Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

(ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ)






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένας ακμαίος Ελληνισμός υποδέχτηκε τον Ελληνικό στρατό το 1919. 


''Στους Έλληνες κατοίκους και στη δραστηριότητα τους χρωστάει η Σμύρνη το ότι είναι η πιο σπουδαία βιομηχανική και εμπορική πόλη της Τουρκίας''.








Οι Ελληνίδες της Σμύρνης.

 Δυο Ελληνίδες της παλιάς Σμύρνης (1800), από αυτές , που τη γοητεία τους , τη χάρη τους
και την πνευματική τους καλλιέργεια ύμνησαν όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες .

 Εξελιγμένες και πολύγλωσσες ξάφνιαζαν τους Ευρωπαίους επισκέπτες με τα απροσδόκητα για ''Ανατολίτισσες προσόντα τους.

 ''Είναι κάπως νωθρές αλλά όταν έρθει η ώρα
για γλέντι λες και τις πιάνει μανία'', έγραφε
ένας γοητευμένος περιηγητής. 

Η ενδυματολογική χλιδή που αποπνέει η όλη παράσταση καταδεικνύει ,φυσικά, και την κοινωνική τάξη των μοντέλων που διάλεξε ο Ευρωπαίος καλλιτέχνης (ανώνυμος) για την ωραία εικόνα του. 

Στην τάξη αυτή την εύπορη ανήκαν οι Σμυρνιές που δημιουργούσαν, με τη θέα τους και μόνο, μια εντύπωση μικρού Παρισιού στην καρδία της Ανατολής. Όταν όμως ερχόταν η ώρα της διασκέδασης, η νωθρότητα πήγαινε περίπατο και οι ''αργοκίνητες'' χόρευαν νύχτες ολόκληρες...


 


Ο πληθυσμός

    Τη γνώμη του Γερμανού περιηγητή συμμερίζονται δεκάδες ξένοι περιηγητές - μελετητές της Μικράς Ασίας. Τους ακούμε να τονίζουν, με διαφορές παραλλαγές ίδιο μοτίβο, ότι : ''γενικά στην Ανατολία ,η άνθιση μιας πόλης εξαρτάται από το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που την κατοικεί".

   Ειδικά για το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού της Σμύρνης , από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ού , μια γαλλική στατιστική δίνει τους ακόλουθους αριθμούς:
          

1803 κάτοικοι 100.000 Έλληνες 30.000
 1850 κάτοικοι 125.000 Έλληνες 60.000
 1880 κάτοικοι 160.000 Έλληνες 80.000
 1910 κάτοικοι 225.000 Έλληνες 100.000



 




Ελληνική συνείδηση

Αλλά εκτός από τη γλώσσα των αριθμών υπάρχει η γλώσσα της ψυχής. Περισσότερη σημασία από το ποσοστό μιας φυλής σε έναν πολυεθνικό τόπο έχει ο δυναμισμός της και της συνεισφοράς της στη γενική πρόοδο της κοινής πατρίδας. Και για το δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου της Σμύρνης οι ξένοι περιηγητές έχουν πολλά να πουν:

''Στη Σμύρνη οι Έλληνες είναι τόσοι, ώστε θεωρούν την πόλη δικό τους έδαφος. Οι 80.000 Έλληνες ραγιάδες που συνωστίζονται στους δρόμους της ελληνικής συνοικίας και της Πούντας κινούνται, γενικά, σα στο σπίτι τους, φαίνονται να θεωρούν τον πρόξενο του Βασιλιά Γεωργίου φυσικό τους προϊστάμενο, υψώνουν χωρίς άδεια την γαλανόλευκη σημαία τους, επικαλούνται κάθε τόσο κραυγαλέα την εξουσία του οικουμενικού πατριάρχη και πιστεύουν περίπου πως έχουν ξοφλήσει κάθε υποχρέωση απέναντι στον Τούρκο που πλήρωσαν την εφορία....".

GASTON DESCHAMPS





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δρόμος της Σμύρνης, είναι  χαρακτική σε χάλυβα, χαραγμένο από τον Τ. Higham και μετά από τον  Τ. Allom. το  1838. Οι ελληνικές ενδυμασίες φανερώνουν την πληθυσμιακή σύσταση της πόλης.


Οικονομική πρόοδος


  Ένας άλλος πάλι:

''Η άνθιση της Σμύρνης είναι αξιοθαύμαστη. Η πόλη απλώνεται σε όλο το μήκος της παραλίας , στις ρίζες ενός λόφου που υψώνεται πάνω από το λιμάνι.Οι δρόμοι της είναι καλύτερα χαραγμένοι, καλύτερα στρωμένοι , και τα σπίτια της καλύτερα χτισμένα από των άλλων μεσογειακών πόλεων. Η οδός των Φράγκων διασχίζει το λιμάνι από τη μια άκρη ως την άλλη. Μπορούμε να πούμε πως η Σμύρνη είναι ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου. Και τούτο γιατί η πόλη είναι θρονιασμένη στην καρδιά του εμπορίου της Ανατολής , 8 ημέρες από την Κωνσταντινούπολη με καραβάνι, 25 μέρες  από το Χαλέπι , 6 μέρες από το Ικόνιο..." .

 PITTON DE TOURTNEFORT



 
 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Πατρίδες των Ελλήνων του Θ. Καρζή

1 σχόλιο:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...