Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΡΙΤΖΕΣ








ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ (1914 - 7/8/1995)

 
 

Ο Αντώνης Αμπατιέλος γεννήθηκε το 1914 στο Σουλινά Ρουμανίας και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισαν οι κομμουνιστικές ιδέες. Το 1932 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ , εργάζεται  στα καράβια. Όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση από το 1933.

Στη Ναυτεργατική Ένωση Ελλάδας (ΝΕΕ) γίνεται δραστήριο μέλος  και το 1940 γίνεται μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΝΕΕ στη Νέα Υόρκη, όπου και αναπτύσσει εξαιρετική αντιφασιστική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Στα χρόνια αυτά αναδείχνεται σε έναν από τους δύο γραμματείς της ΟΕΝΟ.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μπέτυ και Ασημίνα Αμπατιέλου το 1961


Στη διάρκει του Β ΠΠ  η θάλασσα βρισκόταν, κυριολεκτικά στα χέρια της ΟΕΝΟ και του Διεθνούς Ναυτεργατικού Κινήματος, ψυχή και εγκέφαλος του οποίου ήταν ο Αντ. Αμπατιέλος.

Ο Χ. Θεοχαράτος γράφει για την δράση του Αμπατιέλου στο Ριζοσπάστη "Ετσι, από το 1943 ουσιαστικά, οι δυνάμεις του Άξονα βρέθηκαν χωρίς πλοία - παρά το γεγονός ότι πλήρωναν στους εφοπλιστές αστρονομικά ναύλα - γιατί κουμάντο, πια, στα εμπορικά (ελληνικά και ξένα) πλοία δεν έκαναν οι εφοπλιστές, αλλά η ΟΕΝΟ και το Διεθνές Ναυτεργατικό Κίνημα".

Η  ηγεσία της ΟΕΝΟ σε αυτή τη δύσκολη καμπή του πολέμου, έριξε το ιστορικό σύνθημα προς τους Έλληνες ναυτεργάτες: "Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει".

 

Από την δράση του Α Αμπατιέλου αναφέρεται και ο δημοσιογράφος  Ν. Πηγαδάς και σημειώνει :

"Στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου ο Αντ. Αμπατιέλος πήρε μέρος σε νηοπομπές του θανάτου, όταν οι αγέλες των γερμανικών υποβρυχίων έστελναν στο βυθό εκατοντάδες πλοία, τις περισσότερες φορές μαζί με τα πληρώματά τους. Σε 2.500 υπολογίζει ο ίδιος ο Αντ. Αμπατιέλος τους ναυτεργάτες που χάθηκαν στο Έπος του Ατλαντικού. Ένας απ' αυτούς ήταν και ο πατέρας του... Αυτοί οι αντιφασιστικοί - πατριωτικοί αγώνες και η τεράστια προσφορά αναγνωρίστηκαν τότε από τους συμμάχους και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση".

Έδρα του Αντώνης Αμπατιέλος ( ο «Τόνυ» για τους Άγγλους) έχει το Κάρντιφ, το μεγάλο λιμάνι της Ουαλίας, και εκεί γνωρίζεται με την Ουαλή δασκάλα Μπέτυ Μπάρτλετ, στέλεχος του Κ.Κ. Μεγάλης Βρετανίας.

Στις 24 Δεκέμβρίου του 1947 ο Αντώνης Αμπατιέλος συλλαμβάνεται. Στη δίκη της ΟΕΝΟ κράτησε 20 ημέρες καταδικάζεται σε θάνατο κάτω από την διεθνή κατακραυγή η ποινή ματαιώθηκε και για  16,5 χρόνια μένει φυλακισμένος . Το 1958, από τη Μπέτυ Αμπατιέλου αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια που είχε πάρει με τον γάμο της από τον άντρα της και το διαβατήριο της έτσι της στερείται η δυνατότητα να επισκέπτεται το σύζυγό της στην φυλακή.

 

Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής στην Α Πειραιά.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μπέτυ και Αντώνης Αμπατιέλος



ΜΠΕΤΥ

 

Στην Αγγλία, η Μπέτυ Αμπατιέλου ξεκινά   αγώνα για την απελευθέρωση του άντρα της και  των υπολοίπων πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα.

Γράφει φυλλάδια, κινητοποιεί βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος και παράλληλα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο για να θέτει το θέμα των πολιτικών κρατουμένων.

Τον Φεβρουάριο του 1961 όταν ο πρωθυπουργός Καραμανλής και ο Υπουργός Εξωτερικών Αβέρωφ επισκέπτονται επίσημα το Λονδίνο, τούς υποδέχεται στο σταθμό της Βικτώριας διαδήλωση ελλήνων και ελληνοκυπρίων της παροικίας του Λονδίνου. Ανάμεσά τους η Μπέτυ Αμπατιέλου, που φωνάζει στον Καραμανλή να αποφυλακίσει τον σύζυγό της και τελικά συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Με το γεγονός  οι Αγγλικές εφημερίδες ασχολούνται επί μακρόν, το ζήτημα αυτό εξαναγκάζει την κυβέρνηση Καραμανλή τέλη Φεβρουαρίου, να δώσει άδεια  στη Μπέτυ Αμπατιέλου να επισκεφτεί στις φυλακές Αίγινας τον  άντρας της. Προσδοκά η Μπέτυ χάρη για τον άνδρα της λόγω  ανήκεστου  βλάβης, αλλά τον Μάρτιο το Συμβούλιο Χαρίτων απορρίπτει κατά πλειοψηφία την αίτηση του Αμπατιέλου.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γελοιογραφία του Μποστ από την «Ελευθερία» της 14ης Ιουλίου 1963. Αξίζει να προσέξει κανείς τον έξοχο τρόπο με τον οποίο αποδίδει ο Μποστ τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών αλλά και τα κατά συρροή λογοπαίγνια, όπως το Pipinelson (Nelson, στην πλατεία Τραφάλγκαρ γίνονταν οι διαδηλώσεις) και το «τοποτηρητής που πίνει το πικρόν τοποτήριον του ίνου», καθώς παίζει με τον Ίνο και τον Οίνο. Ο «πρίνκιψ Κάρολος» είναι ο σημερινός ακόμα διάδοχος. Τότε ήταν 14χρονος και είχε δημιουργήσει σκάνδαλο επειδή μπήκε σε ένα μπαρ και παράγγειλε και ήπιε κονιάκ.
 

ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

 

            Τον 20 Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται το Λονδίνο, χωρίς τον βασιλιά Παύλο αλλά με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και διάφορες πριγκίπισσες, για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας και του κ Άγκους Ότζιλβυ, στο παρεκκλήσιο του Γουεστμίνστερ στις 24/04/1963.

            Η επίσκεψη της βασίλισσας έγινε παρά την άρνηση του πρωθυπουργού Καραμανλή να ταξιδέψει η Φρειδερίκη στο Λονδίνο.

            Η Βασίλισσα και η συνοδεία της κατέλυσε στο ξενοδοχείο  Κλάριτζες……





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο βουλευτής Πειραιώς της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης φτάνει στον Τύμβο του Μαραθώνα με το αυτοκίνητό του, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τον κύπριο ποιητή Τεύκρο Ανθία. Επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα διαπερνά τον αστυνομικό κλοιό, ξεδιπλώνει πανό με το σήμα της ειρήνης και την επιγραφή ΕΛΛΑΣ, και οδοιπορεί μόνος του

 

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1963 (ΣΑΒΒΑΤΟ)

 

            Η Μπέτυ Αμπατιέλου ζήτησε να γίνει δεκτή από την βασίλισσα Φρειδερίκη για να της επιδώσει υπόμνημα υπέρ των πολιτικών κρατουμένων, η βασίλισσα με την υπηρεσία της παρήγγειλε ιταμά ότι αρνείται να δεχτεί το υπόμνημα , στην συνέχεια η  Αμπατιέλου ζήτησε να γίνει δεκτή από τον αυλάρχη Δημήτριο Λεβίδη , από τον οποίο πήρε την ίδια αρνητική απάντηση.

Με το που έφτασε στο Λονδίνο η   Φρειδερίκη βγαίνει μαζί με την Ειρήνη από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, ίσως για κάποιο περίπατο στο Λονδίνο, μόλις βγαίνει από την ΚΕΝΤΡΙΚΗ πόρτα του ξενοδοχείου, την πόρτα καθορίζω ότι ήταν η κεντρική διότι στην συνέχεια αλλά καλύτερα ας δούμε την συνέχεια και θα επιστρέψουμε να δούμε ποιές πόρτες αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει η βασίλισσα Φρειδερίκη,  βρίσκεται λοιπόν  αντιμέτωπη με διαδηλωτές (κυρίως Κύπριοι) επικεφαλής τους είναι η Μπέτυ Αμπατιέλου η οποία κρατά μια πινακίδα με την φράση «Βασίλισσα Φρειδερίκη , απελευθέρωσε τον σύζυγό μου»,  η γυναίκα αυτή  θέλει να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της.

Η  Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, και λέγεται πως η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, ( αυτό το αρνήθηκε μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση). Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «περίπτυξη». (Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος,  ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιω. Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την Μπέτυ Αμπατιέλου αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χαστούκησες» ).

Η Φρειδερίκη μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη έντρομη να οπισθοχωρήσει , αλλά οι διαδηλωτές την περικυκλώνουν και με έντονες φωνές ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Ο Βρετανός σωματοφύλακάς της Φρειδερίκης απομακρύνθηκε με την βία και η Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς την να φύγει, η αλήθεια  είναι ότι μέσα σε εκείνο το πανδαιμόνιο σίγουρα έπεσαν κάποιες κλωτσιές στον βασιλικό ποπό της Φρειδερίκης, οι διαδηλωτές  την έφτυσαν και την έβρισαν με φράσεις (στα Ελληνικά )  που σίγουρα δεν είχε ξανακούσει., τέλος πάντων με τα πολλά η «Γερμανίδα μαντάμ Νου» (αγγλικό παρατσούκλι της Βασίλισσας Φρειδερίκης) κατόρθωσε να ξεφύγει από τον κλοιό ακολουθούμενη από διαδηλωτές που την χλεύαζαν και την έβριζαν, η αμηχανία της Βασίλισσας ήταν τεράστια, τρέχοντας να σωθεί μπήκε σε μια πάροδο που όμως για κακή της τύχη ήταν αδιέξοδη…….. έντρομη, η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη ένοικο  που έμενε στο σπίτι αυτό, μια αμερικανίδα ηθοποιό, να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν, η γυναίκα αυτή άκουσε έκπληκτη ότι η άγνωστη που της ζητούσε άσυλο ήταν η Βασίλισσα της Ελλάδος. Η παραμονή της Φρειδερίκης στο σπίτι αυτό παρατάθηκε μέχρι την εμφάνιση του άγγλου αστυνομικού που την πληροφόρησε ότι είχαν αποκατασταθεί συνθήκες ασφαλείας.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η βασίλισσα Φρειδερίκη , κατά το προτεσταντικό δόγμα ονομαζόταν Φρειδερίκη, Λουίζα, Θηρεσία, Βικτωρία, Μαργαρίτα, Σοφία, Όλγα, Καικιλία, Ελισάβετ και Χριστίνα.
 




ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΥΛΗ

 

            Η Βασίλισσα της Μ Βρετανίας Ελισάβετ , γνώριζε λεπτομερώς τα επεισόδια του «Κλάριτζες», είχε μάλιστα πληροφορηθεί την άρνηση της Φρειδερίκης να δεχτεί το υπόμνημα των διαδηλωτών , ωστόσο δέχτηκε η ίδια το υπόμνημα της Αμπατιέλου που έγραφε «Σας ικετεύω εν ονόματι της ανθρωπότητας όπως επέμβετε στην βασίλισσα της Ελλάδος , ο λόγος της οποίας θα ήτο αμέσως επαρκής δια την άμεσον απόλυσιν του συζύγου μου , ο οποίος είχεν αφιερώσει εαυτόν κατά   τον πόλεμον εις την συμμαχικήν υπόθεσιν».

            Η Φρειδερίκη είχε πάρει από την βασίλισσα της Αγγλίας ένα μάθημα και ταυτόχρονα είχε δεχτεί ένα ράπισμα δημοκρατικής συμπεριφοράς.

 

21/4/1963 (ΚΥΡΙΑΚΗ)

 

Η εφημερίδα «Σάντεϊ Εξπρές» δημοσιεύει βιαιότατο άρθρο στο οποίο χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητη καλεσμένη τη Φρειδερίκη».

Αλλά και στην Ελλάδα περιγράφουν τα γεγονότα του Λονδίνου  χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της  «Ελευθερίας»: Πολιορκείται συνεχώς η βασίλισσα εν Λονδίνω.

 

Και η βασίλισσα πολιορκούμενη στο ξενοδοχείο  Κλάριτζες μπαινοβγαίνει από την ΜΙΚΡΗ πόρτα υπηρεσίας.

Η δε Μπέτυ Απατιέλου μέρα νύχτα πραγματοποιεί «αγρυπνίες διαμαρτυρίας» έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, από το  παράθυρο της η Φρειδερίκη την βλέπει σιωπηλή  να βηματίζει μαζί με άλλους διαδηλωτές.

           


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Μπέτυ Αμπατιέλου μιλάει στους δημοσιογράφους τον Ιούλη του 1963





ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

 

            Στην Αθήνα η  κυβέρνηση Κ Καραμανλή έχει απαγορέψει τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης και η Αττική αστυνομοκρατείται και γίνονται επεισόδια και πολλές συλλήψεις.

Τη σύλληψη δεν τη γλιτώνουν ούτε οι διάσημοι, δες τι γράφει ο Ελληνικός τύπος:  «Περί την 8ην π.μ. συνελήφθησαν οδηγηθέντες εις την σχολήν Αστυνόμων, όπου και παρέμειναν μέχρι της 8ης μ.μ.ο μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης, ο ζωγράφος κ. Μίνως Αργυράκης και η σύζυγός του. Ούτοι συνελήφθησαν ενώ εβάδιζον επί του δεξιού πεζοδρομίου της Λεωφόρου Κηφισίας, έξωθι του κινηματογράφου «Άνεσις». Ολίγον αργότερον συνελήφθησαν εντός ταξί επί της λεωφόρου Κηφισίας ο ηθοποιός κ. Α. Αλεξανδράκης και η σύζυγός του κ. Αλίκη Γεωργούλη».

 

Και Άγγλοι ειρηνιστές που έχουν έρθει για την πορεία, με επικεφαλής τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, συλλαμβάνονται και απελαύνονται.

Μόνο ο βουλευτής Πειραιώς της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης φτάνει στον Τύμβο του Μαραθώνα με το αυτοκίνητό του, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τον κύπριο ποιητή Τεύκρο Ανθία. Επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα διαπερνά τον αστυνομικό κλοιό, ξεδιπλώνει πανώ με το σήμα της ειρήνης και την επιγραφή ΕΛΛΑΣ, και οδοιπορεί μόνος του! Αιφνιδιασμένοι οι αστυνομικοί δεν αντιδρούν, μερικά όμως χιλιόμετρα αργότερα, όταν ο Λαμπράκης θέλησε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στο Χαρβάτι, η αστυνομική δύναμη που έχει εν τω μεταξύ πάρει εντολές, τον συλλαμβάνει.

 

 

22/4/1963 (ΔΕΥΤΕΡΑ)

 

 

Η  Φρειδερίκη βγαίνει από την πόρτα υπηρεσίας του ξενοδοχείου Κλάριτζες . Πάει  για τριήμερο στον πύργο του Ουίνδσορ.

Η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι χλιαρή για  τα επεισόδια του Λονδίνου, κάνει  απλά μια  φιλική διαμαρτυρία προς την αγγλική κυβέρνηση.

 
Ενα χαστούκι για τη βασίλισσα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η Μπέτι Αμπατιέλου Μπάρλετ διαμαρτύρεται εξω από λονδρέζικο ξενοδοχείο όπου διέμενε το 1963 η βασίλισα Φρειδερίκη. Το πλακάτ γράφει " Βασίλισσα Φρειδερίκη, ελευθέρωσε τον σύζυγό μου, Τόνι Αμπατιέλο".



24/4/1963 (ΤΕΤΑΡΤΗ)

 

Εν τω μεταξύ αθωώνεται από βρετανικό δικαστήριο ένας 16χρονος Κύπριος ο οποίος είχε συλληφθεί με κατηγορία την εξύβριση της Φρειδερίκης κατά τα επεισόδια του Σαββάτου. Ο αστυνόμος που τον συνέλαβε κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος «κρατούσε την χειρολαβή της θύρας του βασιλικού αυτοκινήτου  και εφαίνετο ως να προσεπάθει να εισέλθει εις αυτό» στην συνέχεια χτύπησε το τζάμι του αυτοκινήτου, έδειξε στην βασίλισσα την πινακίδα του και χρησιμοποίησε «υβριστικάς φράσεις».

Λέει ο δικαστής: «καταδίκη του νεαρού διαδηλωτή θα ήταν αντίθετη με την επικρατούσαν εις την χώραν ελευθερίαν του λόγου»…….. «Οιοσδήποτε πολίτης ημπορεί όχι μόνο να ομιλεί προς μίαν βασίλισσα , αλλά και να εκφράζει τας γνώμας του προς αυτήν με πινακίδας, έστω και αν αι γνώμαι είναι δυσάρεσστοι δια την βασίλισσαν. Εις μίαν χώραν εις την οποίαν υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου η πράξις του κατηγορουμένου δεν είναι αδίκημα».

           


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από αριστερά: Γιάννης Ρίτσος, Λουί Αραγκόν, Αντώνης Αμπατιέλος, Χαρίλαος Φλωράκης (1977)



ΒΟΥΛΗ

 

            Τα επεισόδια συζητούνται στη Βουλή, όπου ο Στ. Στεφανόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρου, αποδοκιμάζει τις χυδαίες και αναρχικές εκδηλώσεις του Λονδίνου και επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση, ότι δεν προστάτευσε τη βασίλισσα αν και είχε πληροφορίες ότι θα γίνονταν επεισόδια.

Το τραγικό είναι ότι η ΕΚ την εποχή αυτή έχει διεξαγάγει τον «ανένδοτο αγώνα» για τις εκλογές «Βίας και νοθείας» του 1961 εκλογές που είχε μεθοδεύσει η CIA μαζί με την Βασίλισσα Φρειδερίκη, με βάση το σχέδιο «Περικλής» και τα αισθήματα των κεντρώων βουλευτών ήταν αντιβασιλικά, χαρακτηριστικό δείγμα των σχέσεων ήταν ότι  οι βουλευτές της ΕΚ απέσχον επιδεικτικά από τα 60η επέτειο των γενεθλίων του βασιλιά Παύλου και όμως σε ένα θέμα που εξευτελίζετο η Ελλάδα στο πρόσωπο της μισητής βασίλισσας Φρειδερίκης η ΕΚ πήρε αυτή την στάση απέναντι στην βασιλική πτέρυγα της Βουλής την ΕΡΕ .

Και η Φρειδερίκη;   Αρνείται να επισπεύσει την επιστροφή της.

Και δεν φτάνει αυτό ο πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο Μιχαήλ Μελάς εξυβρίστηκε με τρόπο βίαιο από την Φρειδερίκη «για έλλειψη προβλεπτικότητας» και υπέστη καρδιακή προσβολή!

Η δε Μπέτυ Αμπατιέλου εμφανίζεται στα δελτία ειδήσεων της αγγλικής τηλεόρασης και περιγράφει τα γεγονότα της πολιορκίας του Κλάριτζες.

 




 

25/4/1963 (ΠΕΜΠΤΗ)

 

 

Η Φρειδερίκη επιστρέφει στο ξενοδοχείο Κλάριτζες ,  οι εφημερίδες αναφέρουν φήμες ότι η Μπέτυ Αμπατιέλου θα διανυκτερεύσει έξω από το ξενοδοχείο θέλοντας να συναντηθεί οπωσδήποτε με τη Φρειδερίκη, από την οποία έχει ζητήσει επισήμως ακρόαση· ενώ γίνονται και σκέψεις να αναβληθεί το ήδη προγραμματισμένο για το καλοκαίρι επίσημο ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο.

 

26/4/1963 (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

 

Τη  νύχτα της Παρασκευής 26/4 προς Σάββατο, η Μπέτυ Αμπατιέλου οργανώνει «αγρύπνια διαμαρτυρίας» έξω από το ξενοδοχείο μαζί με αριστερούς ελληνοκύπριους του Λονδίνου.

Η Φρειδερίκη χρησιμοποιεί πάλι την  είσοδο υπηρεσίας για να τους αποφύγει. Λεπτομέρεια: επειδή ο νόμος απαγορεύει την καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα, όχι όμως την πορεία, οι διαδηλωτές περνούν τη νύχτα βηματίζοντας συνεχώς πάνω-κάτω σε λίγα μέτρα του δρόμου, δήθεν ότι κάνουν πορεία.

 


 

27/4/1963 (ΣΑΒΒΑΤΟ)

 

            Ο  βρετανός υπουργός εξωτερικών λόρδος Χιουμ δίνει στη δημοσιότητα επιστολή προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη στην οποία εκφράζει τη λύπη του για τα επεισόδια.

Αλλά η αγγλική κοινή γνώμη πλέον είναι εναντίον της βασιλικής παρουσίας στο Λονδίνο και η  επιστολή λόρδου Χιουμ έχει το αποτέλεσμα να εντείνει τις διαμαρτυρίες κι έτσι τη νύχτα του Σαββάτου προστίθενται στην αγρύπνια και τέσσερις βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι Αντονυ Γκρήνγουντ, Μπάρμπαρα Καστλ, Φένερ Μπρογκουέι και Τζον Τάνκιν, ενώ ο τύπος παραλληλίζει την Ελλάδα των πολιτικών κρατουμένων με την Ισπανία του Φράνκο (είναι νωπή η εκτέλεση, στις 20 Απριλίου, του κομμουνιστή Χουλιάν Γκριμάου ύστερα από δίκη παρωδία).

 

 

28/4/1963 (ΚΥΡΙΑΚΗ)

 

Φτάνει από την Αθήνα στο Λονδίνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης, επισκέπτεται μαζί με την Αμπατιέλου το ξενοδοχείο Κλάριτζες. Ο Λαμπράκης ζητάει ακρόαση από τη βασίλισσα, μετά από 20 λεπτά ο ταγματάρχης Αρναούτης επέστρεψε και λέει στον βουλευτή ότι δεν  γίνεται δεκτή η αίτηση για ακρόαση , «Είναι αγύριστο κεφάλι» είπε χαρακτηριστικά ο υπασπιστής του διαδόχου ο ταγματάρχης  Αρναούτης.

Ο Λαμπράκης δίνει συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:  «Στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα». Η Φρειδερίκη λέγεται ότι ενοχλήθηκε τρομερά από την παρέμβαση Λαμπράκη και είπε, «Δεν θα με απαλλάξει κανείς από αυτό», όπως έγραψε ο γραμματέας των ανακτόρων Γεράσιμος Τσιγάντες.

 

 image

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα γεγονότα του Λονδίνου και η δολοφονία του Λαμπράκη συγκλόνισαν την κυβέρνηση Καραμανλή και έθεσαν στις εκλογές που ακολούθησαν την ΕΡΕ εκτός κυβέρνησης.


 

30/4/1963 (ΤΡΙΤΗ)

 

Η Φρειδερίκη επιστρέφει στην Αθήνα, από το αεροπλάνο τηλεγραφούσε στην ελληνική κυβέρνηση «Δεν θέλω υποδοχές». 

Τις επόμενες μέρες το θέμα συζητιέται στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η εργατική αντιπολίτευση καυτηριάζει την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας.

Σε 23 ημέρες (22 Μαΐου 19630 δολοφονείται ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης στην Θεσσαλονίκη. ).Σε αφήγησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής Βαρδουλάκης του είχε εκμυστηρευτεί ότι «κατά λάθος σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Η βασίλισσα είχε δώσει εντολή να τον στραπατσάρουν…»!

 

27 Μαΐου 1963 ο Λαμπράκης πεθαίνει.

 

 
    
       

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μιχαήλ Αρναούτης.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        "ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ"  έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής"

-        «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» του Γιάννη Κάτρη  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...