

Ο ιστορικός Σαλλούστιος για να δικαιολογήσει το πλιάτσικο αναφέρει:

«Οτιδήποτε καλό έβλεπαν  οι πρόγονοί μας σε  ξένους, εχθρούς ή συμμάχους, το υιοθετούσαν αμέσως με μεγάλη προθυμία, προτιμούσαν να μιμούνται παρά να φθονούν τα καλά πράγματα».

Όμορφες λέξεις για να καταδείξουν με εύσχημο τρόπο την κλοπή της περιουσίας των μη Ρωμαϊκών πόλεων (κυρίως των Ελληνικών διότι τι να πάρουν από τους Γαλάτες και τους Βρετανούς βαρβάρους).

 
 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κλοπή των αρχαιοτήτων δεν είναι κάτι που το έκανε ο Λόρδος Ελγίν ... Ελγίν είχαμε από την αρχαιότητα και ο λόγος είναι ότι είχαμε πολιτισμό ζηλευτό που οι βάρβαροι δεν είχαν και ίσως ακόμα να μη μπορούν να τον πλησιάσουν.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΡΩΜΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ του Θ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ εκδόσεις το ΒΗΜΑ

http://pluton22.blogspot.gr/2013/05/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...