Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑΣΑΝΩΡΑΣ Ο ΣΟΛΙΟΣ (ή ΣΟΛΕΥΣ)



(Η Κυπριακή διοικητική συμβολή στην κατάκτηση της Ασίας από τον Μ Αλέξανδρο)
 


Μάλλον εισήλθε στην υπηρεσία του Αλέξανδρου ότι μετά την απελευθέρωση της Κύπρου στο 333 π.Χ. από τους Μακεδόνες, αλλά η πρώτη φορά που αναφέρεται το όνομά του είναι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Βακτριανή, όταν και στάλθηκε από τον Αλέξανδρο με ισχυρή δύναμη για να καταστείλει την επαναστάτηση του σατράπη της Αρείας «Στασάνωρ ο Σόλιος Αρείων και Δράγγων ηγείτο» (Φώτιος βιβλι 82).


Ο Στασάνωρ καταγόταν από «εκ Σόλων» της Κύπρου. Οι Σόλοι ήταν αρχαία πόλη της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της (περιοχή Μόρφου), έδρα σημαντικού βασιλείου που άνθισε από την κλασσική μέχρι και την πρωτοχριστιανική περίοδο. Η πόλη αναφέρεται και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα. Ψηφιδωτό από τους αρχαίους Σόλους .

Οι κάτοικοί της αναφέρονταν ως "Σόλιοι", σε αντίθεση με την ονομασία "Σολείς" των κατοίκων της πόλης Σόλοι της Κιλικίας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ψηφιδωτό από τους αρχαίους Σόλους.

Ο Στασάνωρ έγινε σατράπης της Βακτριανής και Σογδιανής από το 321 π.Χ.. Διορίστηκε μετά την επιτυχία του να συλλάβει τον σατράπη της Αρείας Αρσάκη. Η Σογδιανή και η Bactria, σήμερα βρίσκονται στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και βόρειο Αφγανιστάν.

Ως ανταμοιβή έλαβε τη σατραπεία της Άρειας, ωστόσο αργότερα έγινε σατράπης της Δογνιανής  όπου παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ινδία. Με την επιστροφή του Αλέξανδρου ο Στασάνωρ τον προμήθευσε καμήλες και άλλες προμήθειες για να τη συνέχιση της εκστρατείας. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ. διατήρησε τη σατραπεία του για πολλά χρόνια παίρνοντας μέρος στον πόλεμο των διαδόχων ανάμεσα στο Ευμένη και τον Αντίγονο. Προσπάθησε να διατηρήσει την εξουσία του δείχνοντας δικαιοσύνη και μετριοπάθεια, ο Αντίγονος τον άφησε ανενόχλητο.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βακτριανή (από Βακτριανή, την εξελληνισμένη έκδοση του αρχαία περσική Bāxtriš? Βακτριανής: Baktra? Περσικά / Πάστο: باختر Bakhtar? Τατζικιστάν: Бохтар? Κινέζικα: 大 夏 Daxia? Σανσκριτικά बाह्लीक Bahilka) είναι η αρχαία ονομασία της ιστορικής περιοχή που βρίσκεται νότια του amu Darya και δυτικά της Γκαντάρα. Αρχαία Βακτριανή ήταν στο σημερινό βόρειο Αφγανιστάν, ανάμεσα στην οροσειρά Χίντου Κους και το Amu Darya

Από τότε το όνομά του δεν εμφανίζεται ξανά στην ιστορία. Ο Ιουστίνος (Justin XV.4) μας λέει ότι το 305 π.Χ. ο Σέλευκος επιτέθηκε και κατέλαβε τη Βακτρία , πιθανώς σε μια σύγκρουση με τον Στασάνωρ ή τον διάδοχο του.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ του Σαράντου Καργάκου τόμος Β εκδόσεις realnws.

Στράβων, Γεωγραφία, xiv. 6

Αρριανός, Αλεξάνδρου ανάβασις, iii. 29, iv. 7

Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη, xviii. 3, 39; Φώτιος , Βιβλιοθήκη, cod. 82,

Ibid., iv. 18, vi. 27, 29; Curtius Rufus, Historiae Alexandri Magni, viii. 3

Διόδωρος Σικελιώτης , xix. 48

Ιουστίνος XV.4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...