Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΙΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ



            Η ηττημένη Βουλγαρία μετά τον Β Βαλκανικό Πόλεμο προσπαθούσε να περισώσει ότι μπορούσε, θέμα κυριαρχίας της Θεσσαλονίκης δεν ετίθετο πια, όλη η προσπάθεια των Βουλγάρων ήταν να αποσπάσουν το λιμάνι της Καβάλας.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου στον Τύπο.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν ευνοούσαν καθόλου την εξουθένωση της ηττημένης Βουλγαρίας, η Ρωσία την υποστήριζε φανερά, η Γαλλία σαν σύμμαχος της Ρωσίας δεν μπορούσε να εκτεθεί, ο Πουνκαρέ είχε συστήσεις διαλλακτικότητας στον Αλέξανδρο Ζαΐμη, η Αγγλία  ήταν ποτισμένη με φιλοβουλγαρικό πνεύμα η προπαγάνδα των αδελφών Μπώξτον είχε κάνει την δουλειά της, εξ άλλου η Αγγλία σαν ναυτική δύναμη ήθελε να ελέγχει την Βουλγαρία μέσα από μια έξοδό της στο Αιγαίο. Η Γερμανία είχε κάνει διάβημα με τον πρέσβη της στην Αθήνα για διαλλακτικότητα, η Ρουμανία που πια ήταν ο διαιτητής, με δεδομένο ότι είχε εμπλακεί στον πόλεμο αλλά στην ουσία δεν είχε πολεμήσει και οι στρατιωτικές της δυνάμεις ήταν ακέραιες, ζητούσε από τον Κωνσταντίνο να φανεί συμβιβαστικός. 

Όλοι δηλαδή θέλανε μια Βουλγαρία μικρότερη, αλλά όχι πολύ μικρότερη. Τώρα και οι σύμμαχοι της Ελλάδος οι Σέρβοι δια του πρωθυπουργού Πάσιτς δεν επικροτούσαν την επιθετική στάση της Ελλάδος κι έβρισκαν υπερβολικές τις αξιώσεις της, εξ άλλου η Σερβία και  η Ρουμανία είχαν εκπληρώσει το σύνολο των διεκδικήσεων τους, οι δε Μαυροβούνιοι έπαιρναν μεν μέρος στην διάσκεψη αλλά τα Σκόρδα που ήθελαν τα είχαν ήδη πάρει μετά από πολιορκία και κανείς δεν τους τα αμφισβητούσε.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βενιζέλος στο Βουκουρέστι. Δίπλα του με τη μεγάλη γενιάδα 
ο πρωθυπουργός της Σερβίας Νικόλα Πάσιτς



Την βουλγαρική αντιπροσωπεία την αποτελούσαν οι Τόντσεφ, Ιβάντσεφ,  Συμεών Ράντεφ και ο αρχηγός του βουλγαρικού επιτελείου στρατηγός Φίτσεφ, οι προθέσεις των βουλγάρων για την Καβάλα φαίνονται και στην συνέντευξη που έδωσαν οι  Τόντσεφ, Ιβάντσεφ και  ο Συμεών Ράντεφ στον Σπ Μελά, τον οποίο απροκάλυπτα προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν υπαινισσόμενοι οικονομικά και προσωπικά ανταλλάγματα για να βοηθήσει προπαγανδίζοντας στον Αθηναϊκό τύπο την διεκδίκηση της Καβάλας, ας δούμε πως περιγράφει αυτή την συνάντηση στο Βουκουρέστι ο ίδιος (η συζήτηση έγινε στα γαλλικά):


Μελάς: «Η Καβάλα» – τους είπα – «χρειάζεται στην Ελλάδα…».

Ιβάντσεφ: "Αλλά μια ειρήνη αδιατάρακτη της χρειάζεται επίσης. Και αν πάρετε την καβάλα, ειρήνη μαζί μας δεν θα έχετε ποτέ. Η έξοδος στο Αιγαίο είναι ζήτημα τόσο ζωτικό για μας, ώστε θα πραγματοποιήσουμε τη λύση αντί πάσης θυσίας!".

Μελάς : «Και ο δρόμος σας προς το Αιγαίο – αν φανταστούμε ότι πρόκειται ν ανοίξει μια μέρα – πρέπει απαραίτητα να περνάει από την Καβάλα;…».

Ιβάντσεφ: «Ένα λιμάνι μας χρειάζεται. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.».

Μελάς : «Έχετε λιμάνια στον Εύξεινο.».

Γέλασαν δυνατά

Ιβάντσεφ: «Έχουμε μόνον, αν θέλουν, τα … Δαρδανέλια. Αν οι Τούρκοι δεν το επιθυμούν, δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε κλεισμένοι στη φάκα.».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κωνσταντίνος στο στρατηγείο του στο Λιβούνοβο. Από εδώ απένειμε στον Βενιζέλο, που βρίσκονταν στο Βουκουρέστι, τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος


Τους υπενθύμισα ότι η Ελλάδα τους έδωσε μια γραμμή συνόρων λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Και απόρριψαν τις προτάσεις της. Θέλησαν να τα παίξουν όλα για όλα, τυφλοί από υπεροψία. Αλλά οι αλαζόνες τιμωρούνται. Και η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα… Ο Συμεών Ράντεφ σώπαινε, Έφτιανε το μουστάκι του μ ένα τσατσαράκι.

 «Εργαστείτε για την ειρήνη  και αυτή πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη. Και δεν θα είναι δίκαιο να μας πάρουν την Καβάλα, που είναι ανέκαθεν … βουλγαρική!...».

Μελάς : «Δεν υπάρχει ούτε ένας Βούλγαρος στην πόλη αυτή.».

 Συμεών Ράντεφ : «Πλανάσθαι. Υπάρχουν πάρα πολλοί. Αλλά τι θα εσήμαινε και αν δεν υπήρχε, όπως λέτε, κανένας Βούλγαρος στην πόλη; Η ύπαιθρος είναι γεμάτη. Οι Βούλγαροι είναι αγρότες, γεωργοί παραγωγικοί, η πραγματική δύναμη του νομού. Οι Έλληνες είναι έμποροι και δικηγόροι.».








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Φερδινάνδος και μια ομάδα αξιωματικών του, στο  φρούριο της Καβάλας. Οι συζητήσεις στο Βουκουρέστι  επικεντρώθηκαν στο ποιος θα καταλάβει την Καβάλα.


Όπως ήδη έχω γράψει η συζήτηση έγινε στα γαλλικά, αλλά όπως αποδείχτηκε, ο   Συμεών Ράντεφ γνώριζε περίφημα ελληνικά και το έκρυβε για να μπορεί να παρακολουθεί τα όσα έλεγαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας μεταξύ τους στο τραπέζι της διάσκεψης. Την ημέρα της υπογραφής της συνθήκης όταν οι πληρεξούσιοι έβγαιναν από την πόρτα του μεγάρου Στούρζα, ο Συμεών Ράντεφ έκαμε θέση να περάσει ο Βενιζέλος λέγοντάς του καθαρά στα ελληνικά

 Συμεών Ράντεφ : «Περάστε κύριε πρόεδρε!».

Ε Βενιζέλος: «Μπα! Μιλάτε ελληνικά εσείς;».

 Συμεών Ράντεφ : «Μας τα μάθατε εσείς, κύριε Πρόεδρε, σ αυτή τη διάσκεψη!».


Για να κρατηθεί η Καβάλα έφτασε ο Βενιζέλος να ζητήσει να τηλεγραφήσει ο Κωνσταντίνος  να βοηθήσει ο Κάιζερ, ο Βενιζέλος σε μια ατμόσφαιρα απομόνωσης με την Σερβία να κλίνει προς την ιδέα να κάνει χωριστή διαπραγμάτευση με την Βουλγαρία και με το ενδεχόμενο ενός τρίτου βαλκανικού πολέμου για την Καβάλα, πρότεινε μια άλλη πρόταση που έβαζε σαν γραμμή το Πόρτο Λάγο (με την συγκατάθεση του Κωνσταντίνου). Η ειρήνη υπογράφτηκε με την Καβάλα Ελληνική και με έξοδο της Βουλγαρίας στο Αιγαίο.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Иван Луков, Андрей Ляпчев και ο  Симеон Радев ( Συμεών Ράντεφ) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Θεσσαλονίκη για την ανακωχή του 1918.  
Ο Συμεών Traychev Radev ( βουλγαρικά : Симеон Трайчев Радев  (19 Ιαν 1879 έως 1815 Φεβρουάριος 1967 ) ήταν ένας Βούλγαρος συγγραφέας , δημοσιογράφος , διπλωμάτης και ιστορικός.
Radev γεννήθηκε στην πόλη Ρέσεν στην περιοχή Μακεδονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1879 . Σπούδασε στα βουλγαρικά σχολεία στο Ρέσεν, Μπίτολα και Οχρίδα πριν τελειώσει το Λύκειο Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη . Αποφοίτησε από τη Νομική του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Radev άρχισε να ενδιαφέρεται για τη δημοσιογραφία και ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Evening Mail από το 1901. Το 1905 , άρχισε να εκδίδει  περιοδικό. Αργότερα, δημιούργησε την καθημερινή εφημερίδα Will.
Από νεαρή ηλικία ο ίδιος Radev αφιερωμένο στη διπλωματία. Το 1913 , συμμετείχε στη διάσκεψη που οδήγησε στην υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Παρέμεινε Βούλγαρος πληρεξούσιος υπουργός στο Βουκουρέστι μέχρι το 1916. Μετά την Ρουμανία δραστηριοποιήθηκε κατά τον  Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κινήθηκε διπλωματικά στη Βέρνη, την Ελβετία. Το 1917, έδωσε την παραίτησή του, άφησε την Ελβετία και προσχώρησε στο Βουλγαρικό Στρατό ως στρατιώτης του Μακεδονικού - Adrianopolitan Σώματος Εθελοντών . Προς το τέλος του πολέμου Radev ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Βουλγαρίας που υπέγραψαν τη ανακωχή της  Θεσσαλονίκης. Μετά τον πόλεμο, Radev ήταν πληρεξούσιος υπουργός της Βουλγαρίας στη Χάγη, στην Άγκυρα, στην  Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Ήταν ο πρώτος Βούλγαρος εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη .

Συμεών Radev πεθάνει σ ηλικία 88 στη βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια στις 15 Φεβρουαρίου 1967.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 -1913 του Σπ Μελά εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

3 σχόλια:

  1. εχω στο σπιτι μου διαγγελμα του βασιλεως Κωνσταντινου Β 26.7.1913 απο το Λιβονοβο.Θα ηθελα να ξερω που βρισκεται το Λιβονοβο και για πιο λογο εξεδοθη τετοιο διαγγελμα. Ευχαριστω εκ των προτερων .Ισμηνη Πετριδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κα Ισμήνη Πετρίδου ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το μπλογκ μου.

    Κατ αρχάς να σου πω ότι το Λιβούνοβο (έτσι τουλάχιστον το ξέρω εγώ) ήταν το στρατηγείο του Κωνσταντίνου Β στον Β Βαλκανικό πόλεμο (στο τέλος τουλάχιστον).

    Από εδώ απένειμε στον Βενιζέλο, που βρίσκονταν στο Βουκουρέστι, τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.


    Το Λιβούνοβο είναι μια τοποθεσία στα νότια των Στενών της Κρέσνας, και βορειότερα του Πετριτσίου, δηλαδή της ευρύτερης περιοχής του νομού Σερρών

    Το διάγγελμα που αναφέρεις τι λέει; Πάντως 26-7-1913 είναι περίοδος που τελείωσε ο Βαλκανικός πόλεμος.

    Εγώ έχω υπ όψιν μου αυτό:

    «Πρωθυπουργόν κ. Βενιζέλον, Βουκουρέστιον.

    «Ευχαριστώ υμάς επί τη αναγγελία της υπογραφής της ειρήνης. Ο Θεός πλουσιοπαρόχως ηυλόγησε τας προσπαθείας ημών. Εν ονόματι του Έθνους και εμού εκφράζω τας Βασιλικάς μου ευχαριστίας. Νέα και ένδοξος εποχή διανοίγεται ενώπιον ημών εις ένδειξιν δε της ευγνωμοσύνης εμού και της εκτιμήσεώς μου απονέμω υμίν τον Μεγαλόσταυρον του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος. Η πατρίς, σας είναι ευγνώμων.

    Λιβούνοβον 25-7-13

    Κωνσταντίνος»



    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Levunovo σήμερα είναι στην Βουλγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...