Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ


«Έλαιον αμαρτωλού μη λιπανάτω την κεφαλήν μου»

Στην Κωνσταντινούπολη τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής (21 Σεπτεμβρίου 1941) κάηκε το Πατριαρχικό Μέγαρο στο Φανάρι από βραχυκύκλωμα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βενιαμίν (κατά κόσμον Ψωμάς ή Κυριακού) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τις 18 Ιανουαρίου 1936 ως τις 17 Φεβρουαρίου 1946. Γεννήθηκε στο χωριό Στύψη της Λέσβου το 1871 και πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1946.




Έκαψε  όλα τα ξύλινα κτήρια που βρίσκονταν κατά μήκος του νότιου τείχους, εκεί όπου στεγάζονταν τα κελιά των μοναχών, η πρωτοσυγκελία και οι πατριαρχικές αίθουσες. Γλίτωσε ο πύργος, η βιβλιοθήκη, το κτήριο του Μεικτού Συμβουλίου και το Ευγενίδειο. Ακόμη και το πάνω από το μαγειρείο λίθινο κτήριο του Κωνσταντίνου Ε΄ έχασε κατά την πυρκαγιά τα ξύλινα τμήματά του.

Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκε ο Α Χίτλερ και προθυμοποιήθηκε να το ανοικοδομήσει με έξοδα του Γ Ράιχ.

Έλαβε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βενιαμίν (κατά κόσμο Ψωμάς ή Κυριακού) που πατριάρχεψε από τις 18 Ιανουαρίου 1936 ως τις 17 Φεβρουαρίου 1946 και την Σύνοδο υπερήφανη αρνητική απάντηση, Όχι ευχαριστούμε.



 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης .

Το Πατριαρχικό Μέγαρο ανοικοδομήθηκε επί Πατριάρχου Δημητρίου, με την χορηγία του Έλληνα Ευεργέτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου και συνδρομή των ανά τον κόσμο Επαρχιών του Θρόνου. Ο Αριστείδης Πασαδαίος, καθηγητής και αρχιτέκτων, σχεδίασε τα νέα κτήρια βγάζοντας την οικοδομική άδεια το 1987· με τη χορηγία του Παναγιώτη Αγγελόπουλου (όπως γράψαμε) έχουμε σήμερα ένα άρτιο συγκρότημα, το οποίο ελάχιστα διαφέρει μορφολογικά από τα κτίσματα όπως είχαν διαμορφωθεί από τον Ιωακείμ Γ΄ το 1879 με σχέδια του Σ. Χρηστίδη. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ τεύχος 252 άρθρο Σεβ Μητροπολίτη Προικοννήσου κ Ιωσήφ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...