Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ



            Ο Ναπολέων Ζέρβας ο ιδρυτής του ΕΔΕΣ και ηγέτης της μεγαλύτερης εθνικόφρονος αντιστασιακής οργάνωσης, το 1941 η φήμη του ήταν κακή. Τα προσωπικά του ενδιαφέροντα περιστρεφόντουσαν στην χαρτοπαιξία, τις γυναίκες και το φαγοπότι, και ο C. M Woodhouse αναφέρει «Ο ΕΔΕΣ διατηρούσε πάντα δεσμούς με έναν κύκλο από ανυπόληπτα πρόσωπα στην Αθήνα, που προερχόταν κυρίως από το τυχοδιωκτικό παρελθόν του Ζέρβα».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ταγματάρχης Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γουντχάουζ (αριστερά) και ο αρχηγός της ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας (μέσον) χαιρετούν στρατιωτικά. Φωτογραφία από την περίοδο της Αντίστασης.

            Η συμμετοχή του από το 1916 σε πολλά πραξικοπήματα και συνωμοσίες  τον είχαν φέρει πολλές φορές να κινδυνεύει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

            Ο Ν Ζέρβας ήταν ένας γενναίος και έξυπνος αξιωματικός που κατάφερε να φτάσει στον βαθμό του συνταγματάρχη, αλλά προτιμούσε να τον αποκαλούν «στρατηγό».


            Η δικτατορία του Μεταξά τον φυλάκισε, ανακτά την ελευθερία του λίγο μετά την γερμανική εισβολή. Ένα μήνα όπως ο ίδιος αναφέρει αφού : «τα πεζοδρόμια των Αθηνών ηχούν υπό τον βαρύν γδούπον της γερμανικής μπότας, εγραψαμεν ιδιοχείρως ένα καταστατικόν Εθνικής Οργανώσεως».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Ν. Ζέρβας, Γ. Καρτάλης, Σ. Σαράφης, Π. Ρούσος και Κ. Πυρομάγλου υπήρξαν βασικοί πρωταγωνιστές για την επίτευξη της Συμφωνίας της Πλάκας, το Μάρτιο του 1944. Η συμφωνία αυτή έδωσε προσωρινά τέλος στη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ.



 Για μικρό χρονικό διάστημα μπαίνει σε ιταλική φυλακή και αφήνεται ελεύθερος χάρη στην μεσολάβηση του Ν Λούβαρη. Μαζί με τους φίλους του Λεων. Σπαή και Ηλ Σταμτόπουλο ιδρύει τον ΕΔΕΣ και εδώ όμως χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ψέμα βάζει σαν αρχηγό του ΕΔΕΣ τον στρατηγό Ν Πλαστήρα, ο οποίος και εκτός Ελλάδος ήταν και ιδέα δεν είχε και εξηγεί αυτό ότι: «ζητούσε  την ευκαιρία, κάτω από το όνομα του Πλαστήρα, να αποδείξει ότι δεν είναι έμπορος κινημάτων αλλά πραγματικός δημοκράτης».


            Τόσο κακή είναι η φήμη αυτού του αξιωματικού ώστε τον Οκτώβριο του 1941  αποφασίζει να ηγηθεί του ΕΔΕΣ πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία ο Πυρομάγλου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ως γενικός γραμματέας, Πρόεδρος ο Β Πετρόπουλος και μέλη οι Ι Δημάκης και Θ Κουντουριώτης , ενώ ο Ζέρβας «λόγω του παρελθόντος»  του αρκείται στην τελευταία θέση.


            Ένα άλλο μεγάλο ελάττωμα του Ναπολέοντα Ζέρβα ήταν η αγάπη του στο χρήμα, αυτό το αντιλήφθησαν πολύ σύντομα οι Άγγλοι. Όταν ο Αλεξάτος διένειμε «κονδύλια» σε ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ ο Ζέρβας δεν ικανοποιήθηκε με την «προκαταβολή» και υποπτευόταν ότι εξαπατήθηκε προς όφελος του ΕΛΑΣ, τέτοιες ήταν οι «συζητήσεις» του με τον Αλεξάτο που ο δεύτερος άρχισε να φοβάται για την ζωή του και ζήτησε άσυλο στο ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα έστειλε αρνητικά μηνύματα προς το Κάιρο για τον Ζέρβα, η δε κυβέρνηση της Μ Ανατολής αρχίζει να πιστεύει ότι ο Ζέρβας κάνει διπλό παιχνίδι, προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε η σχέση του με τον Ι Βουλπιώτη (από τους πρωτεργάτες της γερμανικής προπαγάνδας). 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μετά την απελευθέρωση ο Ν Ζέρβας ηγήθηκε πολιτικής παράταξης, εκλογές 1946. Τα γραφεία του Εθνικού Κόμματος του στρατηγού Ναπ. Ζέρβα, πάνω από τα γραφεία της εφημερίδας "Ελληνικόν Αίμα".

Προκειμένου δε  να ανέβει ο Ζέρβας στο βουνό τον απειλούν ότι θα τον καταγγείλουν για προδοσία από το BBC και κατάχρηση συμμαχικών χρημάτων, μέχρι εκείνη την στιγμή είχε αποσπάσει 12.000 χρυσές λίρες, έτσι επιταχύνεται η έξοδος του που πραγματοποιείται στις 23/7/1942.  Από το σημείο αυτό και μετά η διαγωγή του Ζέρβα αποτυπώνεται από την φράση του C. M Woodhouse : «Σε όλη την Κατοχή, η διαγωγή του Ζέρβα ήταν άμεμπτη».








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Ζέρβας μετά την απελευθέρωση.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΤΕΜΜΑ ΚΑΙ ΣΒΑΣΤΙΚΑ του Χάγκεν Φλάτσερ εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη


ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ του C. M Woodhouse εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

2 σχόλια:

  1. Μαζεμένα ψέματα, παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορίας είναι το άρθρο σας. Η ιστορία έχει γράψει και αναιρεί τα φληναφήματα αυτά.

    eoeaedes.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα διαβάσω την σελίδα που μου βάλατε, πάντως αυτά που έβαλα δεν τα έβαλα από το μυαλό μου, έχω και ένα βιβλίο (αγιογραφία) σχετικά με τον ΕΔΕΣ που γράφτηκε μετά την απελευθέρωση από τον ΕΔΕΣ νομίζω (μόλις βρεθώ σπίτι θα το βρω και θα βάλω τον τίτλο του). Εμένα πάντως μου έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο Ν Ζέρβας έδειξε πολύ καλή διαγωγή μετά την άνοδό του στα βουνά, για το διάστημα πριν έχουν γραφτεί πολλά (και όχι από κομμουνιστές και από αυτούς βέβαια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...