Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΟΙ «ΠΤΗΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ»


 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Την άνοιξη του 327 π.Χ. ο Αλέξανδρος είχε υποτάξει σχεδόν όλη τη Σογδιανή (σημερινό Ουζμπεκιστάν) και προέλασε προς το τελευταίο ανθιστάμενο οχυρό. Η Σογδιανή Πέτρα, μια πολύ καλά οχυρωμένη φυσική τοποθεσία, ήταν ένας απότομος βράχος, απροσπέλαστος από παντού, όπου είχαν οχυρωθεί πολλοί επαναστάτες.


Στην ορεινή περιοχή της Παραιτακηνής (Ανατολική Μπουχάρα) είχαν αποσυρθεί οι Σογδιανοί ηγέτες που δεν θέλανε να υποταχθούν στον Αλέξανδρο.

Στην Σογδιανή Πέτρα είχε καταφύγει ο Βάκτριος Οξυάρτης με τρεις κόρες του, την οποία θεωρούσε άπαρτη περιοχή «ανάλωτον το χωρίον». Ο βράχος είχε οχυρωθεί και είχαν μεταφερθεί εφόδια για να αντέξουν σε μακροχρόνια πολιορκία. Επιπλέον είχε πέσει πολύ χιόνι και έκανε δύσκολη την διάβαση «χιών πολλή επιπεσούσα την τε πρόσβασιν απορωτέραν εποίει».

Οι υπερασπιστές στην έκκληση για παράδοση του Αλεξάνδρου ήταν «συν γέλωτι βαρβαρίζοντες» να αναζητήσει «πτηνούς στρατιώτες» για να καταλάβουν το όρος (δηλαδή πτερωτούς στρατιώτες).

 

Ο Αλέξανδρος δημιούργησε μια μονάδα 300 ανδρών  και υποσχέθηκε 12 τάλαντα στον στρατιώτη που θα σκαρφάλωνε πρώτος στην κορυφή.

Οι άνδρες αυτοί χρησιμοποίησαν μεθόδους ορειβατών, τόσο σε μέσα όσο και σε ενδύματα. Οι άνθρωποι αυτοί με απώλειες 30 άνδρες οι οποίοι έπεσαν κατά την ανάβαση κατάφεραν σε ένα βράδυ να ανέβουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στον βράχο, το πρωί λοιπόν με λευκές σημαίες έκαναν σήματα στον Αλέξανδρο από την κορυφή.



Τότε ο Αλέξανδρος έστειλε νέο πρέσβη και τους ζήτησε παράδοση, οι βάρβαροι πια δεν διάθεση για εξυπνάδες και παραδόθηκαν, σε αυτούς που παραδόθηκαν ήταν και η κόρη του Οξυάρτη η Ρωξάνη (Rauxnaka δηλαδή στα περσικά «μικρό αστέρι» η «καλλίστη».
 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο γάμος του Μ Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, Sala di Alessandro, villa Farnesina Ρώμη. 
 
Η μονάδα αυτή των "πτηνών στρατιωτών" είναι η πρώτη συντεταγμένη μονάδα Ορεινών καταδρομών, τα σημερινά ΛΟΚ.
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Σ Ι ΚΑΡΓΑΚΟΥ

 

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Ν Καζατζάκη εκδόσεις Ε Ν Καζαντζάκη Αθήνα 1986

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τόμος 4  εκδόσεις ΔΟΜΗ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοχάρη Μιχ Προβατάκη εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΕ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...