Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ



Στον 14 αιώνα μετά την μάχη του Κρεσύ, η Ευρώπη δοκιμάστηκα από την επιδημία της πανούκλας – «η Μαύρη Πανώλης» - ο κόσμος την είπε «Μαύρο θάνατο», το κορμί του άρρωστου γέμιζε βούλες μαύρες και σε λίγο χρόνο πέθαινε, το πιθανότερο είναι η ασθένεια να ήρθε από τους Σταυροφόρους που επέστρεψαν από την Ασία, αφού θέρισε την ηπειρωτική Ευρώπη έφτασε και στην Αγγλία, από τον «Μαύρο θάνατο» χάθηκε το 1/3  του πληθυσμού της Ευρώπης, δηλαδή τους υπολογίζουν σε 25.000.000 νεκρούς.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στην βόρεια Ευρώπη η επιδημία που θέρισε εκατομμύρια κατοίκους ονομάστηκε "black death" (Μαύρος Θάνατος), στην Ιταλία ονομάστηκε  la grande mortalega ( « η μεγάλη θνησιμότητα » ) .


Ο αποδεκατισμός του πληθυσμού άφησε ανεκμετάλλευτες τεράστιες  γεωργικές εκτάσεις, οι επιζήσαντες αγρότες πήραν (μιας και χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες) τις εκτάσεις αυτές, τις καλλιεργήσανε και πλουτίσαν, τον πλούτο αυτό τον διοχέτευσαν στην κτηνοτροφία, η αύξηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου μακροπρόθεσμα πλούτισε την Αγγλία.

Αλλά και οι μη αγρότες, οι εργάτες, οι τεχνίτες έγιναν σπάνιοι  και πια μίσθωναν την εργασία τους πολύ ακριβά. Οι τεχνίτες με τις συντεχνίες τους δυνάμωσαν και επεκτάθηκαν από την βιοτεχνική παραγωγή σε δημιουργία βιομηχανιών, με την βιομηχανία μεγάλωσε το εμπόριο και δημιουργήθηκαν πλοιοκτήτες για να διακινούν τα παραγόμενα αγαθά.

Ο «Μαύρος θάνατος» λειτούργησε ταξικά: Φτώχυνε τους άρχοντες και πλούτισε τους φτωχούς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι άνθρωποι τρομαγμένοι από την επιδημία έψαξαν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους, στράφηκαν προς τους Εβραίους και τις μάγισσες, τέτοια ήταν η τρομάρα τους που οι σύζυγοι εγκατέλειπαν την οικογένειά τους τα παιδιά τους γονείς τους στην ιδέα της μετάδοσης της ασθένειας.



Οι αφέντες για να μη μένουνε τα κτήματά τους ακαλλιέργητα πληρώνανε υψηλούς μισθούς για να βρούνε εργατικά χέρια, κάνανε μάλιστα νόμο ότι οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 60 τους χρόνια (για την εποχή αυτή 60 χρονών ο άνθρωπος ήταν πολύ γέρος).

Η βασιλική εξουσία χαλάρωσε απέναντι στους ευγενείς, οι οποίοι είχαν πια δικό τους στρατό. Καταργήθηκε ο θεσμός του σερίφη και στην θέση του μπήκε ειρηνοδίκης για όλους τους Άγγλους.

Ο «Μαύρος θάνατος» δημιούργησε μια νέα τάξη πλουσίων, αναφέρεται ότι ο Χούτινγκτον πρώην χωριάτης δάνειζε λεφτά στον βασιλιά, ο Κάνιγκ χωριάτης  που τράνεψε στο Μπρίστολ φιλοξενούσε τον βασιλιά.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αυτή η πλάκα, στο Γουέιμουθ, σημειώνει ότι ο «Μαύρος Θάνατος» άρχισε στην Αγγλία μέσα από αυτό το νότιο λιμάνιΉταν το σημείο εισόδου, ​​και τι συνέβη στη συνέχεια, τεκμηριώνεται στο Grey Friars Chronicle:

"Στο έτος 1348 στο Melcombe, στην κομητεία του Dorset, λίγο πριν τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή [δηλαδή, περίπου την 25 Ιουνίου 1348],  ήρθαν δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων από το Bristol. Ένας από τους ναύτες είχε φέρει μαζί του από την Γασκωνία τους σπόρους του φοβερού λοιμού, και μέσω αυτού προσβλήθηκαν οι άνδρες της πόλης της Melcombe  ήταν η πρώτη φορά στην Αγγλία που μεταφέρθηκε μολυσματική νόσος. "



Οι ξένοι τραπεζίτες Ιταλοί και Λομβαρδοί που δάνειζαν τους Άγγλους ευγενείς με τον πόλεμο αλλά και από το κακό του «Μαύρου θάνατου» χρεωκόπησαν και τις τράπεζές τους τις πήρανε Άγγλοι. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες τάξεις, οι αστοί έγιναν δυνατοί σαν τους άρχοντες.

Νέες συνθήκες και νέες προοπτικές για τον λαό, δηλαδή η Πανώλης ανακάτεψε για μια ακόμα φορά την τράπουλα και έγινε αιτία να ξεπηδήσουν από την αφάνεια ικανοί άνθρωποι, οι οποίοι πια επηρέαζαν πια την ζωή στην Αγγλία  





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...