Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ;




            Ο Αναρχισμός πρεσβεύει ότι : Μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει κανενός είδος καταναγκασμός. Αυτό σημαίνει να ζεις την ζωή που σου ταιριάζει, και φυσικά απαιτείται η κατάργηση των δομών που σε αναγκάζουν να ζεις διαφορετικά.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα από τα βασικά συνθήματα των αναρχικών είναι ακριβώς αυτή η ρήση του Ηρόδοτου.

            Ποιες είναι αυτές οι δομές όμως που θα πρέπει να καταργηθούν;

            Πρώτα πρώτα όλα όσα παρεμβαίνουν στην ζωή σου και η κύρια δύναμη που παρεμβαίνει με νόμους και κανόνες στην ζωή του ανθρώπου είναι Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

            Η κυβέρνηση θεωρείται από τους αναρχικούς ο μεγαλύτερος καταπατητής, ο χειρότερος εγκληματίας του ανθρώπου, η κυβέρνηση γέμισε τον κόσμο βία, απάτη , δόλο, καταπίεση και δυστυχία και όπως λένε «η ανάσα της είναι δηλητήριο» καταστρέφει ότι αγγίζει.

            Ο Μπέργκμαν θέτει το ερώτημα «μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κυβέρνηση;» και απαντά ότι «δεν την χρειαζόμαστε εμείς την κυβέρνηση αλλά οι άλλοι πολίτες», διότι ο κάθε ένας πιστεύει ότι είναι τίμιος χωρίς χωροφύλακα αλλά το ρόπαλο χρειάζεται για τους «άλλους».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φυσικά η αναρχία σήμερα δεν στηρίζεται σε άτομα συνειδητοποιημένα αλλά  σε αστικοποιημένους νέους που κατά κύριο λόγο έζησαν χωρίς στερήσεις και χωρίς προβλήματα επιβίωσης.


            Τώρα για το ζήτημα της εγκληματικότητας χωρίς τα όργανα καταστολής, δηλαδή τις κλοπές, τους φόνους κλπ δίνει ένα παράδειγμα αναρχικής ζωής ΑΝ λέει: Ναυαγήσουμε καμιά εικοσαριά άνθρωποι σε ένα τροπικό νησί (πλούσιο σε τροφή) θα πρέπει βέβαια να δουλέψουμε για να μαζέψουμε την τροφή μας, αν τώρα κάποιος δήλωνε ότι όλοι αυτοί οι καρποί είναι δικά του και θα πρέπει όσοι τα χρησιμοποιούν να του πληρώνουν κάποιο πρόστιμο θα υπήρχε αγανάκτηση και αν χρησιμοποιούσε βία για να επιβάλει τους νόμους του θα τον έριχναν οι άλλοι στην θάλασσα……… προχωράει το παράδειγμα της άναρχης κοινωνίας με την υπόθεση ότι: ΕΣΤΩ ότι μετά από κάποια χρόνια οι ναυαγοί κατά οικογένειες έφτιαχναν σπίτια και χωράφια με την δουλειά τους και τότε παρουσιαζόταν κάποιος που με χαρτιά και με μια κυβέρνηση για πλάτες και  διεκδικούσε το νησί θα μπορούσε να διώξει τους ναυαγούς που εν τω μεταξύ με την δουλειά τους είχαν φτιάξει χωράφια και σπίτια και να τα πάρει όλα αυτά χωρίς μόχθο κάποιος που διαθέτει τίτλος ιδιοκτησίας ……. Και καταλήγει ότι αυτό κάνει διαρκώς η κυβέρνηση και αυτός είναι ο προορισμός της, παίρνει αυτά που δικαιούμαστε και τα δίνει σε άλλους που δεν έχουν κανένα δικαίωμα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αναρχική τέχνη του Flavio Costantini.


            Ένα άλλο ερώτημα που βάζει είναι το ακόλουθο:
«Αν ξυπνούσες το πρωί και μάθαινες ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, μήπως η πρώτη σκέψη σου θα ήταν να βγεις στον δρόμο να σκοτώσεις κάποιον;» (εδώ κάνει την διευκρίνιση ότι μιλά για υγιείς ανθρώπους οι άρρωστοι χρειάζονται απλά γιατρό). Καταλήγει ότι αν το πρωί μάθαινες ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση θα ήταν λογικό να οργανώσεις την ζωή σου με βάση τα νέα δεδομένα. Και πως θα οργάνωνες την ζωή σου; Ο εργάτης δεν θα παρέδιδε το προϊόν που παρήγαγε  στο αφεντικό, ο γεωργός δεν θα άφηνε χέρσα χιλιάδες στρέμματα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανένα να έχει το μονοπώλιο στα μέσα παραγωγής και οι άνθρωποι δεν θα ανεχόντουσαν κάποιοι να κατέχουν ιδιοκτησία στις πηγές της ζωής.

            Το δε μεγαλύτερο έγκλημα θα ήταν ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΨΩΜΙ. Δηλαδή μιλά για δίκαιο καταμερισμό του πλούτου, χωρίς νόμο με ισότητα και δικαιοσύνη.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα αντιπροσωπευτικό σύνθημα της σύγχρονης αναρχικής σκέψης.



            Η κατάργηση της κυβερνήσεως σημαίνει κατάργηση της μισθωτής δουλειάς και του καπιταλισμού. Μια τέτοια κατάσταση χωρίς κυβέρνηση λέγεται ΑΝΑΡΧΙΑ, ενώ η ισότητα στο μοίρασμα των αγαθών ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

            Τώρα η διαφορά μεταξύ Κομμουνισμού (μπολσεβίκοι) και Αναρχικού κομμουνισμού είναι ότι οι πρώτοι θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό κράτος και δικτατορία του προλεταριάτου, ενώ οι δεύτεροι δεν θέλουν ούτε κυβέρνηση ούτε κράτος, δηλαδή θέλουν εθελοντικό κομμουνισμό.
           



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ριζοσπαστική απεικόνιση του αναρχισμού στην τέχνη, ο ιστορικός τέχνης δρ Michael Paraskos είπε «Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική». 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ του Αλεξάντερ Μπέρκμαν εκδόσεις Κατσάνος Θεσσαλονίκη



1 σχόλιο:

  1. "Τώρα η διαφορά μεταξύ Κομμουνισμού (μπολσεβίκοι) και Αναρχικού κομμουνισμού είναι ότι οι πρώτοι θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό κράτος και δικτατορία του προλεταριάτου, ενώ οι δεύτεροι δεν θέλουν ούτε κυβέρνηση ούτε κράτος, δηλαδή θέλουν εθελοντικό κομμουνισμό."
    Γιά τούς Μπολσεβίκους. τό Κράτος (ἡ Δικτατορία τοῦ Προλεταριάτου δηλαδή) εἶναι ἕνα μεταβατικό στάδιο γιά τόν κομμουνισμό, καί ὄχι αὐτοσκοπός. Ο τελικός σκοπός τόσο γιά τούς Μπολσεβίκους, ὅσο καί γιά τούς Ἀναρχικούς, εἶναι ταυτόσημος, καί εἶναι ἡ ἀ-κρατική, ἀπεθνικοποιημένη κοινωνία.
    Ἡ διαφορά λοιπόν εἶναι καθαρά διαδικαστικοῦ χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...