Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Ο Γιόζεφ Ζάλμινγκερ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Ο Γιόζεφ Ζάλμινγκερ (πολλές φορές παρασημοφορημένος αξιωματικός του Ανατολικού μετώπου, φανατικό μέλος των ΝΑΖΙ, συνοδοιπόρος του Χίτλερ από την εποχή του πραξικοπήματος της Μπυραρίας του μονάχου)  τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου 1943 ένα αντάρτικο σώμα του ΕΔΕΣ με διοικητή τον Κώτσο Τόλη, έστησε οδοφράγματα στην Κλεισούρα, στον δρόμο Ιωαννίνων – Πρέβεζας. Το στρατιωτικό όχημα που επέβαινε ο αντισυνταγματάρχης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας, Γιόζεφ Ζάλμινγκερ και επέστρεφε από ένα γλέντι από την Πρέβεζα, έπεσε πάνω στα οδοφράγματα και ανατράπηκε. Οι αντάρτες εκτέλεσαν τον Ζάλμινγκερ και τον υπασπιστή του. 


Είναι απίστευτα δύσκολα να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των γερμανικών απωλειών στην Ελλάδα, ο κύριος λόγος αυτής της αδυναμίας είναι οι υπερβολικοί αριθμοί που δίνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, έτσι πρέπει να ψάξουμε μέσα από στοιχεία άλλων πηγών που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν κατ αρχάς δύο μεγάλα γερμανικά στρατιωτικά νεκροταφεία:

Α. Το κοιμητήριο στην Ραπεντώσα Αττικής όπου υπάρχουν 9.973 ταφές εκ των οποίων οι 9.905 κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Β. Το κοιμητήριο στο Μάλεμε Κρήτης με 4.465 ταφές όλες κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μετά την επίθεση των ανταρτών κατά του στρατηγού Κρεντς στους Μολάους, η εφημερίδα Καθημερινή στις 30 Απριλίου 1944, δημοσίευσε την παραπάνω ανακοίνωση.Ωστόσο υπάρχουν 437 σημεία που έχουν ταφεί Γερμανοί, πιο πιθανός αριθμός των γερμανικών απωλειών κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να θεωρηθεί ο αριθμός των 15.000 νεκρών.

Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών που σκοτώθηκαν  στην μάχη των οχηρών, τάφηκαν στην Βουλγαρία. Όσοι σκοτώθηκαν στην μάχη της Καστοριάς, οι Γερμανοί τους πήραν μαζί τους.

Οι Γερμανοί την δεκαετία του 1980 έδωσαν αρκετά σαφή στοιχεία που προσεγκίζουν τον αριθμό των 15.000 νεκρών.

Στις 26-2-1985 γερμανικός φορέας για την ενημέρωση των συγγενών των Γερμανών πεσόντων της Βέρμαχτ σημειώνει ότι οι αριθμοί που κατέχουν είναι οι εξακριβωμένοι θάνατοι και ότι ξεφεύγουν περιπτώσεις που οφείλονται σε τέσσερεις λόγους, ο σπουδαιότερος λόγος είναι: «Οι δηλώσεις των ταφέντων δεν είναι πιθανότατα πλήρεις».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σήμερα, στην έξοχη τοποθεσία ανάμεσα στα ελαιόδεντρα της πλαγιάς του λόφου 107 στο Μάλεμε και με θέα στον κόλπο των Χανίων και την χερσόνησο Ροδωπού...Βρίσκεται το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε όπου αναπαύονται οι 4.465 γερμανοί στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους είκοσι χρονών, που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.Η Γερμανική αυτή υπηρεσία έχει στα χέρια της τα πιο κάτω στοιχεία:

1.      Στρατιώτες που έπεσαν στην μάχη (συμπεριλαμβάνονται νεκροί σε ναυμαχίες και αεροπορικές επιχειρήσεις) και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες που υπέκυψαν στα τραύματά τους. 13.337 άνδρες.


 2.      Στρατιώτες που τραυματίστηκαν θανάσιμα 1.094 άνδρες.
.

3.      Στρατιώτες που πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία από ασθένειες και μαλάρια 721 άνδρες.


 

4.      Στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αντάρτες 376 άνδρες (δεν  μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό των Γερμανών που σκοτόθηκαν από τον ΕΔΕΣ και τον ΕΛΑΣ).

 

Δηλαδή σύνολο από επιχειρήσεις 13.337+1.094+376= 14.807 άνδρες (κατά τους Γερμανούς).

Τώρα έχουμε και τρεις ακόμα κατηγορίες ;

Α. Τους στρατιώτες που αυτοκτόνησαν 237 άνδρες.

Β. Τους στρατιώτες που καταδικάστηκαν από Γερμανικά στρατοδικεία και εκτελέστηκαν 139  άνδρες.

Γ. Τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν και πέθαναν στην αιχμαλωσία 121 άνδρες.

 Δηλαδή (πάλι κατά τους Γερμανούς) οι απώλειες νεκρών εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων 721+237+139+121=1.218 άνδρες.

 

Ο γενικός αριθμός λοιπών των Γερμανικών απωλειών είναι 1.218+14.807=16.025 άνδρες.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στο Deutscher Soldatenfriedhof Dionyssos υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών. Ο δε χώρος είναι μικρός παρά το πλήθος που είναι θαμμένοι εδώ.


Η γερμανική έκδοση του Β Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάζει τους πιο κάτω αριθμούς;

Το 1941 οι απώλειες στην Ελλάδα ήταν 2.559 νεκροί 5.820 τραυματίες και 3.169 αγνοούμενοι (χωρίς να συμπεριλαμβάνουν 4.000 περίπου νεκροί της μάχης της Κρήτης). Δηλαδή οι απώλειες της εισβολής των Γερμανών ήταν 5.911 άνδρες.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΣΤΕΜΜΑ ΚΑΙ ΣΒΑΣΤΙΧΑ του Χ Φλάισερ

ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ εκδόσεις ΠΟΝΤΙΚΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ τεύχος 80

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου